Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι βιομήχανοι δεν ανησυχούν για τα προνόμιά τους

Η ηγεσία του ΣΕΒ δηλώνει αισιόδοξη ότι και η "νέα" κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Δεν ανησυχεί που ο νέος πρωθυπουργός δηλώνει "κεντροαριστερός". Εμμένει στην αδιαλλαξία της για αυξήσεις 3%+3% στον ιδιωτικό τομέα και είναι κάθετα αντίθετη με το 35ωρο

Δε μας ενδιαφέρει εάν ο πρωθυπουργός δηλώνει κεντροαριστερός, λαϊκιστής ή κεντροδεξιός, δηλώνουν οι βιομήχανοι, αλλά το εάν θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.Την παραπάνω απάντηση έδωσαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, όταν ρωτήθηκαν για το "εάν ανησυχούν για τον αυτοχαρακτηρισμό του νέου πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ως κεντροαριστερού". Στην ίδια συνέντευξη η ηγεσία του ΣΕΒ - ενόψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων από τον νέο πρωθυπουργό Κ. Σημίτη τη Δευτέρα - δεν παρέλειψε να προβάλει τις αξιώσεις των βιομηχάνων, που έχουν ήδη διατυπωθεί και γραπτά στους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους προς τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν παρέλειψε επίσης να διατυπώσει - για άλλη μια φορά - ότι οι βιομήχανοι παραμένουν αδιάλλακτοι στη θέση τους για νέα μείωση των μισθών του 96, με τις αυξήσεις του 3%+3 % και ότι είναι κάθετα αντίθετοι στο αίτημα των εργαζομένων για εφαρμογή του 35ωρου. Τέλος, δήλωσαν ευχαριστημένοι για τη διατήρηση του ίδιου οικονομικού επιτελείου στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει στη συνέχιση της πολιτικής "σταθεροποίησης".

Στην ερώτηση αν δημιουργεί ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός αυτοπροβάλλεται ως "κεντροαριστερός", ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Νίκος Αναλυτής τόνισε: "Δε θα είχαμε πρόβλημα εάν κάποιος πρωθυπουργός δήλωνε ακόμη και λαϊκιστής, αρκεί να ικανοποιούσε τα αιτήματά μας"!Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,αναφερόμενος στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, χαρακτήρισε θετικό το ότι το βασικό οικονομικό επιτελείο παραμένει αμετάβλητο, γεγονός που όπως είπε εξασφαλίζει ως ένα βαθμό τη συνέχιση της πολιτικής σταθεροποίησης.Σχετικά με το ρόλο της υπερυπουργού Βάσως Παπανδρέου,ο ίδιος τόνισε ότι παρότι δεν έχει κριθεί ως υπουργός, "οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της δείχνουν ότι θα ακολουθήσει πολιτική σταθεροποίησης και ανάπτυξης".

Η ηγεσία του ΣΕΒ δεν έκρυψε την αισιοδοξία της ότι και η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί στις κατευθύνσεις του προγράμματος "σύγκλισης", απ' την οποία όπως είπε δε θα πρέπει να υπάρξει καμία παρέκκλιση, ειδικά το 1996, το οποίο θα είναι έτος ενδεικτικό για το πού πάμε.Ωστόσο, τηρώντας τα προσχήματα, ο Ι. Στράτος επιφυλάχτηκε για τις θέσεις του Συνδέσμου απέναντι στη νέα κυβέρνηση μετά την εξαγγελία των προγραμματικών δηλώσεων απ' τον πρωθυπουργό. Επιχειρώντας ωστόσο να παρέμβει σε αυτές, τόνισε ότι η ανάπτυξη θα κριθεί απ' το εάν η κυβέρνηση ικανοποιήσει τους παρακάτω όρους, οι οποίοι αποτελούν και τα βασικά αιτήματα των βιομηχάνων:

  • Αμεσο περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο με στόχο το πάγωμα.
  • Αατάργηση των υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου που δεν ασκούν σημαντική δραστηριότητα.
  • Καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.
  • Ταχύτερο ρυθμό αποκρατικοποιήσεων, επανιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων.
  • Γρηγορότερη απορρόφηση των κονδυλίων του πακέτου Ντελόρ.
  • Αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των μεγάλων έργων.

Αναφερόμενος στην υπογραφή της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 1996, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ, ο Ι. Στράτος επανέλαβε την αδιάλλακτη στάση των βιομηχάνων για μείωση των εισοδημάτων το 1996, καθώς η αύξηση του 3+3 που προτείνουν δεν καλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού. Επίσης τόνισε για άλλη μια φορά την αντίθεση των βιομηχάνων στο 35ωρο, υποστηρίζοντας ότι "όχι μόνο δε θα δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις απασχόλησης, αλλά ενδεχομένως να λειτουργήσει και αντίθετα, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας".

Αντιδράσεις για τα εισοδηματικά

Για αδιαλλαξία και προκλητικότητα στις διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ για την ΕΓΣΣΕ, καταγγέλλει τον ΣΕΒ και τις εργοδοτικές οργανώσεις το ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος της αδιαλλαξίας των εργοδοτών, η οποία βρίσκει στήριξη στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, είναι η καθήλωση του μεροκάματου, αλλά και η αφαίρεση κατακτήσεων με σκοπό τον ανεμπόδιστο πολλαπλασιασμό των υπερκερδών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ