Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε χαλάρωση, ούτε παλινδρόμηση στην πολιτική λιτότητας

Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα (με περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και όχι μόνο), προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, δίνοντας μια πρόγευση για το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της "νέας" κυβέρνησης, που θα αναγνωστούν τη Δευτέρα από τον "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη

Η προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας - με νέες δραστικές περικοπές στις δαπάνες, που απευθύνονται στους ευαίσθητους τομείς υγείας και παιδείας, καθώς και άλλα μέτρα - θα είναι το πνεύμα και το γράμμα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που θα αναγνώσει τη Δευτέρα ο νέος πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.Πρόγευση για την οικονομική πολιτική, που θα ακολουθήσει η "νέα" κυβέρνηση, έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλ. Παπαδόπουλος,προδιαγράφοντας έτσι το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων.

Μιλώντας χτες σε εκδήλωση της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, ήταν αρκετά σαφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως πρέπει να υπάρξει "συνέχεια και συνέπεια" στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Οπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, "τυχόν παλινδρομήσεις και χαλάρωση (σ.σ. της ακολουθούμενες αντιλαϊκής πολιτικής) θα υπέσκαπταν τις ακόμη εύθραυστες ισορροπίες και τα αποτελέσματα, με οδυνηρές επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας και την ευρωπαϊκή της πορεία".

Με πρόσχημα την επίτευξη "πραγματικής σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας με τις λεγόμενες "αναπτυγμένες" χώρες της Ευρώπης, ο υπουργός έκανε λόγο για "μείωση της σπατάλης που γίνεται στο δημόσιο τομέα" και κάλεσε τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις, προκειμένου - όπως είπε - "να... πιάσουν τόπο οι θυσίες σταθεροποίησης της οικονομίας".

Επικαλούμενος την ανάγκη "πραγματικής σύγκλισης", ο Αλ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι "χρειαζόμαστε ένα κράτος που να δουλεύει καλύτερα και να κοστίζει λιγότερο", προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει "μία προσπάθεια περιστολής, εξορθολογισμού των δαπανών και πίεσης για εισαγωγή οργανωτικών μεταβολών". Πρόκειται για "προσπάθειες" της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτή της υποχρεωτικής κατάθεσης προϋπολογισμών από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και όλους τους επιχορηγούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό φορείς, οι οποίες στην ουσία στοχεύουν στο σφαγιασμό ή ακόμη και την κατάργηση των επιχορηγήσεων προς διάφορους κοινωνικούς φορείς.

Εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός προανήγγειλε και νέα μέτρα στην ίδια κατεύθυνση, αφού, όπως είπε, "το νοικοκύρεμα και η περιστολή της σπατάλης θα επιβάλλεται συνεχώς με νέα και βελτιωμένα μέτρα και μηχανισμούς που θέτουμε σε εφαρμογή".Ο ίδιος δε δίστασε να ομολογήσει ότι ανάμεσα στους τομείς που θα αποτελέσουν το "μαύρο πρόβατο" στις κυβερνητικές φιλοδοξίες για ανάπτυξη του "κοινωνικού κράτους" θα είναι η υγεία και η παιδεία, προκαλώντας εύλογες απορίες για το πώς εννοεί τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το "κοινωνικό κράτος". Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "μόνο η αποτελεσματική διαχείριση και η κατάργηση των εστιών σπατάλης σε πολλούς τομείς, όπως της υγείας, της παιδείας κλπ., θα απελευθερώσει πόρους για τη στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους"!

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "η προσπάθειά μας είναι δύσκολη, επίπονη, γεμάτη εμπόδια", προσθέτοντας λίγο μετά πως η προσπάθεια αυτή "απαιτεί συνέχεια και συνέπεια, πρέπει να είναι διαρκής". Ενδεικτική της προσφιλούς για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τακτικής, να εμφανίζει το άσπρο μαύρο, είναι και η... διευκρίνιση του υπουργού, σύμφωνα με την οποία, "η επιτυχής διαδικασία Δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έγινε και δε θα γίνει με την εύκολη οδό της επιβολής νέων φόρων" (!), παρά το γεγονός της κατακόρυφης αναπροσαρμογής μιας σειράς ήδη υφιστάμενων φόρων, αλλά και της θέσπισης του φορομπηχτικού συστήματος των "αντικειμενικών" κριτηρίων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ