Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αναπροσαρμογές ορίων προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών

Η ρύθμιση της ΤτΕ αγνοεί το γεγονός ότι σε σταθερές τιμές ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώνεται αντί να αυξάνεται

Αλλαγές στους όρους και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους από τα ειδικά κεφάλαια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίας, αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος. Κερδισμένοι και από αυτές τις αλλαγές, θα είναι κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση έχει ανοίξει πόρτες και παράθυρα, να βάλουν χέρι στα επιδοτούμενα δάνεια που προορίζονται για τη βιοτεχνία.

Σύμφωνα με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, προβλέπεται:

  • Αυξάνεται από 700 σε 800 εκατ. δραχμές το ανώτατο όριο του ετήσιου τζίρου, με βάση τον οποίο μια επιχείρηση θεωρείται μικρομεσαία και κατά συνέπεια έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτηθεί με ευνοϊκούς όρους από το "ειδικό κεφάλαιο" των τραπεζών για δάνεια σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο. Στην ουσία, βέβαια, η απόφαση αυτή δίνει το "πράσινο φως" για τις πιο μεγάλες μεταποιητικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις να απορροφήσουν χρήματα για τις δραστηριότητές τους από το ειδικό αυτό αποθεματικό. Κι αυτό γιατί, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, από το 1991 που ισχύει η απόφαση μέχρι σήμερα, ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε σε πραγματικές τιμές,συνεπώς δε συντρέχει ουσιαστικός λόγος ώστε να γίνει η παραπάνω αναπροσαρμογή.
  • Αυξάνεται επίσης από 160 εκατ. δρχ. σε 180 εκατ. δρχ. το ανώτατο ύψος του δανείου που μπορεί να πάρει κάθε επιχείρηση από τα ειδικά κεφάλαια των τραπεζών που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίες και το επιτόκιο - όπως προαναφέρθηκε - είναι επιδοτούμενο. Η αύξηση αυτή, θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική και ευνοϊκή, με την προϋπόθεση όμως, ότι δε θα εφαρμοστούν τακτικές διακριτικής μεταχείρισης από τις τράπεζες υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου.

Σχολιάζοντας στο "Ρ" την απόφαση αυτή ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Κορφιάτης,σημείωσε πως οι κερδισμένοι στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί αναμένεται να είναι οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις.Οπως μας εξήγησε, με πρόσφατες έρευνες - που αντανακλούν και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής - τα κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συρρικνώνονται, ενώ αντίθετα τα κέρδη των μεγαλύτερων σε μέγεθος επιχειρήσεων αυξάνονται.

Συνεπώς, και αν ακόμα υποτεθεί ότι υπάρχει πληθωριστική αναπροσαρμογή του τζίρου, αυτή δεν ισχύει για την κατηγορία των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς είναι πλέον γνωστή και στον πλέον αδαή η κρίση που μαστίζει τους ΕΒΕ. Είναι λοιπόν προφανές ότι η αύξηση του ορίου ευνοεί περισσότερο τις μεγάλες εκείνες βιοτεχνικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν "υγιείς" και βελτιωμένες χρόνο με το χρόνο χρηματοοικονομικές καταστάσεις προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις εκείνες που θεωρούνται απαραίτητες για να επιχορηγηθούν από το "ειδικό κεφάλαιο" που σχηματίζουν οι τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ