Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΩΠΟΣ
Δηλητηριασμένο ποτάμι!

Νέες χημικές αναλύσεις του νερού του ποταμού αποδεικνύουν την ασυδοσία των βιομηχανιών, που με την ανοχή, αν όχι και τις "ευλογίες", όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν και της σημερινής συνεχίζουν να ρυπαίνουν το ποτάμι

Ακόμα μία χημική ανάλυση, αυτή τη φορά από το Τμήμα Χημικών - Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έρχεται να προστεθεί στο "SOS" που εκπέμπει ο Ασωπός ποταμός.

Η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών - Εκπολιτιστικών Συλλόγων Ωρωπού, που δραστηριοποιείται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να σώσει το ποτάμι από τη ρύπανση, ζήτησε από το παραπάνω Τμήμα να αναλύσει ένα δείγμα νερού από το ποτάμι και συγκεκριμένα από την περιοχή της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων. Η ανάλυση του Πολυτεχνείου είναι ισοπεδωτική. Τα ποσά της χρώσης, της θολότητας, του ασβεστίου, του μαγνησίου και της ολικής σκληρότητας είναι αυξημένα, ενώ η οσμή χαρακτηρίζεται ως "δυσάρεστος θειώδης". Το συγκλονιστικότερο όλων όμως είναι ότι στο νερό βρέθηκαν χλώριο, θείο και αμμωνία, που λογικά δεν πρέπει να υπάρχουν σε καθαρό ποταμίσιο νερό!

Οι χημικοί, που έκαναν την ανάλυση, κλείνουν την έκθεση των στοιχείων τους με τη φράση "το παραπάνω δείγμα είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση"!Δηλαδή, ούτε για πότισμα. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί όπως γράφτηκε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ του "Ρ" για τη ρύπανση του Ασωπού, υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατά μήκος του ποταμού, που ποτίζονται από γεωτρήσεις, ελάχιστα μέτρα από την κοίτη του!

Δε χρειάζεται επίσης να είναι κανείς χημικός για να καταλάβει ότι το πολύχρωμο χρώμα του Ασωπού - που σε εκείνο το ρεπορτάζ ήταν μαύρο - δεν είναι αποτέλεσμα των ιριδισμών του ήλιου. Από τα βατά σημεία του ποταμού περνούν επίσης και τα κοπάδια ζώων. Να θυμίσουμε, τέλος, ότι ανάλογες ωκεανογραφικές μελέτες στον Ευβοϊκό κόλπο, όπου εκβάλλει ο Ασωπός, δείχνουν υψηλά ποσοστά ρύπων στο βυθό.

Οι μαζικοί φορείς της περιοχής του Ωρωπού και οι κοινότητες της περιοχής αντιδρούν στη νέα επιβάρυνση του Ασωπού από τα 99 βυρσοδεψεία που η κυβέρνηση θέλει να μετεγκαταστήσει στην Κοινότητα Ασωπίας.

Την Κυριακή, 28 Γενάρη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής θα συνεδριάσει, με μοναδικό θέμα τη ρύπανση του Ασωπού, στο ξενοδοχείο "Αλκυονίς", στην παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ