Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξέγερση στις Φυλακές Λάρισας

Πέντε κρατούμενοι τραυματίες - ο ένας από σφαίρα - μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λάρισας

Κάτω από τον έλεγχο των κρατουμένων βρίσκονταν από χτες, στις 7.50 μ.μ., οι Δικαστικές Φυλακές της Λάρισας, καθώς εξεγέρθηκαν και κατέλαβαν και τις τρεις πτέρυγες. Οι φύλακες δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την εξέγερση και αποχώρησαν από τις πτέρυγες, ενώ αργότερα απομάκρυναν διάφορα έγγραφα από το διοικητήριο.

Μέχρι αργά το βράδυ η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Οι κρατούμενοι, που είχαν ανάψει φωτιές, ήλεγχαν το εσωτερικό προαύλιο και απαντούσαν με πέτρες στα δακρυγόνα που έριχναν οι αστυνομικές δυνάμεις

Στις 11 μ.μ., περίπου, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λάρισας ο Μαργαρίτης Τσιαμπαλής, έχοντας τραύμα στην πλάτη, το οποίο - σύμφωνα με τους γιατρούς - προήλθε από σφαίρα. Νωρίτερα, ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε πυροβολισμοί, οι οποίοι, πάλι σύμφωνα με την Αστυνομία, ρίχτηκαν από σκοπούς προς εκφοβισμό. Αργότερα μεταφέρθηκαν άλλοι τέσσερις κρατούμενοι τραυματισμένοι, μάλλον από συμπλοκές μεταξύ τους.

Επί τόπου έφτασαν αμέσως ο αστυνομικός επιθεωρητής Θεσσαλίας, ο εισαγγελέας Εφετών και ο περιφερειακός διευθυντής Λάρισας, Ηλίας Λιακόπουλος, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποδράσεων. Ο διευθυντής των φυλακών, κ. Τσουρέλης, που βρισκόταν στην Αθήνα για υπηρεσιακές υποχρεώσεις, επέστρεψε εσπευσμένα στη Λάρισα. Κινητοποιήθηκαν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλίας, ενώ αργά τη νύχτα αναμένονταν ενισχύσεις από τη Θεσσαλονίκη και δυνάμεις των ΕΚΑΜ από την Αθήνα.

Σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό "βγήκε στον αέρα" με τηλεφωνική επικοινωνία ο κρατούμενος Γ. Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι οι αρμόδιοι γνωρίζουν τα αιτήματά τους, αφού τα έχουν πει πολλές φορές και ότι το κύριο είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών.

Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε αργά χτες βράδυ, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στασίασε ομάδα κρατούμενων, κατά βάση Αλβανοί, χωρίς να προβάλουν συγκεκριμένα αιτήματα. Πρόσθετε, δε, ότι ο υπουργός, Ε. Βενιζέλος, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την ηγεσία της Αστυνομίας και ότι έδωσε εντολή να ληφθούν αμέσως όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στις φυλακές έχουν μεταφερθεί πολλοί αλλοδαποί κρατούμενοι, κυρίως Αλβανοί, από την πρόσφατη εξέγερση στις Φυλακές Κορυδαλλού. Χαρακτηριστικά, στις Φυλακές Λάρισας βρίσκονται σήμερα οι διπλάσιοι κρατούμενοι από αυτούς που μπορεί να "φιλοξενήσει".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεγχος μετά τη σφαγή (2015-05-05 00:00:00.0)
Πολύνεκρη εξέγερση σε φυλακή (2001-07-05 00:00:00.0)
Εξέγερση στις φυλακές Βόλου (1996-06-06 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στις φυλακές (1996-03-02 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση στις φυλακές (1996-03-01 00:00:00.0)
Ταραχές στις Φυλακές Βόλου (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ