Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΥΠΑΕ
Ανάγκη να απαντήσουν οι εργαζόμενοι
  • Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες με ομιλίες συνέδρων
  • Ανέξοδες και αόριστες υποσχέσεις από τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΠΑΣΚΕ. Πίστωση χρόνου για τη νέα κυβέρνηση, ζήτησε ο εκπρόσωπος του "ΣΥΝ"
  • Γ. Σκιαδιώτης: Να απαντήσουν "από τα κάτω" οι εργαζόμενοι, αφού στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος επικρατούν δυνάμεις συμβιβασμένες

Τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής, με "παχιά" και αποπροσανατολιστικά λόγια, επιχείρησαν χτες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της ΠΑΣΚΕ από το βήμα του 22ου Πανελλαδικού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ).

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με τις ομιλίες και τοποθετήσεις των συνέδρων, μετά το τέλος των οποίων αναμένεται να εγκριθεί ψήφισμα με τα προβλήματα του κλάδου, το οποίο θα σταλεί στους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ θα εκλεγούν και τα νέα όργανα.Χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της ΚΕ του Κόμματος και γραμματέας της ΕΣΑΚ Αθήνας, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι, πολλά χρόνια τώρα, βρίσκονται στο κέντρο μιας πολυμέτωπης επίθεσης και υπογράμμισε ότι η πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" από τις ελληνικές κυβερνήσεις θα προκαλέσει ακόμα πιο εκρηκτικά προβλήματα. Τόνισε ότι είναι πλέον ανάγκη να απαντήσουν "από τα κάτω" οι εργαζόμενοι σ' αυτή την επίθεση, με δεδομένο ότι στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν επικρατήσει δυνάμεις συμβιβασμένες και έτοιμες να υποχωρήσουν στις πιέσεις των βιομηχάνων, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καταλήγοντας, επισήμανε, ότι η ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων πρέπει παράλληλα να συνοδευτεί από τη σοβαρή ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ, τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και στο Κοινοβούλιο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας των εργαζομένων, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερες προοδευτικές αλλαγές.

Τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΠΑΣΚΕ, με ομιλίες, λίγο - πολύ στο ίδιο μήκος κύματος, αναλώθηκαν σε ανέξοδες και αόριστες υποσχέσεις ότι "όλα θα πάνε καλά". Απέφυγαν, ωστόσο, κάθε αναφορά στα προβλήματα των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο νευραλγικό χώρο της μεταφοράς, δεν είπαν λέξη για το ποιοι ευθύνονται και δε διατύπωσαν ούτε μια πρόταση για το πώς θα επιλυθούν.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Λάμπρος Κανελλόπουλος,χωρίς να αναφέρει λέξη για το κυβερνητικό έργο και για το τι πρέπει να γίνει, υπερηφανεύτηκε ότι ο ίδιος και ο προϊστάμενός του στο υπουργείο, Ε. Γιαννόπουλος, είναι από τα "σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ" και υποσχέθηκε ότι τώρα, με τη νέα κυβέρνηση, όλα θα πάνε προς το καλύτερο!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας, επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να "περάσει" την αυταπάτη ότι με τη νέα κυβέρνηση δημιουργούνται καλύτεροι όροι για τους εργαζόμενους. Ξεσπάθωσε, μάλιστα, κατά του ΚΚΕ και της ΕΣΑΚ, που αποκαλύπτουν τη στάση του στην υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,αν και επί της ουσίας των προβλημάτων δεν είπε λέξη, εντούτοις ζήτησε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, με την υπόσχεση ότι θα υπογράψει "καλή" Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν ...παρέλειψε, και αυτός με τη σειρά του, να "ξεθυμάνει" κατά της ΕΣΑΚ, με κορόνες ότι "υπονομεύει το διάλογο και ανοίγει δρόμους διάσπασης" και ότι κάθε θέση της αποτελεί "άναρχη φωνή"!

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Καμμένος, αποχώρησε λόγω "ανειλημμένων υποχρεώσεων", χωρίς να μιλήσει, ενώ ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης, Γ. Γεωργουλιάς, αναφέρθηκε γενικά στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των παλαιών κομμάτων. Ο εκπρόσωπος του "ΣΥΝ", Ν. Καϊμάκης, έκανε μια αναφορά στα προβλήματα του κλάδου και άσκησε "χαμηλών τόνων" κριτική στην κυβέρνηση, σαν κι αυτή, που ασκούν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη. Επί της ουσίας, όμως, επιχείρησε "άνοιγμα" προς την κυβέρνηση, στο πνεύμα ότι "εδώ είμαστε και μεις" και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί "πίστωση χρόνου" στη νέα κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ