Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάστιγα οι εμπρηστές αυτοκινήτων

Δρουν πλέον και "μέρα μεσημέρι". Οι καταστηματάρχες των Εξαρχείων "ψιθυρίζουν" ότι πρόκειται για σχέδιο αλλαγής της φυσιογνωμίας της περιοχής

"Μέρα μεσημέρι" χτυπούν πλέον οι εμπρηστές στα Εξάρχεια. Χτες, στις 3.10, άγνωστοι έκαψαν τρία σταθμευμένα ΙΧ στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 129. Ετσι, από τις αρχές του χρόνου έχουν καταστραφεί 12 αυτοκίνητα στην περιοχή. Κάθε δύο μέρες περίπου ένα ΙΧ πυρπολείται! Οι άγνωστοι χρησιμοποιώντας γκαζάκια έβαλαν φωτιά στα αυτοκίνητα των δημοσιογράφων Κλειώς Κόντου και Κατερίνας Δουλγεράκη, όπως και στο ΙΧ της Μαρίας Κουρτέρη.

Το φαινόμενο των εμπρησμών οχημάτων έχει αρχίσει το 1993. Τότε κάποιες πρωτοεμφανιζόμενες "αναρχικές" οργανώσεις είχαν αναλάβει την ευθύνη 16 ενεργειών. Το παράδειγμα αυτών των ομάδων ακολούθησαν και άλλοι. Ετσι πολλοί εμπρησμοί οφείλονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, σε λόγους αντιζηλίας ή γίνονται για λόγους εκδίκησης ή εκβιασμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, το 1994 έγιναν 170 εμπρησμοί αυτοκινήτων στην Αττική. Στις 35 από αυτές υπήρχε ανάληψη ευθύνης. Το 1995 έγιναν 280 και μόνο σε 80 περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής, το 1994 καταγράφτηκαν 437 περιπτώσεις πυρκαγιάς σε αυτοκίνητα και από αυτές οι 219 ήταν εμπρησμοί. Πέρυσι σε 251 περιπτώσεις, οι 130 ήταν από εμπρησμό.

Για την περιοχή των Εξαρχείων από πολλούς καταστηματάρχες ψιθυρίζεται ότι αρκετοί εμπρησμοί γίνονται από σπείρες που έχουν στόχο την εκδίωξη των κατοίκων, θέλοντας έτσι να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της. Δηλαδή, από αστική περιοχή να μετατραπεί σε μια εμπορική συνοικία. Αλλωστε, στα Εξάρχεια τα τελευταία χρόνια πολλά νεοκλασικά έχουν αγοραστεί από επιχειρηματίες και έχουν γίνει μπαρ ή νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Στόχοι των περιθωριακών οργανώσεων είναι συνήθως οχήματα ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας, κρατικών υπηρεσιών, αστυνομικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, αλλά και πολυτελή αυτοκίνητα. Ειδικά, όμως, στα Εξάρχεια οι εμπρηστές δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνο για τα ακριβά αυτοκίνητα.

Οι δράστες δρουν σε ζευγάρια. Ο ένας παραφυλάει την ώρα που ο συνεργός του πυρπολεί κάποιο όχημα. Μετά φεύγουν με μοτοσικλέτα. Δεν έχουν πρόγραμμα. Περιφέρονται σε κάποια συνοικία και όταν εντοπίσουν αυτοκίνητο που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες τού βάζουν φωτιά. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς από γκαζάκια, τους οποίους τοποθετούσαν κάτω από τον τροχό του οχήματος προς την πλευρά του πεζοδρομίου. Σήμερα πλέον μεταχειρίζονται το μπετόνι με τη βενζίνη και το στουπί. Σπάνε κάποιο τζάμι, περιλούουν το αυτοκίνητο με καύσιμο υλικό και το λαμπαδιάζουν με στουπιά.

Τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες είναι οι... αγαπημένες μέρες των "μπουρλοτιέρηδων". Οσο για την "ταυτότητά" τους αρέσκονται να χρησιμοποιούν ονόματα όπως: "Λυσσασμένοι αναρχικοί", "Ακτιβιστές αναρχικοί", "Ξάγρυπνη επαναστατική συνείδηση", "Αντιεξουσιαστική πάλη", "Λύκοι των εξαρχείων", "Αδέσποτοι αναρχικοί", "Αγριες χήνες των πόλεων", "Τρελό γκαζάκι" κλπ., ενώ αναλαμβάνουν την ευθύνη σχεδόν πάντα με τηλεφωνήματα σε ραδιοσταθμούς ή εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ