Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνικό έδαφος σε τουρκικό κτηματολόγιο!

Για πρώτη φορά, η Αγκυρα διεκδικεί ευθέως ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Ιμια, ανατολικά της Καλύμνου

Εμπλουτίζει την ατζέντα των ελληνοτουρκικών "διαφορών" η Αγκυρα, καθώς, με τον τρόπο αυτό, εκτιμά πως δημιουργεί πλεονεκτήματα που θα αξιοποιήσει σε μια μελλοντική εφ' όλης συζήτηση με την Αθήνα. Η νέα διαφορά, που κατασκεύασε αυτή τη φορά η Αγκυρα, αφορά στο θέμα της κυριαρχίας επί μιας βραχονησίδας, ανατολικά της Καλύμνου, η οποία έχει ενταχθεί σε τουρκικό κτηματολόγιο, έστω κι αν από το 1947, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Το θέμα προέκυψε στις 26 Δεκέμβρη, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο προσάραξε στη βραχονησίδα Ιμια και ο Τούρκος πλοίαρχος αρνήθηκε να δεχτεί τη βοήθεια που πρόσφεραν οι ελληνικές αρχές, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος. Τελικά, το τουρκικό πλοίο με τη βοήθεια ελληνικού ρυμουλκού οδηγήθηκε σε τουρκικό λιμάνι. Ομως, το θέμα είχε συνέχεια για την Αγκυρα...

Στις 29 Δεκέμβρη, όταν η ελληνική κυβέρνηση έκανε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου με την υπέρπτηση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τη Χίο, η Αγκυρα, με ρηματική της διακοίνωση, πληροφορούσε την Ελλάδα πως η βραχονησίδα Ιμια αποτελεί τουρκικό έδαφος, καθώς μάλιστα είναι εγγεγραμμένη σε τουρκικά κτηματολόγια!Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με διάβημα στις 10 Γενάρη, τονίζοντας ότι το συνοριακό καθεστώς της περιοχής έχει ρυθμιστεί με τις δύο ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932 και από το 1947, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αποτελεί τη διάδοχο κατάσταση της Ιταλίας στην περιοχή, άρα, η βραχονησίδα Ιμια, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, αποτελούν τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Πρέπει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία ελληνικού εδάφους, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναμένει την επόμενη τουρκική κίνηση στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ