Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Παιχνίδια πιέσεων

Το Βελιγράδι προσανατολίζεται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας και η ελληνική κυβέρνηση παρακαλά την Ουάσιγκτον, να ασκήσει την επιρροή της προς τον Σλ. Μιλόσεβιτς, για να αλλάξει απόφαση

Επικίνδυνα παζάρια και παιχνίδια πιέσεων με φόντο την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δημιουργούν ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς κινδυνεύει με υπονόμευση η διαδικασία αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας του νέου κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που φτάνουν στην ελληνική κυβέρνηση, το Βελιγράδι σκοπεύει μέχρι το τέλος του μήνα να προχωρήσει στην αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το γεγονός αυτό θορύβησε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζήτησε τρόπους, για να επιβραδύνει τουλάχιστον την απόφαση του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε στην Ουάσιγκτον, την οποία παρακάλεσε να ασκήσει την επιρροή και τις πιέσεις της προς το Βελιγράδι, προκειμένου να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ελληνική κυβέρνηση επισήμανε στην Ουάσιγκτον πως μια ενδεχόμενη αναγνώριση των Σκοπίων από το Βελιγράδι με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, περιορίζει τις δυνατότητες επιτυχίας της διαδικασίας που έχει αναλάβει ο Σ. Βανς για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής σύνθετης ονομασίας για το νέο κράτος.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα το Βελιγράδι δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από την ΕΕ, κυρίως από την Βρετανία και τη Γερμανία, προκειμένου να προχωρήσει στην αποκατάσταση των σχέσεών του με τα Σκόπια. Ως αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι προσφέρουν στον Σλ. Μιλόσεβιτς την ταχεία αποκατάσταση των σχέσεων του Βελιγραδίου με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ