Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Αναβιώνουν ακραία ρατσιστικά φαινόμενα

Σε εξέλιξη, σχέδιο για την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας στο νησί

Κρούσματα ακραίας ρατσιστικής συμπεριφοράς έχουν σημειωθεί στην Κέρκυρα τις τελευταίες μέρες, με την ανοχή και συγκάλυψη κρατικών υπηρεσιών, που συμπληρώνεται από την ένοχη σιωπή των τοπικών παραγόντων της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες σε περιοχή της Κοινότητας Αυλιωτών στη Β. Κέρκυρα, υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό από ομάδα κουκουλοφόρων δύο Αλβανοί λαθρομετανάστες, σε απόσταση λίγων ημερών ο ένας από τον άλλον. Και οι δύο έμεναν από μήνες στο χωριό και δούλευαν, χωρίς να έχουν πειράξει κανέναν. Ο ένας, νεαρό παιδί, κρεμάστηκε ανάποδα από μια ελιά και από τις φωνές του μέσα στη νύχτα έγινε αντιληπτός από χωριανούς, οι οποίοι τον περιποιήθηκαν και τον περιέθαλψαν. Τον άλλο, πατέρα 3 παιδιών, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό, τον έδεσαν ημίγυμνο σε κολόνα της ΔΕΗ στην έξοδο του χωριού, όπου τον βρήκε το πρωί ένας κάτοικος και τον έλυσε. Οι κάτοικοι των Αυλιωτών, ήρεμοι και δημοκρατικοί πολίτες, είναι ανάστατοι από την εμφάνιση αυτών των πρωτοφανών κρουσμάτων βίας και ρατσισμοί από την ομάδα των αγνώστων κουκουλοφόρων. Φοβούνται αντίποινα και κυρίως σκέφτονται ότι οι κουκουλοφόροι κάποια στιγμή θα στραφούν εναντίον τους.

Πριν 3 μέρες, εντελώς αναιτιολόγητα, ντόπιος νεαρός πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο Αλβανό λαθρομετανάστη στην περιοχή της Κοινότητας Βελινάδων, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο πόδι και το στήθος. Η υπόθεση πήγε στο δικαστήριο, όπου παρουσιάστηκε σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Αλβανών και ο δράστης αθωώθηκε..!

Στην εμφάνιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας και επιθέσεων με όπλα ενάντια σε ανυπεράσπιστους λαθρομετανάστες, βασικό ρόλο έπαιξε η αξιοποίηση από την ηγεσία της Αστυνομίας ενός αποτρόπαιου εγκλήματος που έγινε πριν 15 μέρες στη νότια Κέρκυρα από έναν Αλβανό, με θύμα έναν συνταξιούχο που είχε έρθει από την Αθήνα, για να μαζέψει τις ελιές του. Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη και ομολογία του δράστη, ο επιθεωρητής της Αστυνομίας Ιονίων Νησιών ταξίαρχος Σηκιώτης και ο αστυνομικός διευθυντής Κέρκυρας Ζουμπούλης έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου προσπάθησαν να παρουσιάσουν το έγκλημα σαν συνέπεια της λαθρομετανάστευσης και κατέστησαν, έμμεσα πλην σαφώς, τους Κερκυραίους συνένοχους, γιατί δίνουν δουλιά και δέχονται τους λαθρομετανάστες! Με επιμέλεια απέκρυψαν τις ευθύνες αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα και άνοιξαν τα σύνορα (κυβέρνηση της ΝΔ) και την πλήρη ανεπάρκεια των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών να τα περιφρουρήσουν και να συλλάβουν έστω έναν από τους δεκάδες λαθρέμπορους που μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Και σαν αποκορύφωμα ζήτησαν, ιδιαίτερα ο ταξίαρχος Σηκιώτης, την άμεση συνεργασία των πολιτών για τη σύλληψη και απέλαση των λαθρομεταναστών. Ο πρωτοφανής κυνισμός του ταξιάρχου, που αξιοποίησε το έγκλημα για να συγκαλύψει τις πολιτικές και κοινωνικές αιτίες της λαθρομετανάστευσης και την εμφανή ανεπάρκεια της υπηρεσίας του και των άλλων κρατικών υπηρεσιών, ήταν το λάδι που ρίχτηκε στη φωτιά: Αμέσως μετά, εμφανίστηκαν οι πράξεις βίας και απανθρωπιάς. Παράλληλα, εντάθηκε σ' ορισμένα χωριά το κλίμα ξενοφοβίας με μικροκλοπές που γίνονται από "άγνωστους" διαρρήκτες και αποδίδονται σε Αλβανούς. Ενώ μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις κλοπές πολλών μικρών σκαφών από αλβανικές συμμορίες, με τη βοήθεια ντόπιων, που διοχετεύονται στην Αλβανία. Κάτοικοι παραμεθόριων χωριών οπλίζονται και κάνουν περιπολίες μες στη νύχτα, με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη σε παραλία του χωριού Καρουσάδων τη Δευτέρα το βράδυ. Πληροφορία για αποβίβαση λαθρομεταναστών με καϊκι έντεχνα διοχετεύτηκε σε κατοίκους και στην παραλία βρέθηκαν στην "πρώτη γραμμή" 10 αστυνομικοί και πίσω τους αρκετοί οπλισμένοι θερμόαιμοι πολίτες. Καλέστηκε το Λιμεναρχείο, το οποίο δήλωσε αδυναμία παρέμβασης, εξαιτίας βλάβης του μοναδικού περιπολικού που διέθετε! Το καϊκι αποβίβασε ό,τι είχε ν' αποβιβάσει και έφυγε ανενόχλητο και ανεξέλεγκτο, ενώ από τις ακτές έριχναν ριπές πυροβόλων στον αέρα!

Απ' ό,τι φαίνεται, στην Κέρκυρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή επεξεργασμένου σχεδίου για την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των κατοίκων από τα προβλήματά τους, τη συγκάλυψη των μεγάλων ευθυνών της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την ύπαρξη και συντήρηση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και κυρίως για την κοινωνική αποδοχή της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη στρατιωτικοποίηση του νησιού.Σχέδιο, που, ανεξάρτητα από ποιους επεξεργάστηκε, είναι σε γνώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των τοπικών παραγόντων της, όπως εν γνώσει της είναι ότι στην εφαρμογή του πρωτοστατούν γνωστοί ακροδεξιοί μαζί με τους ανάλογους μηχανισμούς που δρουν στην Αστυνομία και στις άλλες αρχές Ασφαλείας (Λιμεναρχείο, ΕΥΠ κλπ.). Εντονη, επίσης, δραστηριότητα στην καλλιέργεια του κλίματος ξενοφοβίας, αλλά και στη συγκάλυψη των ευθυνών του κράτους, αναπτύσσει το τηλεοπτικό κανάλι "Τηλεκέρκυρα".

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την υποκρισία της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Κέρκυρας και των τοπικών παραγόντων της κυβέρνησης και της ΝΔ, που από τη μια καλλιεργούν και συντηρούν τη λαθρομετανάστευση για να υπερεκμεταλλεύονται ντόπιους και ξένους εργάτες και από την άλλη καλούν τους πολίτες να διώξουν τους λαθρομετανάστες. Ζητάει να υπάρξει διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία για τη διακίνηση μεταναστών, να δίνεται σ' όλους άδεια παραμονής, να εξασφαλίζονται ίσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους ξένους εργαζόμενους, να κτυπηθούν οι δουλέμποροι που δρουν στα θαλάσσια σύνορα. Οι κομμουνιστές νομαρχιακοί σύμβουλοι θα φέρουν το θέμα για συζήτηση στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την επόμενη Δευτέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλα 220 θύματα των δουλεμπόρων (2000-01-05 00:00:00.0)
Κατάπτυστη η ναζιστικού τύπου απόφαση (1998-03-27 00:00:00.0)
Ανθρωποι δικοί μας (1997-10-01 00:00:00.0)
Σκότωσαν Αλβανό λαθρομετανάστη (1996-11-01 00:00:00.0)
Λιμενοφύλακας τραυμάτισε Αλβανό λαθρομετανάστη (1996-04-03 00:00:00.0)
Λαθρομετανάστες και κλοπές αναστατώνουν το νησί (1996-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ