Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Προγραμματισμός" εξαπάτησης ενόψει προγραμματικών δηλώσεων

Σε μια πολύμορφη επιχείρηση εξαπάτησης, η οποία στοχεύει στην παθητικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και στη συντήρηση του κλίματος αυταπατών και τεχνητής ευφορίας για τη "νέα εποχή", που... ξημέρωσε στη χώρα με την πρωθυπουργοποίηση Σημίτη, επιδίδονται κυβέρνηση, ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ.

Ενόψει της ανακοίνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, τη Δευτέρα, τα κυβερνητικά επιτελεία και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, αναζητούν τα κατάλληλα ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα, ώστε να βαφτίσουν τα ψάρι... κρέας. Επιδιώκουν, δηλαδή, να βαφτίσουν: α) Τη συνέχιση της στυγνής λιτότητας,"αναγκαία προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης". β) Την περαιτέρω πρόσδεση της χώρας στον αστερισμό της παραγωγικής αποσάθρωσης,"ανάπτυξη". γ) Την υποβάθμιση της Ελλάδας σε διαμετακομιστή των προϊόντων των πολυεθνικών και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου,"εκσυγχρονισμό". δ) Τον πλήρη εξοστρακισμό και των τελευταίων υπολειμμάτων του κράτους πρόνοιας, "νοικοκύρεμα" και "καταπολέμηση του σπάταλου κράτους παροχών". Ολα, βέβαια, τα παραπάνω θα διανθιστούν από αναφορές στο "νέο ήθος και ύφος της εξουσίας", τη "διαφάνεια" και την εξάντληση της 4ετίας.

Πιστός κυβερνητικός συνεργάτης στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης έχει αναγορευτεί η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. Τα τελευταία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να εξασφαλίσουν "ψήφο εμπιστοσύνης" ή τουλάχιστον "πίστωση χρόνου" από τα λαϊκά στρώματα προς την κυβέρνηση. Στόχος της βιομηχανίας παραπλάνησης, που έχει στηθεί, δεν είναι άλλος παρά η αντικατάσταση της πραγματικότητας, στα μάτια της κοινής γνώμης, από τους μηχανισμούς της εντύπωσης.

Αναπτυξιακή
λιτότητα!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Σημίτη δεν κρύβει τις προθέσεις της και ως προς την ουσία της πολιτικής που θα ακολουθήσει, αλλά και ως προς το περιτύλιγμα με την οποία θα την πλασάρει. Οπως έλεγαν χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού στο "Ρ",οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού θα κινούνται στο πλαίσιο ότι "είναι αναγκαία η συνέχιση της σταθεροποίησης, γιατί η σταθεροποίηση αποτελεί βασικό όρο για βιώσιμη ανάπτυξη"! Με άλλα λόγια μια νέα εποχή με σήμα κατατεθέν το "λιτότητα για το καλό μας" (!), ξεκινάει. Οσο για τα υπόλοιπα "αναπτυξιακά" μέτρα, θα κινούνται στην πεπατημένη της αναγωγής των μεγάλων έργων και της απορρόφησης και αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, σε "αναπτυξιακό κρεσέντο". Φυσικά όλα τα παραπάνω θα συνοδευτούν από αναφορές στη διαφάνεια...

"Κοινωνικά ευαίσθητη"
εντυπωσιοθηρία

Στον τομέα του λεγόμενου "κοινωνικού κράτους" θα υπάρξει, "προσδιορισμός των ορίων και των αρμοδιοτήτων του, πέρα από κρατικιστικές λογικές"... Ηδη πλευρές αυτού του "κοινωνικού κράτους" έγιναν εμφανείς με τις αποφάσεις για άμεση ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Εκεί όμως που θα υπάρξει μπόλικη "κοινωνική ευαισθησία" θα είναι σε ό,τι αφορά την "καταπολέμηση της κοινωνίας των 2/3"... Πρόκειται για τις αναφορές Σημίτη περί διαμόρφωσης ενός "κοινωνικού ιστού ασφαλείας" που θα έχει ως καθήκον, να παρέχει κάποια στοιχειώδη για την επιβίωση των όλο αυξανόμενων κοινωνικών στρωμάτων που οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο, με στόχο την αποτροπή κοινωνικών εντάσεων και εκρήξεων.

Συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλοαμειβόμενων κλπ., δεν έχουν καταληχτεί, καθώς "τα δεδομένα στην οικονομία είναι δεδομένα από το πρόγραμμα σύγκλισης".

"Ισορροπημένη"
εξάρτηση

Τέλος, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση Σημίτη θα επιδιώξει να εμφανίσει εικόνα "συνέχειας" σε σχέση με την κυβέρνηση Παπανδρέου, ειδικά στο Σκοπιανό, ενώ εμφανή θα είναι τα ανοίγματα προς τις Βρυξέλλες. Επίσης και σε μια προσπάθεια "ισορροπημένης υποτέλειας" προς Βρυξέλλες και ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να γίνει λόγος για "επιτάχυνση" του Κυπριακού, όπως επιδιώκει ο Λευκός Οίκος. Για την οριστική κατάρτιση των προγραμματικών δηλώσεων πρόκειται την Κυριακή να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Κ. Σημίτη και τη Δευτέρα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ