Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών ο Γ. Ολέκσι

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Ο παραιτηθείς από τη θέση του πρωθυπουργού την περασμένη βδομάδα Γιόζεφ Ολέκσι εκλέχτηκε το περασμένο Σάββατο Πρόεδρος του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, πρώτης πολιτικής δύναμης στην Πολωνία.

Στη θέση του Κβασνιέφσκι, ο οποίος υποχρεωτικά παραιτήθηκε, λόγω της ανάληψης της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, 308 αντιπρόσωποι (επί συνόλου 325) πρόκριναν τη λύση Ολέκσι.

Οι επιθέσεις εναντίον του Ολέκσι συνεχίζονται, αλλά ο 49χρονος Πολωνός πολιτικός έχει δηλώσει ότι είναι αθώος των κατηγοριών που του προσάπτουν - ότι, δηλαδή, ενέχεται σε υπόθεση κατασκοπίας υπέρ της Μόσχας.

Οι αντιπρόσωποι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε όλα τα μέλη του Προεδρείου και της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής. Και, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του "Ρ" στη Βαρσοβία, Δ. Κωνσταντόπουλος, τόνισαν ότι όποιος κι αν εκλεγεί Πρόεδρος, οι επιθέσεις εναντίον του και κατά του κόμματος θα συνεχιστούν.

Στους στόχους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εντάσσεται η συμμαχία με το Αγροτικό Κόμμα, ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Πάντως, οι συνομιλίες των δύο μερών αναμένεται να είναι δύσκολες.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό κοινού μετώπου, ώστε να "εκπαραθυρωθεί" το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών. Οι δυνάμεις που ανήκαν στην πάλαι ποτέ μεγάλη και κραταιά "Αλληλεγγύη" δεν μπορούν να δεχτούν εύκολα την ήττα τους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία φαίνεται ότι προσπαθεί να διατηρήσει ένα κλίμα "πρακτορολογίας", επιτιθέμενο κατά της Αριστεράς, αλλά οι πολίτες μάλλον έχουν πάψει να είναι ευπειθείς σε τέτοιου είδους αφορισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ