Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εξαρση εσωτερικών προβλημάτων
  • Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Εβραίους Αιθίοπες και την ισραηλινή αστυνομία αναδεικνύουν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για το Ισραήλ
  • Διαφωνεί η ισραηλινή πολιτική ηγεσία με το στρατό για την ειρήνευση με τη Συρία
  • Προβληματίζουν, ακόμα, τα παλαιστινιακά εκλογικά αποτελέσματα

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Πολυτάραχο το Σαββατοκύριακο που πέρασε για το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ συγκλονίστηκε την Κυριακή από τις συγκρούσεις Εβραίων από την Αιθιοπία με την αστυνομία και η αντιπαράθεση δε φαίνεται να βαίνει σε εκτόνωση. Προβλήματα αντιμετωπίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και με το θέμα των ισραηλινο-συριακών διαπραγματεύσεων, καθώς μοιάζει σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις ισραηλινές εκλογές του Οκτώβρη. Δύσκολες ώρες περνά και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που δέχεται ολοένα και πιο πολλές κατηγορίες για νοθεία στις παλαιστινιακές εκλογές. Μέσα στα πλαίσια αυτά, η απελευθέρωση 12 ανώτερων στελεχών της "Χαμάς" από την παλαιστινιακή αστυνομία δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η περιοχή γύρω από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Σιμόν Πέρες, την Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας μελών της εβραϊκής αιθιοπικής κοινότητας. Η ισραηλινή αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με πλαστικές σφαίρες. Τα επεισόδια, όμως διήρκεσαν αρκετή ώρα και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 αστυνομικοί, 17 διαδηλωτές, να γίνουν 30 συλλήψεις και να προκληθούν σοβαρότατες υλικές ζημιές.

Την οργή των χιλιάδων διαδηλωτών προκάλεσε η απόφαση της εθνικής τράπεζας αίματος του Ισραήλ, να μη δέχεται την αιμοδοσία από τους Εβραίους της αιθιοπικής κοινότητας, με το αιτιολογικό ότι είναι πολύ πιθανό το αίμα τους να είναι μολυσμένο από τον ιό του ΕΪΤΖ. Η διάκριση αυτή ήταν η αφορμή για το οργισμένο ξέσπασμα των Εβραίων Αιθιόπων, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες της ισραηλινής κοινωνίας, όμως δεν έχουν, ακόμα, καταφέρει να γίνουν ισότιμο μέρος της. Καταγγέλλοντας στα πανό τους το "ρατσισμό του Ισραήλ απέναντι στους μαύρους" και το "ισραηλινό απαρτχάιντ", οι οργισμένοι διαδηλωτές εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην ανεχθούν άλλο τις διακρίσεις εις βάρος τους στα σχολεία, στην αγορά εργασίας, στην εύρεση κατοικίας και γενικά σε όλες τους τις δραστηριότητες.

Την απογοήτευσή του για την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας Αίματος εξέφρασε ο Σιμόν Πέρες, που συναντήθηκε με εκπροσώπους της εβραϊκής αιθιοπικής κοινότητας, και δεσμεύτηκε ότι θα συσταθεί μια ειδική επιτροπή, που θα εξετάσει τα προβλήματά τους και θα αποτρέψει αποφάσεις ανάλογες αυτής της Εθνικής Τράπεζας Αίματος.

Ενταση, όμως, υπάρχει ανάμεσα στην ισραηλινή πολιτική ηγεσία και στην ηγεσία του ισραηλινού επιτελείου στρατού. Αιτία είναι η διαφωνία των δύο πλευρών, όσον αφορά τις προοπτικές ειρήνευσης με τη Συρία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές η ηγεσία του γενικού επιτελείου στρατού υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία πριν από τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ τον Οκτώβρη του 1996. Οι ίδιες, πάντα, πηγές ισχυρίζονται ότι ο Πέρες εκνευρίστηκε ιδιαίτερα με "το σκεπτικισμό όλων αυτών που δεν είχαν πιστέψει ούτε στην επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστινίους και την Ιορδανία". Το βαρύ ενδοκυβερνητικό κλίμα σχετικά με τις ισραηλινο-συριακές σχέσεις αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος, αν και μίλησε για πρόοδο στις συνομιλίες των δύο πλευρών στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο 1996.

Συζητιούνται ακόμα οι παλαιστινιακές εκλογές

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Δέκα ημέρες έχουν συμπληρωθεί από τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών και δεν έχουν, ακόμα, δημοσιευτεί τελικά επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Οι κατηγορίες για νοθεία ποικίλων ειδών (απώλειες καλπών, διπλοψηφίσαντες, παρεμπόδιση ψηφοφορίας κλπ.) πληθαίνουν και πολλά μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής έχουν αναγκαστεί να παραδεχτούν ότι οι παρατυπίες ήταν πολλές και είναι πολύ πιθανό το εκλογικό αποτέλεσμα να είχε διαφοροποιήσεις. Το άλλοθι των διεθνών παρατηρητών, που ο Αραφάτ χρησιμοποίησε πολλάκις απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, έχει αρχίσει να ξεφτίζει, καθώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι διεθνείς παρατηρητές εργάστηκαν επιφανειακά και βιάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτόνομα εδάφη πριν γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Τη συγκεκριμένη στιγμή, που το θερμόμετρο ανεβαίνει στις αυτόνομες περιοχές, επέλεξε η παλαιστινιακή αστυνομία, για να απελευθερώσει 12 στελέχη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης. Μάλιστα, σε μια ένδειξη δημοκρατικότητας και μεγαλοψυχίας ο Γιάσερ Αραφάτ επέτρεψε να επαναλειτουργήσουν τα γραφεία της οργάνωσης στη Γάζα και να επανεκδοθεί η εφημερίδα της, ενώ παράλληλα κάλεσε τη "Χαμάς" να συνεχίσει το διάλογο με την Παλαιστινιακή Αρχή. Χωρίς καμία αμφιβολία, ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα νιώθει πολύ πιο ασφαλής και άνετος αν καταφέρει να απομακρύνει τη φωνή της "Χαμάς" από το ενιαίο μέτωπο της παλαιστινιακής αντιπολίτευσης που αυτή τη στιγμή στρέφεται εναντίον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ