Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Πραξικόπημα στο Νίγηρα

ΝΙΑΜΕΪ. -

Πριν καλάκαλά συμπληρωθούν τρία χρόνια από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στο Νίγηρα, ο αρχηγός του στρατού, Ιμπραϊμ Μπαρ Μαϊνασαρά, εκτόπισε τον Πρόεδρο Μαχαμάνε Ουσμάν από την εξουσία και κήρυξε στρατιωτικό νόμο "για να σώσει τη χώρα από το χάος"...

Το πραξικόπημα έγινε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότεπάνοπλοι στρατιώτες άρχισαν να πολιορκούν το Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα του Νίγηρα (πρώην γαλλική αποικία), Νιαμέι. Μέσα σε λίγες ώρες περισσότερα από πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους καιάλλα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Ενα 24ωρο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς, η Γαλλία καταδίκασε το πραξικόπημα του στρατηγού Μαϊνασαρά, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων που κρατούνταν ως όμηροι και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Τόσο η Γαλλία, όσο και οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χορήγηση βοήθειας προς τους πραξικοπηματίες ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γάλι, καταδίκασε την πράξη των στρατιωτικών τονίζοντας ότι η ενέργειά τους "επέστρεψε τη (συγκεκριμένη) αφρικανική χώρα, στο παρελθόν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ