Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Παράταση στη βία

Νέα κρούσματα βίας σε μια αγωνιστική με εξαιρετικά παιχνίδια. Καμπάνες σε ΠΑΟΚ και ΠΑΟ

Δυο παρατάσεις χρειάστηκε ο Ολυμπιακός, προκειμένου να λυγίσει την αντίσταση του Απόλλωνα στην Πάτρα κι άλλα 50 λεπτά ο Ηρακλής, που δυο μέρες νωρίτερα πλήρωσε 1 δισ. για να εντάξει στη δύναμή του τον Ρόι Τάρπλεϊ, προκειμένου να κάμψει στο Ιβανώφειο την αντίσταση της Λάρισας. Οι "μικροί" μεγαλώνουν σιγά, αλλά σταθερά κι αυτό είναι ευχάριστο για το ελληνικό μπάσκετ.

Υπάρχει όμως κι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η συμπεριφορά του πάγκου και η παραφορά της εξέδρας. Η διάκριση έγινε αυτοσκοπός και κατ' επέκταση ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Στο Ηράκλειο προπηλακίστηκαν οι διαιτητές Παπαδημητρίου - Κουκουλεκίδης, επειδή το φάουλ, που σφύριξαν σε νεκρό χρόνο, έκρινε το αποτέλεσμα του αγώνα με την ΑΕΚ. Στη Ν. Σμύρνη λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια επαγγελματίες αθλητές, ενώ στη γραμματεία του αγώνα εκτοξεύτηκε κάλαθος αχρήστων. "Η εκτόξευση προήλθε από τον πάγκο του Αρη", καταγγέλλει ο Πανιώνιος, λες και το ζητούμενο είναι αν το έκανε η μια ή η άλλη ομάδα. Στην Πάτρα, Ολυμπιακός και Απόλλωνας πρόσφεραν μοναδικές συγκινήσεις, αλλά η ηχορύπανση από την εξέδρα και τους πρωταγωνιστές του αγώνα κυμάνθηκε σε ανάλογα επίπεδα.

Τιμωρία ΠΑΟΚ

Για απρεπή συμπεριφορά των οπαδών τους τιμωρήθηκαν χτες από τον αθλητικό δικαστή πέντε ομάδες. Ο ΠΑΟΚ με στέρηση του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα του με μία αγωνιστική και πρόστιμο 450.000 δρχ. για επεισόδια στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στις 10 του Φλεβάρη στο γυμναστήριο της Λάρισας. Για τη συμπεριφορά των οπαδών του στον ίδιο αγώνα, ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 500.000 δρχ. Με πρόστιμο 700.000 δρχ. τιμωρήθηκε το Περιστέρι για τη συμπεριφορά των οπαδών του στα Πατήσια στο παιχνίδι με το Σπόρτιγκ, ενώ ο Απόλλωνας Πάτρας θα πληρώσει τον εκνευρισμό των οπαδών του στο παιχνίδι εναντίον του Αρη, με 150.000 δρχ.

Ευρωπαϊκή τιμωρία ΠΑΟ

Η "ρωμαϊκή" συμπεριφορά της ελληνικής εξέδρας, τη βδομάδα που πέρασε, σχολιάστηκε από τον ευρωπαϊκό Τύπο και από κορυφαίες αθλητικές εφημερίδες, με καθόλου κολακευτικά λόγια. Η γαλλική ΕΚΙΠ ζήτησε μάλιστα από τη ΦΙΜΠΑ να προχωρήσει σε βαριές ποινές, καθώς "οι ελληνικοί σύλλογοι είναι πλούσιοι και δεν καταλαβαίνουν από πρόστιμα".

Η πειθαρχική επιτροπή της ΦΙΜΠΑ ασχολήθηκε χτες με τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με την Ορτέζ. Η απόφαση ήταν καταδικαστική. Το παιχνίδι με την Μπολόνια στις 8 του Φλεβάρη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, κι οι "πράσινοι" θα πληρώσουν επιπλέον πρόστιμο 100.000 μάρκων (16 εκατ. δρχ.). Θα 'λεγε κανείς ότι ο Παναθηναϊκός φτηνά τη γλίτωσε, καθώς ήταν υπότροπος. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Το χόμπι που λέγεται κερματοπόλεμος και η ευκολία με την οποία η εξέδρα καταδικάζει τον αντίπαλο ή τον διαιτητή σε θάνατο διά... λιθοβολισμού, δεν εκφράζει αθλητικά προηγμένη κοινωνία. Τιμωρήθηκαν και στο παρελθόν ελληνικές ομάδες, αλλά οι υπεύθυνοι δεν τολμάνε να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Ο λόγος; Δεν το επιτρέπει ούτε το πολιτικό, ούτε το κομματικό, ούτε και το συλλογικό κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ