Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βασίλης Κούδας

Αγαπητοί Σύντροφοι και Συντρόφισσες.

Ως αντιπρόσωποι των δύο Οργανώσεων Βάσης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία (Σόφια και Φιλιππούπολη) θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα συμπεράσματα. Ως φοιτητές και σύντροφοι που ζούμε και δρούμε σε μια χώρα όπου υπήρξε, εξελίχθηκε και ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα και τώρα ζει την παλινόρθωση του καπιταλισμού, μπορούμε να μοιραστούμε μαζί κάποια χρήσιμα στοιχεία. Ετσι είναι σημαντικό να δούμε ότι η επιστροφή του καπιταλισμού στη Βουλγαρία βασίστηκε στην ύπαρξη μια πανίσχυρης μαφίας που έδρασε σαν μέσο δημιουργίας μιας πανίσχυρης ολιγαρχίας που ουσιαστικά ελέγχει τη χώρα.

Η ολιγαρχία αυτή προσπαθώντας να συνδεθεί οργανωτικά με τα δυτικά μονοπώλια, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό της περισσότερα κέρδη και προνόμια, προσπαθεί να εντάξει τη Βουλγαρία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ακολουθεί πολιτική ξεπουλήματος και αντιλαϊκών μέτρων.

Πρωτόγνωρη είναι η προσπάθεια που γίνεται ώστε ο βουλγάρικος λαός να ξεχάσει το σοσιαλιστικό παρελθόν και τα επιτεύγματά του, να πειστεί ότι ο καπιταλισμός είναι ο μονόδρομος του μέλλοντος. Από την άλλη, τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια λαϊκή βάση που αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, ψηφίζει αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα και αποτελεί την ελπίδα αναγέννησης του αντικαπιταλιστικού κινήματος.

Καταλαβαίνει κανείς πως η δράση των οργανώσεών μας εκεί δεν είναι εύκολη. Βασικός σκοπός μας μέσα από την παρέμβαση στο συνδικαλιστικό φορέα είναι να σπάσουμε το κλίμα αδιαφορίας και βολέματος που επικρατεί, να δείξουμε ότι υπάρχει ένας καλύτερος, δημιουργικότερος τρόπος ζωής. Παρόλο που έχουμε πετύχει πολύ καλές οργανωτικές συνθήκες (ισχυρές αριθμητικά οργανώσεις, με καλό ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο) προβλήματα όπως είναι η έλλειψη επικοινωνίας με τους νέους, ολιγωρία, άσχημη οργάνωση και συντονισμός αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη μας, την αύξηση της μαζικότητας στο Φοιτητικό Σύλλογο.

Τελειώνοντας να θίξουμε δύο σημεία των θέσεων που υπερψηφίσαμε.

1) Διεθνείς σχέσεις. Καθήκον των οργανώσεών μας στη Βουλγαρία είναι να προσεγγίσουν τις εκεί προοδευτικές - αριστερές νεολαίες και να συμβάλουν έτσι στη δημιουργία μιας ισχυρής αντιιμπεριαλιστικής - υπερασπιστή της Ειρηνικής Κίνησης στα Βαλκάνια. Αλλο ένα θέμα στο οποίο η Οργάνωση οφείλει να προχωρήσει με τολμηρά βήματα είναι η δημιουργία ΟΒ στους φοιτητές του εξωτερικού. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και θα δώσει νέα θετική διάσταση στη δουλιά μας στο εξωτερικό.

2) "Οδηγητής". Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξόρμησή μας στο μέλλον είναι η ριζική ανανέωση της εφημερίδας μας, έτσι ώστε να ξαναγίνει το ιδεολογικό όπλο που μας χρειάζεται.

Ζήτω το 7ο συνέδριο της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις Θέσεις της ΚΕ (2013-03-23 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε το διεθνισμό (2009-02-19 00:00:00.0)
Σήμανε το πέρασμα από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας (2007-11-04 00:00:00.0)
Ανησυχούν... (2005-05-19 00:00:00.0)
Η μεγάλη σημασία του Καταστατικού (2000-11-08 00:00:00.0)
Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σημερινές συνθήκες (1998-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ