Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κενό γράμμα" η αξιοκρατία στον ΟΤΕ

Χαρακτηριστική περίπτωση η πρόσφατη προκήρυξη για την κάλυψη μιας σειράς διευθυντικών θέσεων του Οργανισμού

Παρά τις διαβεβαιώσεις, που κατά καιρούς δίνουν η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΤΕ, για την προώθηση και εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιοκρατίας και αξιολόγησης του προσωπικού του Οργανισμού, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές παραμένουν κενό γράμμα. Τελευταίο κρούσμα η προκήρυξη για την κάλυψη μιας σειράς διευθυντικών θέσεων του Οργανισμού που γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Σχεδίου Οργανωτικού και Διοικητικού Εκσυγχρονισμού (ΣΟΔΕ), όπου, σε αντιδιαστολή με το παλιό σύστημα προαγωγών, επιδιώκεται - υποτίθεται - η τοποθέτηση σε αυτές τις θέσεις των πιο αξιόλογων στελεχών της επιχείρησης.

Ομως φευ..! Και στην περίπτωση αυτή κάποιοι φαίνονται "αδύναμοι" να απαλλαχτούν στην πράξη από τα σύνδρομα των ρουσφετιών, του κομματισμού και των πάσης φύσεως σκοπιμοτήτων. Και αυτό, γιατί με το "νέο" εφεύρημα, τα αντικειμενικά κριτήρια (σπουδές, ξένες γλώσσες, επαγγελματική εμπειρία) θεωρούνται δευτερεύοντα σε σχέση με προσόντα όπως (προσωπικότητα - κύρος - προσαρμοστικότητα - ευελιξία ή τις ικανότητες στη διοίκηση και στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού...).

Συγκεκριμένα με άριστα το 100 ο ΟΤΕ βαθμολογεί τους διαγωνιζόμενους που επιθυμούν να καταλάβουν τις θέσεις των προϊσταμένων των κεντρικών και περιφερειακών διευθύνσεων, των συγκροτημάτων και διαμερισμάτων ως εξής: α) Γραμματικές γνώσεις, συντελεστής βαρύτητας 18, β) Πρόσθετη επιμόρφωση 4, γ) Ξένες γλώσσες 3, δ) Προϋπηρεσία στον ΟΤΕ 7, ε) Επαγγελματική εμπειρία 15, στ) Ικανότητες διοίκησης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού 15, ζ) Ικανότητες σχεδιασμού, οργάνωσης προγραμματισμού και ελέγχου 15, η) Προσωπικότητα - κύρος - προσαρμοστικότητα - ευελιξία 15.

Κάποιοι απλοί υπολογισμοί δείχνουν ότι προσόντα που αποτυπώνουν την πραγματική ικανότητα κάποιου διευθυντικού στελέχους και εύκολα μπορούν να μετρηθούν έχουν χαμηλούς συντελεστές βαρύτητας, ενώ την ίδια στιγμή "προσόντα" που είναι δύσκολο ακόμα και να περιγραφούν έχουν πολύ μεγάλους συντελεστές. Ετσι, η όποια αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων υποσκάπτεται από τα κριτήρια επιλογής, ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επιτροπών που θα κρίνουν τους υποψήφιους.

Είμαστε οι τελευταίοι που θα υποστηρίξουν το σύστημα προαγωγών και αξιολόγησης που εφαρμόστηκε μέχρι πρότινος στον ΟΤΕ, όμως οι νέες ιδέες του ΣΟΔΕ, ούτε νέες είναι, αλλά πολύ περισσότερο συνεχίζουν να κρατούν τους εργαζόμενους δέσμιους μηχανισμών, "περίεργων" συμμαχιών στο επίπεδο του διευθυντικού Σώματος και ανομολόγητων "μοιρασιών" θέσεων, ανάμεσα στα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, τροφοδοτώντας, ταυτόχρονα, φαινόμενα που και αυτοί ακόμα που προωθούν το νέο σύστημα στα λόγια τουλάχιστον τα καταδικάζουν.

Και όλα αυτά όχι μόνο γίνονται αποδεκτά από την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, αλλά φέρουν και την υπογραφή της, αφού, για να ισχύσει το νέο σύστημα έπρεπε να τροποποιηθεί ο ισχύων Γενικός Κανονισμός Προσωπικού. Επιπλέον η ΟΜΕ - ΟΤΕ, - και προς δόξαν των συνθημάτων της εργατικής συμμετοχής - ικανοποιείται με τη θέση του παρατηρητή στην Επιτροπή που είναι επιφορτισμένη να αξιολογεί τους υποψήφιους.

Δυστυχώς, οι πρακτικές που υιοθετούνται δε δίνουν απάντηση στο πρόβλημα, όπως κομψά αναγνωρίζεται σε κείμενα του ΟΤΕ ότι η "γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ, δείχνει ότι διαγράφεται ένας σοβαρός κίνδυνος" ούτε βέβαια πρόκειται να "εξασφαλίσει μία δεξαμενή από κατάλληλα εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη, από την οποία να αντλεί τα διευθυντικά του στελέχη... " που είναι το ζητούμενο.

Αν η πρόσφατη απόπειρα επιλογής Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΤΕ, κατέληξε σε φιάσκο, η επιλογή των διευθυντικών στελεχών του, με ακρίβεια μπορεί να αποδοθεί και με τους στίχους του τραγουδιού, γιατί στον ΟΤΕ, όπως και σε όλο το δημόσιο, "Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν... ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ