Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα απούλητα καπνά "καίνε" τους παραγωγούς

Το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή ζητά άμεσα να παρθούν μέτρα για την απορρόφηση της περσινής σοδειάς. Δραματική η κατάσταση στο Νομό Σερρών και την Ανατ. Μακεδονία - Θράκη, ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί

Λιγότερο από δύο βδομάδες πριν λήξει η ημερομηνία αγορών για τα καπνά και στο Νομό Σερρών και σε όλη την περιοχή Αν. Μακεδονίας - Θράκης, στο σύνολό της σχεδόν, η ποικιλία καπνού "Μπασμάς" μένει απούλητη. Ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί Τρικάλων, αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας, καθώς η μισή σχεδόν παραγωγή μένει απούλητη και οι καπνέμποροι εκβιάζουν να αγοράσουν όσο - όσο τα καπνά, επισημαίνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Βαγγέλης Μπούτας και Νίκος Γκατζής.Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους να πάρουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Οσον αφορά το Νομό Σερρών και την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, από τους 18.626 τόνους περσινής παραγωγής συνολικά, πουλήθηκαν μόνον 700 τόνοι. Στο Νομό Σερρών, από τα 19 Αναγνωρισμένα Κέντρα Αγορών (ΑΚΑ) λειτουργούν μόνο τα 7. Οι καπνέμποροι καθυστερούν τις αγορές και εκβιάζουν τους παραγωγούς, με σκοπό να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές την παραγωγή τους, παραβιάζοντας τα συμβόλαια που υπέγραψαν πέρσι μαζί τους. Με βάση τα συμβόλαια και την ποιοτική σύνθεση των καπνών της περιοχής, οι τιμές πρέπει να κυμανθούν από 900-1.500 δρχ. το κιλό και η μέση τιμή να διαμορφωθεί περίπου στις 1.250-1.350 δραχμές το κιλό. Ομως, αντί γι' αυτές τις τιμές, οι καπνέμποροι επιδιώκουν να αγοράσουν με 800-1.000 δραχμές!

Οσοι από τους καπνοπαραγωγούς δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων και υποβάλουν ενστάσεις, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να μην προλάβουν να εξεταστούν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί. Οι καπνέμποροι κωλυσιεργούν στο ζήτημα των ενστάσεων, αποφεύγοντας να ορίσουν εκπρόσωπό τους στις τριμελείς επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι των παραγωγών, καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ). Οι εταιρίες κοροϊδεύουν, αφού έχουν ορίσει έναν εκπρόσωπο για έναν ή και περισσότερους νομούς!

Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι έμποροι γενικά τηρούσαν τα συμβόλαια γιατί αυτά τους βόλευαν. Φέτος, προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν πούλησαν τα καπνά με βάση τις τιμές που περίμεναν, γι' αυτό δεν μπορούν να αγοράσουν με βάση τα συμβόλαια που υπέγραψαν. Δε θέλουν, έτσι, να πληρώσουν πάνω από 1.000 δραχμές το κιλό και γι' αυτό καθυστερούν τις αγορές. Ομως, στο διάστημα που μένει μέχρι τις 15 Μάη είναι αδύνατον να απορροφηθούν οι απούλητες ποσότητες. Μόνο στο Νομό Σερρών, χωρίς να γίνουν καθόλου ενστάσεις, χρειάζονται 40 ΑΚΑ.

Σύσκεψη στις Σέρρες

Ετσι, ο κίνδυνος είναι άμεσος για τους αγρότες και για τη χώρα να χαθούν και οι κοινοτικές επιδοτήσεις που δίνονται στον καπνό. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής,αν και είχε δεσμευτεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα, και εν ανάγκη να παρατείνει την περίοδο εμπορίας, δεν το έκανε, όπως είχε απαντήσει στον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, που πήρε χτες μέρος σε σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Σερρών με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού και μαζικών φορέων των καπνοπαραγωγών, επισήμανε την απαράδεκτη τακτική του "Πόντιου Πιλάτου" που ακολουθεί η κυβέρνηση και θύμισε τις σχετικές δεσμεύσεις της. Τον κίνδυνο να χάσουν οι παραγωγοί το πριμ επισημαίνει και η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί τους αρμόδιους να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών.

Να σημειωθεί ότι οι καπνέμποροι όχι μόνον αυθαιρετούν, αλλά έχουν αποθρασυνθεί και στέλνουν... εξώδικα ή ατομικές ειδοποιήσεις στους καπνοπαραγωγούς για να παραδώσουν καπνά χωρίς να ανακοινώνουν και τι τιμές θα πληρώσουν, ενώ θα έπρεπε - σύμφωνα με τα Συμβόλαια - να έχουν ενημερώσει "τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν την ημερομηνία έναρξης των παραλαβών για τον ακριβή τόπο παράδοσης και παραλαβής, την ποιοτική εκτίμηση των καπνών τους και την αντιστοιχούσα κατά κιλό εμπορική τιμή".

Σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου πραγματοποιεί περιοδείες σε καπνοπαραγωγικά κέντρα όλων των νομών της Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στην ασυδοσία των καπνεμπόρων (2006-04-21 00:00:00.0)
Διεκδικούν αγωνιστικά καλύτερες τιμές (2000-03-23 00:00:00.0)
Στο "έλεος" των καπνεμπόρων οι παραγωγοί (1999-02-25 00:00:00.0)
Απλήρωτοι ακόμα εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί (1998-01-10 00:00:00.0)
Ασύδοτοι αφήνονται οι καπνέμποροι (1997-04-04 00:00:00.0)
Ξεσάλωσαν οι καπνέμποροι (1997-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ