Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινήσεις τακτικής με φόντο το εσωκομματικό πεδίο

Σε αναζήτηση κινήσεων τακτικής γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, βρίσκονται οι διάφορες πλευρές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό στρατόπεδο πλειοψηφούσα είναι η άποψη που υποστηρίζει ότι ο Κ. Σημίτης,με αφορμή και την αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να επιλέξει "μη επιθετικό ύφος" κατά των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να δώσει την αίσθηση ότι "σνομπάρει".Κατά την παραπάνω "γραμμή", ο πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί της πολιτικής του, αναφέροντας ότι έχει συμφωνηθεί στα όργανα κυβέρνησης και κόμματος, ότι ανταποκρίνεται στις πάγιες αρχές του "πατριωτικού" ΠΑΣΟΚ και ότι θα συνεχιστεί, αφού υπερψηφίστηκε στις εκλογές από τον ελληνικό λαό.Ενδεικτικές, ως προς τα παραπάνω, είναι χτεσινές δηλώσεις του μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτου,ο οποίος υποστήριξε ότι οι "32" αποτελούν μειοψηφία μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Φυσικά, υπάρχουν και εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό που τον καλούν να "ξεμπερδεύει" με τους "32", περνώντας στην αντεπίθεση και καταγγέλλοντας την τακτική τους ως υπονόμευση της κυβέρνησης. Αποψη, που, αν και μειοψηφούσα,δεν έχει απορριφθεί για το μέλλον,καθώς όλα θα κριθούν από τις κινήσεις των"32", αλλά και της λεγόμενης εσωκομματικής "αντιπολίτευσης", το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά των "32", λέγεται ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις τους, με πρώτο βήμα την ΚΟ. Μάλιστα, σε χτεσινές του δηλώσεις ο Λ. Βερυβάκης, ερωτώμενος αν εννοεί άρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όταν λέει πως ο λόγος για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας "πέφτει στο λαό", περιορίστηκε να απαντήσει ως εξής: "Δεν ξέρω αν εννοώ αυτό ή εκείνο. Αλλά εξακολουθώ να επιμένω ότι έχουμε κοινοβουλευτισμό"...

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η τακτική Σημίτη δεν τους επιτρέπει να "κοντράρουν" με στοιχεία την πολιτική του στα Ελληνοτουρκικά, αφού, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει κάτι "απτό", ώστε να τον αντικρούσουν. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι ενώ η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης θα συνεχιστεί, ο πρωθυπουργός δε θα επιλέξει το δρόμο της επικύρωσης αυτής της πορείας, μέσω κάποιας απόφασης για την οποία θα ζητήσει επικύρωση κυβερνητική ή κοινοβουλευτική.

  • Την "οργή και αγανάκτησή του", εξέφρασε με ανακοίνωσή του οΣτ. Παπαθεμελής, για τον τίτλο με τον οποίο η εφημερίδα "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ" παρουσίασε προχτεσινή συνέντευξή του. Ο τίτλος "θα ρίξουμε την κυβέρνηση αν...", της εφημερίδας, "είναι παραπλανητικός, απολύτως ξένος προς το περιεχόμενο της συνέντευξης", η οποία "βάναυσα παραποιείται",κατά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο ίδιος στη συνέντευξή του, και μιλώντας εκ μέρους των "32", αναφέρει ότι "αν η ηγεσία (του ΠΑΣΟΚ) πάει σε διάλογο τώρα με την Αγκυρα... δε θα συμμεριστούμε ευθύνες, τις οποίες δεν έχουμε, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Απογοήτευση" μεν, διάλογος δε... (1997-05-28 00:00:00.0)
"Πολεμικό" κλίμα στο εσωτερικό της (1997-05-10 00:00:00.0)
Παιχνίδια τακτικής μεταξύ "ηγεμόνων" και "αντιπολιτευόμενων" (1997-05-09 00:00:00.0)
Οι "αναταράξεις" συνεχίζονται (1997-04-23 00:00:00.0)
Αγρυπνά... ο ΣΥΝ (1997-04-23 00:00:00.0)
Τα Ελληνοτουρκικά προκαλούν "τρικυμία" (1997-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ