Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επίσημη προεκλογική περίοδος με απεργία

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αρχισε, χτες, επισήμως η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Ο κατάλογος των υποψηφίων, που είναι κατά 20% περισσότεροι από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, έκλεισε, αργά το βράδυ της Κυριακής, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το όνομα του ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος προτίμησε να "κρατήσει τις δυνάμεις" του για τις προεδρικές εκλογές. Υποψηφιότητα δεν έθεσε, επίσης, ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας "Πεζό", διευκρινίζοντας, όμως, ότι θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον κυβερνητικό συντηρητικό συνασπισμό του RPR και του UDF.

Μήνυμα αναμένεται να απευθύνει στο γαλλικό λαό μέσα στην τρέχουσα βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Οπως υπογράμμιζαν στενοί του συνεργάτες, κατά πάσα πιθανότητα ο Ζακ Σιράκ θα επιλέξει να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό αύριο, Τετάρτη, που είναι και η δεύτερη επέτειος από την εκλογή του στην Προεδρία. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο Γάλλος Πρόεδρος θα καλέσει τους Γάλλους να ψηφίσουν υπέρ του συντηρητικού συνασπισμού των RPR - UDF, υπενθυμίζοντάς τους λόγους για τους οποίους επικράτησε του σοσιαλιστή υποψηφίου Λιονέλ Ζοσπέν, πριν από δύο χρόνια.

Οπλο στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνητικού συνασπισμού, όμως, αποδείχτηκε και η επικράτηση του Εργατικού Κόμματος και του Τόνι Μπλερ στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επικεφαλής του ψηφοδελτίου των RPR - UDF, Αλέν Ζιπέ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στη γειτονική χώρα εκλέχθηκε ένα κόμμα με σαφώς φιλευρωπαϊκές θέσεις και εξέφρασε τη λύπη του για τη γαλλική αντιπολίτευση, που δεν ενστερνίζεται παρόμοιες απόψεις.

Είκοσι μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο βασικούς αντιπάλους, το συνασπισμό του νεογκολικού RPR και του φιλελεύθερου UDF και την εκλογική "στρατηγική" του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος, να έχουν, σχεδόν, την ίδια απήχηση στους εκλογείς. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Λε Φιγκαρό", η συνεργασία Σοσιαλιστών και ΚΚΓ συγκεντρώνει το 41% των προτιμήσεων και ο κυβερνητικός συνασπισμός το 39%, ενώ σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει το περιοδικό "Παρί Ματς" τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 40%-40%. Σχεδόν το 20% των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο.

Απεργία των οδηγών φορτηγών

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, όμως, συνέπεσε με την 24ωρη απεργία των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι απέκλεισαν ορισμένα κεντρικά σημεία μεγάλων εθνικών δρόμων, ζητώντας από την εργοδοσία τους να υλοποιήσει τη, μεταξύ τους, συμφωνία για μείωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Εκπρόσωποί τους υπογράμμιζαν ότι από τους 3.776 οδηγούς φορτηγών, που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, μόνο οι 350 έχουν συνταξιοδοτηθεί, και άφησαν να εννοηθεί ότι θα επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους. Η απεργία των οδηγών φορτηγών αμαυρώθηκε από τον τραγικό θάνατο ενός απεργού, ο οποίος γλιστρώντας βρέθηκε κάτω από τις ρόδες ενός φορτηγού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ