Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΡΟ
Διώξεις, τρομοκρατία και απολύσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

Κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας και ωμών εκβιασμών, χωρίς καμία προστασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, συνεχίζουν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι του ΜΑΚΡΟ στη Θεσσαλονίκη.

Ανεξέλεγκτη η διοίκηση της εταιρίας, κατάφερε, άγνωστο πώς, να σφραγίσει στην Επιθεώρηση Εργασίας ωράρια εργασίας, που καταστρατηγούν τις συμφωνίες για το ωράριο εργασίας. Οταν οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση, οι υπεύθυνοι είπαν ότι δε γνωρίζουν πώς μπορεί να έγινε το "λάθος".

Γεγονός είναι πάντως πως στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι, είτε απασχολούνται με 4ωρο είτε με πλήρες 8ωρο, καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τις απειλές και την τρομοκρατία και βιώνουν την καταστρατήγηση των συμβάσεων εργασίας.

Οπως καταγγέλλει μέλος του ΔΣ του Σωματείου, μέσα στους δύο τελευταίους μήνες απολύθηκαν έξι εργαζόμενοι και υποχρεώθηκαν σε παραίτηση άλλοι 10.Η προσφιλής τακτική της εταιρίας είναι τα εξώδικα. Ετσι, αν κάποιος αργήσει 5 λεπτά στη δουλιά την επομένη λαμβάνει το εξώδικο, που όμως δεν περιορίζεται στην αργοπορημένη παρουσία του, αλλά και σε μια σειρά άλλων ψευδών κατηγοριών. Ιδιαίτερο είναι το μένος της εταιρίας με τους δραστήριους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές. Ετσι, όποιος πάρει μέρος σε απεργιακή κινητοποίηση, πρώτα δέχεται τις απειλές, στη συνέχεια μετατίθεται σε πιο δύσκολο τμήμα και αν αντέξει να απασχολείται κάτω από τις νέες συνθήκες, απολύεται.

Την προηγούμενη βδομάδα μια εργαζόμενη υποχρεώθηκε σε παραίτηση με την κατηγορία της "δολιοφθοράς" (! ), γιατί έτσι "εξέλαβαν" οι υπεύθυνοι ασφαλείας του καταστήματος τη μεταφορά ενός σπασμένου κιβωτίου με σοκολάτες στο αρμόδιο τμήμα επανασυσκευασίας!

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως πρόσφατα ο εργοδοτικός πρόεδρος του Σωματείου κατήγγειλε μέλος της διοίκησης στην Αστυνομία με την κατηγορία της πρόκλησης φθοράς στον πίνακα ανακοινώσεων. Η πραγματικότητα είναι πως ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο Σωματείο αναγκάστηκε να αναρτήσει την ανακοίνωση του συνδυασμού του πάνω στο τζάμι, γιατί η πλειοψηφία του Σωματείου δεν επιτρέπει τη χρήση του πίνακα, όπως άλλωστε δεν επιτρέπει και την είσοδο στα γραφεία του Σωματείου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ