Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7

Αμεσα καθήκοντα στο κίνημα της νέας γενιάς

8. Η υλοποίηση των στόχων μας απαιτεί να εξασφαλίσουμε ένα μόνιμο προσανατολισμό όλης της ΚΝΕ στο κίνημα, στους νεανικούς μαζικούς φορείς.Εδώ ξεδιπλώνεται η ενωτική μας τακτική, εδώ απευθύνουμε κάλεσμα πλατιά στη νεολαία για συλλογική δράση και αγώνα, ώστε να κερδίζεται μέσα από την πάλη η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, που χτυπιέται από τη σημερινή πολιτική. Να δούμε ορισμένα καθήκοντα στην παρέμβασή μας, για να ξεπεραστούν οι αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στο κίνημα της νέας γενιάς.

α. Συσπείρωση δυνάμεων για τη δράση μας μέσα στους μαζικούς φορείς

Βασικός μοχλός που θα δώσει γερή ώθηση στη συσπείρωση αγωνιστικών δυνάμεων είναι οι συνδικαλιστικές κινήσεις, στις οποίες συμμετέχουμε σε ορισμένους χώρους: Οι Πανσπουδαστικές ΚΣ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η ΕΣΑΚ στους χώρους δουλιάς, οι Δημοτικές Κινήσεις σε πόλεις και δήμους.

Από την άλλη, στο χώρο των μαθητών, αξιοποιώντας τη μέχρι τώρα πείρα της Οργάνωσης, να δούμε διάφορες μορφές συσπείρωσης που μπορούμε να δημιουργούμε στα σχολεία, με πυρήνα τους συντρόφους μας μαθητές και επιδίωξη την καλύτερη λειτουργία των μαθητικών συμβουλίων και την προώθηση της πάλης στο μαθητικό κίνημα.

  • Οι οργανώσεις μας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χρειάζεται πιο αποφασιστικά να παλέψουν, για να γίνουν οι Πανσπουδαστικές ΚΣ πόλος συσπείρωσης των νέων, που κατανοούν και προσανατολίζουν την πάλη για ριζικές αλλαγές στην παιδεία και την κοινωνία, σε σύγκρουση με την πολιτική και την κυριαρχία των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού. Η καθημερινή ενεργοποίησή τους κι η ενιαιοποίηση της δράσης τους πανελλαδικά σαν ενιαία συνδικαλιστική παράταξη μπορούν να συμβάλουν στη λειτουργία των συλλόγων στη βάση των κοινών φοιτητικών και σπουδαστικών αναγκών, αναδείχνοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα των σημερινών συσχετισμών, παλεύοντας για την αλλαγή τους. Να εξελιχθούν στο φορέα που θα δώσει αναγεννητική ώθηση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.
  • Με αντίστοιχο βάρος πρέπει να δούμε τη σχέση των εργαζόμενων μελών και φίλων της ΚΝΕ με την ΕΣΑΚ και τα σωματεία. Εχουμε επισημάνει την αξία της παρέμβασής μας στους νέους εργάτες, που οφείλεται στο βάρος που δίνει το Κόμμα μας στην εργατική τάξη. Το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι η συμμετοχή του μέλους μας εργαζόμενου στην ΕΣΑΚ, στο σωματείο. Σήμερα έχουμε τις δυνατότητες να πρωτοστατήσουμε σε πολύπλευρες πρωτοβουλίες των σωματείων και των Επιτροπών Νέων για τα προβλήματα και την οργάνωση των νέων εργαζόμενων. Να πετύχουμε, μέσα από τις μάχες, την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Τις δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις, στις οποίες συμμετέχουμε, δεν πρέπει να τις θυμηθούμε λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, καθώς μπορούν να αποτελέσουν σήμερα βάση συσπείρωσης νέων και συντονισμού για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, για τα προβλήματα των ιδιωτικοποιήσεων στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό - αθλητισμό, που οξύνονται σήμερα με τη χρησιμοποίηση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σαν μοχλό αντιλαϊκής πολιτικής.
β. Για την ενότητα και το συντονισμό των φορέων της νεολαίας

Η ΚΝΕ υπερασπίζεται την ύπαρξη και τη λειτουργία των ενιαίων μαζικών φορέων που έχει κατακτήσει το νεολαιίστικο κίνημα στην Ελλάδα, γιατί μπορούν να αποτελέσουν τους χώρους για την πιο πλατιά αγωνιστική συσπείρωση της νεολαίας, για τη συμπόρευσή της με το εργατικό κίνημα, για να αποκτά η δράση της συνέχεια και προσανατολισμό. Αποτελούν, σαν αντίβαρο στον ατομισμό που καλλιεργείται στο έδαφος της κρίσης και των προβλημάτων, ένα όπλο της νεολαίας απέναντι στους πολύμορφους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης. Οι μαθητικές κοινότητες, τα 15μελή, τα συντονιστικά, οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι, τα σωματεία και οι επιτροπές νέων πρέπει να ζωντανέψουν μέσα από μια πολυμετωπική - πολύμορφη δράση που να αγγίζει τους νέους. Στην προσοχή μας βρίσκεται η δουλιά με τον κόσμο, η παράκαμψη των δυσκολιών που βάζουν οι άλλες δυνάμεις, η οργάνωση από τα κάτω του αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, αναδείχνουμε την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο κίνημα, για να μπορέσουν να εκφραστούν καλύτερα οι διαθέσεις για μαζική - ενωτική δράση. Για να κλείσει η ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στην επίθεση που μας γίνεται και την αγωνιστική απάντηση που δίνεται.

  • Το προηγούμενο διάστημα κατακτήθηκε σε διάφορους χώρους και επίπεδα ο δευτεροβάθμιος συντονισμός νεανικών φορέων. Τα Δημοτικά Συντονιστικά Λυκείων ή Συντονιστικά Πόλεων, το Συντονιστικό Νυχτερινών Μαθητών Αθήνας και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Νυχτερινών. Στόχος μας πρέπει να είναι η μονιμοποίηση αυτού του συντονισμού στα Λύκεια και στα Νυχτερινά, η επέκταση και σε άλλες πόλεις και δήμους. Ο συντονισμός στα ΟΑΕΔ και στις Σχολές Νοσοκομείων. Ο συντονισμός αγώνα φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων ή ΓΣ.
  • Χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα φέρουν σε επαφή και κοινή διεκδίκηση τα τμήματα της νεολαίας. Αυτός ο συντονισμός έρχεται γύρω από κοινά μέτωπα και στόχους.
  • Σε χώρους όπου συγκεντρώνονται νέοι και δεν υπάρχουν μαζικοί φορείς, όπως στις σχολές κατάρτισης, να πρωτοστατήσουμε στην ίδρυση συλλόγων - σωματείων - ενώσεων.
  • Η ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας - συντονισμού - αλληλεγγύης θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο της δράσης μας στο κίνημα της νεολαίας. Να επιδιώξουμε την επαφή των παρατάξεών μας και των φορέων της νεολαίας με δυνάμεις και φορείς στην ΕΕ και στα Βαλκάνια.
γ. Συσπειρώσεις γύρω από βασικά μέτωπα πάλης

Στόχος μας είναι, γύρω από τα βασικά αιτήματα που προβάλλουμε, να δημιουργούνται συσπειρώσεις με τη μια ή την άλλη μορφή σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο. Οι συσπειρώσεις αυτές μπορούν να ενώνουν στη δράση μαζικούς φορείς ή νέους πέρα από φορείς, μέσα από διεκδικητική - δημιουργική δραστηριότητα. Μπορούν να φέρνουν σε κοινή συντονισμένη πάλη το νεολαιίστικο με το μαζικό λαϊκό κίνημα.

  • Τέτοια συσπείρωση στο μέτωπο της αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής πάλης είναι η "Νεανική Δράση Ειρήνης", που μπορεί να επεκταθεί με νέες κινήσεις και να διευρυνθεί σε μορφές και περιεχόμενο.
  • Επιδιώκουμε να δημιουργηθούν νέες συσπειρώσεις, για το ανέβασμα της πάλης σε κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους νέους, με τη συμμετοχή φορέων του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος. Αντίστοιχη με τις δυνατότητες και την επίθεση που δέχεται η νεολαία σε ορισμένους τομείς, όπως στον αθλητισμό ή τον πολιτισμό, να γίνει η παρέμβασή μας για τη δημιουργία ή την αξιοποίηση τέτοιων συσπειρώσεων, εκφράζοντας διεκδικητικά και δημιουργικά την αντίσταση της νέας γενιάς.
  • Με ιδιαίτερη ευαισθησία θα πρέπει να βλέπουμε την αλληλεγγύη σε όλους όσοι αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα, κόντρα σε κάθε ανοιχτό ή καλυμμένο ρατσισμό: Ξένους εργάτες, πρόσφυγες, νέους της μειονότητας, άτομα με ειδικές ανάγκες. Αιτήματα που αφορούν τα προβλήματα των νέων γυναικών, που έρχονται αντιμέτωπες με διπλή καταπίεση και εκμετάλλευση, πρέπει να παλεύονται από κοινού με το εργατικό και γυναικείο κίνημα. Η συσπείρωση νέων γυναικών στους γυναικείους συλλόγους της ΟΓΕ θα συμβάλει στην προβολή τέτοιων αιτημάτων.
δ. Η προετοιμασία, η επιλογή και η ανάπτυξη των κατάλληλων μορφών πάληςΧωρίς να καλλιεργούνται αυταπάτες ότι η μορφή είναι που καθορίζει το αποτέλεσμα ενός αγώνα, πρέπει να αξιοποιούμε οξυμένες μορφές πάλης και συμβολικές κινήσεις. Επίσης να μην υποτιμάμε και τις πιο απλές μορφές που προετοιμάζουν τις διαθέσεις για αγώνα, προβάλλουν τα αιτήματα. Σε κάθε περίπτωση οι μορφές θέλουμε να υπηρετούν τον προσανατολισμό της πάλης, να εναλλάσσονται, αντιστοιχώντας στα αιτήματα και την κλιμάκωσή τους, εξασφαλίζοντας σταθερά τη μαζική συμμετοχή, την αλληλεγγύη και κοινή δράση με το λαϊκό κίνημα, την απομόνωση της προβοκάτσιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ