Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποζημιώσεις ... με χαράτσι

Να αυξήσει τις εισφορές στον ΕΛΓΑ κατά 50% τουλάχιστον σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε ...να αντιμετωπιστεί έτσι το θέμα των αποζημιώσεων για τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες

Χαράτσι στις εισφορές που πληρώνουν οι αγρότες για τον ΕΛΓΑ, ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση ώστε ...να αντιμετωπιστεί έτσι το θέμα των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες.

Με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και τις μεγάλες ζημιές που έγιναν φέτος από τον παγετό στις αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας, το υπουργείο Γεωργίας έκανε χτες λόγο σε σχετική ανακοίνωσή του για αύξηση του ασφαλίστρου. Πίσω από αυτή την ανακοίνωση κρύβονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση της εισφοράς στον ΕΛΓΑ κατά 50% τουλάχιστον. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά από 2% που είναι στη γεωργία θα πάει στο 3% και από 0,5% στο 1% για την κτηνοτροφία, υπολογιζόμενη πάντα επί της ακαθάριστης αξίας της παραγωγής, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι και μεγαλύτερη. Ακόμα μελετάται να αυξηθούν περισσότερο οι εισφορές για τις περιοχές που θα χαρακτηριστούν ως υψηλής επικινδυνότητας, ενώ ανοίγει και ο δρόμος σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που θα ασφαλίζουν ό,τι δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ.

Η αύξηση του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ και το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τον παγετό Μάρτη - Απρίλη, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε προχτές βράδυ στο υπουργείο Γεωργίας. Με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τον ΕΛΓΑ που αντιμετωπίζει έλλειμμα 22 δισ. δραχμές. Χρήματα όμως που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να καταβάλει το δημόσιο με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ. Οσο για τις αποζημιώσεις από τους παγετούς, που θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ και οι οποίες πανελλαδικά υπολογίζονται σε 42 δισ. δραχμές περίπου, θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά τις αρχές του ερχόμενου Νοέμβρη. Για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθεί κονδύλι 8 δισ. δραχμών, τονίζοντας πως είναι γνωστοί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που υπάρχουν. Ζήσε μαύρε μου, δηλαδή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ