Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικές συναντήσεις

Αύρα μουσική από την Κρήτη, ήχοι της προπολεμικής Γερμανίας, μουσικά αφιερώματα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι μουσικές συναντήσεις των ημερών απευθύνονται σε διαφορετικά γούστα. Απόψε, στις 9, στην αίθουσα "Μαρία Κάλλας" του "Αττενέουμ", θα δώσει συναυλία τσέμπαλο ο διάσημος Αργεντινός καλλιτέχνης Εντουάρτο Ζαπάτα.Τη συναυλία διοργανώνει η Πρεσβεία της Αργεντινής και η είσοδος είναι ελεύθερη. Διαφορετικό ύφος στο "Ασσος - Καφέ Παράσταση" (Βαλτετσίου 15 και Ιπποκράτους), καθώς συνεχίζεται (μέχρι την Παρασκευή, 10.30 μμ) η "μυσταγωγία", που προσφέρει ο Ψαραντώνης.Στον ίδιο χώρο, σήμερα, στις 8.30 μμ, θα πραγματοποιηθεί έκθεση από τις φιγούρες του καραγκιοζοπαίχτη Βαγγέλη Μαρίνου,ενώ αύριο (8.30 μμ) θα δώσει παράσταση οΠάνος Καπετανίδης, με το έργο "Ογδόντα δύο εντάλματα του Καραγκιόζη".

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο παρουσιάζουν ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του απόψε στο μουσικό σπίτι "Δίαυλος" (Δράκου 9, Φιξ), με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατο του ποιητή. Θ' ακουστούν ποιήματά του, μελοποιημένα από τους Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μούτση και Κηλαηδόνη. Επίσης, τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη σε ποίηση Ρίτσου, Σεφέρη, Βάρναλη, Χριστοδούλου και Λειβαδίτη. Στον ίδιο χώρο, αύριο, ο Γιάννης Νικολάου ερμηνεύει τις αγαπημένες του μπαλάντες. Μια μουσική διαδρομή από τους Μπιτλς, μέχρι τις ελληνικές μπαλάντες και τα δικά του τραγούδια. Ο Δημήτρης Ζαφειρέλης με το τρίο του εμφανίζεται σήμερα στη "Γιορτή της Ανοιξης", που οργανώνει το κλαμπ "Decadence" (Βουλγαροκτόνου 69, Στρέφη).

"Εγώ μάγκας φαινόμουνα να γίνω από μικράκι", έπαιζε και τραγουδούσε ο Μιχάλης Γενίτσαρης το 1937, ο γνήσιος ρεμπέτης, ο δημιουργός του περίφημου"Σαλταδόρου" και των άλλων ρεμπέτικων της Κατοχής. Ο βετεράνος του ρεμπέτικου, που και σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, συνεχίζει να δημιουργεί και να τραγουδά, θα φιλοξενηθεί και θα τιμηθεί αύριο (11 μμ) στο "Απτάλικο" (Ηρώνδα 6Α, Καλλιμάρμαρο).

Μια άλλη ιστορική μορφή, της τζαζ αυτή τη φορά, έχουν την ευκαιρία ν' απολαύσουν οι θαμώνες του "Half Note" τζαζ κλαμπ (Τριβωνιανού 17, Μετς). Ο Αρτσι Σιπ βρίσκεται εκεί (μέχρι το Σάββατο), μαγεύοντας με το σαξόφωνό του, συνοδευόμενος από τρεις ακόμη εξαίρετους τζάζμεν. Στο "Hi - Hat" καφέ (Δραγούμη 28 και Κρουσόβου 1, Χίλτον) σήμερα και αύριο εμφανίζεται ο μπλουζίστας Τζόνι Νίκολας, ενώ την Παρασκευή οι "Μπλουζ Μπαγκ".

Μια ξεχωριστή ερμηνεία στα τραγούδια του Κουρτ Βάιλ κομίζει η Μάριαν Φέιθφουλ,που έρχεται και πάλι στη χώρα μας, μεταφέροντάς μας και πάλι στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου, μέσα από τραγούδια, τα οποία προ πολλού έχουν χαρακτηριστεί αξεπέραστα. Ενα χρόνο μετά τις ιδιαίτερα πετυχημένες εμφανίσεις της πέρσι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η μεγάλη κυρία του τραγουδιού θα δώσει τρεις συναυλίες στη χώρα μας: αύριο στην Αθήνα, στο "Ρόδον", και στις 16 και 17/5 στη Θεσσαλονίκη, στο "Μύλο".

Αύριο, εξάλλου, η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών διοργανώνουν συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο "Μουσική Γιορτή για τον Ανθρωπο και το Περιβάλλον". Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αντζελο Καβαλάρο, η Χορωδία της ΕΡΤ και οι σολίστ Βίνια Τσόπελα, Ναταλία Μιχαηλίδου και Γιάννης Βακαρέλης. Αύριο, επίσης, στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41), η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το ωδείο, διοργανώνουν συναυλία μουσικής δωματίου με τίτλο "Αυτοσχεδιασμός, Μουσική, Ζωγραφική". Συμμετέχει το "Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής", σε διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ