Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Περίσσεψαν τα "θα"...

Στους δρόμους του αγώνα ξανά από σήμερα οι εργάτες της Ζώνης. Στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία

"Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη περίσσεψαν τα "ΘΑ". Φτάνει η κοροϊδία! Παλεύουμε για να νικήσουμε, για το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή".Μ' αυτή την απόφαση, άνεργοι και εργαζόμενοι της Ζώνης πραγματοποιούν σήμερα 3ωρη στάση εργασίας (11.30 πμ - 2.30 μμ), συγκέντρωση στις 12.30 μμ στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στο μεταξύ, χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μαζί με τον δήμαρχο Περάματος, Γ. Πατσιλινάκο,έδωσαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου ν' απαντήσουν στις θέσεις που παρουσίασαν οι τέσσερις υπουργοί κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Δημαρχείο Περάματος.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,τόνισε ότι διαιωνίζεται ένας τρόπος λειτουργίας της Ζώνης, ο οποίος δεν πρέπει να συνεχιστεί. "Εμείς - σημείωσε - κάναμε προτάσεις για μια παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης, να έρθουν δουλιές στο Πέραμα να μειωθεί η ανεργία. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει πρόθεση να τα κάνει αυτά. Διαπιστώθηκε μια επανάληψη των όσων μας είχε πει τον Ιούνη του 1996 και δε συνιστούν μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Ζώνη". Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε "χοντροκομμένο ψέμα" τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι βασική αιτία της κρίσης είναι η χαμηλή αποδοτικότητα και οι περιπτώσεις αναξιοπιστίας των επιχειρήσεων της Ζώνης, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής. "Αυτό το χρησιμοποιούν - υπογράμμισε - για να δικαιολογήσουν γιατί δεν προχωρούν. Παρά τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την εχθρική στάση των διοικήσεων του ΟΛΠ, την εγκατάλειψη των κυβερνήσεων, η Ζώνη ζει, γιατί καταφέρνει να τελειώνει σε πολύ σύντομο χρόνο τη δουλιά και η ποιότητα τής δουλιάς είναι σε πάρα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό δεν οφείλετε στην υποδομή, αλλά στην επαγγελματική ευσυνειδησία των απασχολούμενων".

Ο πρόεδρος του συνδικάτου ανακοίνωσε επίσης ότι χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης για τη Ζώνη, αποτελεί η απόρριψη του αιτήματος - ενός από τα 26 - για τη δημιουργία σχολής επαγγελματικής κατάρτισης στα πλαίσια του ΟΑΕΔ. Αντί γι' αυτό, θα χρηματοδοτήσουν κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα κάνουν σεμινάρια στους εργαζόμενους. "Πρέπει να πούμε - είπε τέλος ο Ι. Πουντίδης - και είναι πολύ σημαντικό, ότι έχει δημιουργηθεί στον Πειραιά ένα μέτωπο από φορείς, δήμους, Επιμελητήρια που έχουν κοινές θέσεις και παλεύουν για την υλοποίησή τους".

Ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος, ανακοίνωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε προχτές ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μαζί με τους εργαζόμενους και χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. "Από το υπόμνημα που μας έφεραν - είπε - οι υπουργοί λείπει η υπογραφή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Αυτό ίσως να λέει κάτι για τις οικονομικές προθέσεις της κυβέρνησης. Να σημειώσω και εγώ ότι αυτό το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στον Πειραιά αποχτάει τρομακτική δύναμη". Ο πρόεδρος της ΝΑΥΣΙ,Μ. Ξυδιάς, τόνισε με τη σειρά του ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν και ότι δε θα δώσουν δικαίωμα σε κανένα κακόπιστο να τους συκοφαντεί. "Πράγματι - κατέληξε - κάνουμε κινητοποιήσεις για να ανατρέψουμε στην πράξη αυτή την πολιτική διάλυσης". Τέλος, μετά από σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του συνδικάτου είπε ότι στο θέμα των δεξαμενών υπάρχει περιορισμός από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εντολές που η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να κρατηθεί το αγωνιστικό μετερίζι (2002-10-03 00:00:00.0)
«Θα επιβάλουμε το δίκιο μας»! (2000-06-09 00:00:00.0)
Ο ΟΛΠ "πνίγει" το Πέραμα (1999-06-26 00:00:00.0)
Κατέρρευσαν οι στημένες κατηγορίες (1999-05-07 00:00:00.0)
Ξανά στο δρόμο του συντονισμένου αγώνα (1998-02-12 00:00:00.0)
"Παρών" σήμερα στο υπουργείο Βιομηχανίας (1996-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ