Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Πόλεμο" στους δουλέμπορους

Σε αποκλεισμό του ΓΕΝΕ προχώρησαν χτες. Συγκέντρωση σήμερα στην Ακτή Μιαούλη, πορεία προς την ΠΝΟ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Με συμβολική κατάληψη για πάνω από τρεις ώρες της εισόδου του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,άρχισε χτες το πρωί ο νέος αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην ανεργία που τους καταδικάζουν εφοπλιστές και κυβέρνηση. Πριν ακόμα υλοποιηθούν κατά γράμμα τα εφοπλιστικά αιτήματα για το διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία, η ανεργία ήδη έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, πράγμα που γίνεται φανερό ακόμα και από τους αναξιόπιστους καταλόγους του ΓΕΝΕ, όπου τον περασμένο Φλεβάρη είχαν γραφτεί 1.934 άνεργοι, τον Μάρτη 2.011 και τον Απρίλη 2.086!Η πραγματικότητα είναι πιο δραματική, αφού η πλειοψηφία των ανέργων ναυτεργατών δεν εγγράφεται σ' αυτούς καταλόγους.

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Γραφείο, μετά από το αγωνιστικό προσκλητήριο που τους απηύθυναν τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.Διαδήλωσαν την απαίτησή τους να αναδιοργανωθεί το ΓΕΝΕ σύμφωνα με τις προτάσεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να σταματήσει να αποτελεί παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων και να στηρίζει την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών.

Το δεύτερο αγωνιστικό ραντεβού των ναυτεργατών καθορίστηκε για σήμερα, στις 10.30 το πρωί, στη συμβολή της 2ας Μεραρχίας με την Ακτή Μιαούλη στην πανναυτεργατική συγκέντρωση που διοργανώνουν τα τρία σωματεία.Τη σημερινή συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επί τρεις ώρες χτες οι συγκεντρωμένοι ναυτεργάτες έξω από το ΓΕΝΕ δεν επέτρεπαν την είσοδο σε ναυτιλιακούς πράκτορες και εκπροσώπους τους.

Αντιπροσωπεία των τριών σωματείων, στην οποία συμμετείχε και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ,Γιώργος Μαυρίκος,συναντήθηκε με τον διευθυντή του ΓΕΝΕ Δημήτρη Βέτσικα.Ο διευθυντής ισχυρίστηκε ότι το ΓΕΝΕ δεν κάνει πλέον καμία συναλλαγή με τους πράκτορες. Ομως, ο ισχυρισμός αυτός καταρρίφθηκε από τον ίδιο, όταν έκανε το... τραγικό λάθος να εμφανίσει ως αποδεικτικό υποτίθεται στοιχείο των όσων έλεγε, κατάλογο με όσους ζητούν πληρώματα, στον οποίο στη δεύτερη κιόλας γραμμή δέσποζε το όνομα του Ευάγγελου Μακρυγιάννη, γνωστός στην "πιάτσα" ναυτιλιακός πράκτορας!

"Από σήμερα κηρύσσουμε πόλεμο στους δουλέμπορους",τόνισε μετά τη συνάντηση προς τους συγκεντρωμένους ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου."Οι εφοπλιστές - συνέχισε - κάνουν ήδη πράξη τα όσα αξιώνουν, διώχνοντας τους Ελληνες ναυτεργάτες σε μια σειρά πλοία με ελληνική σημαία. Ποιος τους καλύπτει σε αυτή την παρανομία; Είναι σαφές. Με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καταστρατηγείται κάθε νομοθεσία. Ελληνική ναυτιλία χωρίς Ελληνες ναυτεργάτες δεν υπάρχει.Εμείς τους λέμε ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης εφοπλιστικό γραφείο στην Ακτή Μιαούλη και γενικά στη χώρα όταν δεν απασχολεί Ελληνες ναυτεργάτες. Και αν δεν το κλείσουν αυτοί, θα τους το κλείσουμε εμείς με κινητοποιήσεις. Αν δεν παρθούν μέτρα για να κλείσουν τα μεσιτικά γραφεία, θα τα κλείσουμε εμείς. Αυτή η πολιτική που οδηγεί στο κοινωνικό περιθώριο τους ναυτεργάτες δε θα περάσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ