Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνία και αγώνας για το μετρό

Με νέα κινητοποίηση χτες οι εργαζόμενοι στο έργο, απαίτησαν από την κυβέρνηση να απαντήσει ανοιχτά και υπεύθυνα τι θα γίνει επιτέλους με το μετρό. Ζήτησαν, επίσης, την παρέμβαση των κομμάτων. Συμπαράσταση και ενίσχυση των στόχων του αγώνα από το ΚΚΕ

"Πάρτε επίσημα θέση τι θα γίνει επιτέλους με το μετρό"!Αυτή την απαίτηση διατύπωσαν χτες, με τον πιο δυναμικό τρόπο, οι εργαζόμενοι στο έργο προς την κυβέρνηση, ζητώντας ταυτόχρονα από τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στο λαό, πιέζοντας στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του έργου χωρίς άλλα πανωπροίκια. Οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν και χτες στάση εργασίας, με μια δυναμική πορεία έφθασαν στην περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις Βουλή.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων, ζητώντας να πάρουν θέση για την κατάσταση που έχει περιέλθει το έργο, με αποτέλεσμα να παρατείνεται επ' αόριστον η ολοκλήρωσή του, ο λαός να "φορτώνεται" με νέα πρόσθετα και τεράστια οικονομικά βάρη, ενώ παράλληλα η Αθήνα να "ζει" μέσα σε κυκλοφοριακό χάος, κινδυνεύοντας να μείνει απλώς με τις "τρύπες". Επίσης, ζήτησαν να παρέμβουν με τα μέσα που διαθέτουν και να πιέσουν την κυβέρνηση για ριζική λύση και σταμάτημα των απολύσεων.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων και τους στόχους που αυτός ο αγώνας βάζει, εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος,επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με όλα τα μέσα που διαθέτει μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή. Οι διευθυντές των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Μ. Τσιγκρής και Σ. Πανουσάκης αντίστοιχα, δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν το αίτημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι θα το εξετάσει, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Ρόκος δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα προωθήσει σχετική Επερώτηση στη Βουλή.

Ο Γ. Συνοδινός,πρόεδρος του Παραρτήματος Εργαζομένων στο μετρό, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, είπε: "Δίνουμε περιθώριο λίγων ημερών για να ενημερωθούν. Ζητήσαμε να γίνουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, να πάρουν θέση και να πουν ανοιχτά τι άποψη έχουν για την κατάσταση στο μετρό. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την κυβέρνηση, να υλοποιήσει τις δικές της αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να προχωρήσει το έργο, χωρίς καθυστερήσεις ή νέα οικονομικά βάρη". Χαρακτήρισε "προκλητική την απουσία αρκετών ΜΜΕ" από τη χτεσινή κινητοποίηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα και αναρωτήθηκε: "Αν δεν ενδιαφέρει το έργο αυτό "πνοής" για την Αθήνα, αν δεν ενδιαφέρει 500 οικογένειες που έχουν πεταχτεί στο δρόμο, τότε τι τάχα ενδιαφέρει την κοινή γνώμη;".

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να γίνει συνάντηση συνδικαλιστών με εκπροσώπους της κοινοπραξίας "Ολυμπιακό μετρό" για το θέμα των απολύσεων στο Μοναστηράκι. Οι εργαζόμενοι εκεί έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών, αναμένοντας τη μελέτη για το προχώρημα των εργασιών. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, ωστόσο άγνωστο είναι αν θα γίνει αποδεκτή από την κοινοπραξία και με τι όρους.

Η συγκέντρωση

Γύρω στις 9.30πμ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, στα πλαίσια τετράωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Παράρτημα Εργαζομένων στο μετρό, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, επισήμανε ότι το έργο παραμένει "βαλτωμένο" και τα προβλήματα αυξάνονται. Κατάγγειλε για "αδιαφορία και ανευθυνότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ, που με τη στάση του τροφοδοτεί τους εκβιασμούς της κατασκευάστριας κοινοπραξίας" και χαρακτήρισε "ψεύτικες τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Κ. Λαλιώτη ότι όλα στο μετρό πάνε καλά".Τέλος υπογράμμισε πως με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό έχουν ζητήσει να παρέμβει άμεσα.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Με αδιαφορία προκλητική, λύση στο μετρό δε θα βρεθεί" και "Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω Ακαδημίας προς τη Βουλή, σταματώντας ενδιάμεσα για να ενημερώσουν τους περαστικούς για την κατάσταση στο έργο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιο δυνατοί μετά την απεργία (2008-08-07 00:00:00.0)
Το «μέλι» της παρανομίας (1999-12-10 00:00:00.0)
Οχτακόσια ατυχήματα στο μετρό! (1999-08-31 00:00:00.0)
Σταματήστε τα "παιγνίδια"! (1998-11-27 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο σωτηρίας για το μετρό (1996-10-09 00:00:00.0)
Ελεγχο στη "Μελισσοκομική" (1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ