Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η "μοίρα" των υπουργών Ναυτιλίας...

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το διώξιμο Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία. Οι εφοπλιστές ασυδοτούν, η κυβέρνηση επαυξάνει

Ζήτησε και τα ρέστα από πάνω ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ,σχετικά με το πογκρόμ διώξεων Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία ΠΑΡΙΣ 2, ΝΗΣΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και ΚΙΜΩΛΟΣ των μεγαλοεφοπλιστών Λάτση,Αλαφούζου και Εμπειρίκου, αντίστοιχα. Αφού κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι με την πολιτική του κάνει ζημιά στη ναυτιλία (!), επιδόθηκε στη στήριξη των εφοπλιστών, εμφανίζοντας τους, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ως τους μόνους που δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι η ανεργία στο χώρο των ναυτεργατών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις! Αναφερόμενος στις πιο πάνω περιπτώσεις πλοίων όπου έχει εξαπολυθεί πογκρόμ κατά των Ελλήνων ναυτεργατών, ουσιαστικά υπερασπίστηκε τους εφοπλιστές, λέγοντας εμμέσως, πλην σαφώς, ότι το προγκρόμ είναι δικαιολογημένο, γιατί στα εν λόγω πλοία υπηρετούν περισσότεροι Ελληνες απ' όσους προβλέπονται! "Αυτές οι εφοπλιστικές εταιρίες - είπε - έχουν περισσότερους από τους προβλεπόμενους σε οργανικές συνθέσεις". Καταλήγοντας, σημείωσε: "Θα με πείτε πάλι υπουργό των εφοπλιστών, αλλά τι να κάνουμε; Αυτή είναι η μοίρα των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας"!

"Δεν το λέμε εμείς ότι είστε υπουργός των εφοπλιστών. Το λέτε μόνος σας με τις πράξεις σας", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,απαντώντας στον υπουργό. Για του λόγου μάλιστα το αληθές, θύμισε στον Στ. Σουμάκη ότι προχτές κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία προβλέπεται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των αλλοδαπών ναυτικών που υπηρετούν σε ελληνικά πλοία ως κατώτερο πλήρωμα, τη στιγμή που οι Ελληνες ναυτικοί φορολογούνται. Τόνισε, ακόμη, ότι η κατάθεση της τροπολογίας συνοδεύεται με το επιχείρημα ότι σκοπεύει να βοηθήσει τους εφοπλιστές, ώστε να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό και υπογράμμισε ότι μια τέτοια ρύθμιση ανοίγει το δρόμο για αντικατάσταση των ελλήνων ναυτεργατών και αντικατάστασή τους από αλλοδαπούς. "Ενώ η ανεργία στο χώρο - συνέχισε - έχει γίνει κατάρα, ενώ έχουν περιοριστεί οι εργαζόμενοι ναυτεργάτες στο μικρότερο αριθμό, ενώ αυτοί που δουλεύουν ζουν, μαζί με τις οικογένειές τους, σε καθεστώς ανασφάλειας, έρχεστε και μας λέτε κι από πάνω ότι οι εφοπλιστές έχουν δίκιο. Είστε ή δεν είστε υπουργός των εφοπλιστών; Εμείς - κατέληξε - ζητάμε να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία κι επίσης να αποσύρετε την τροπολογία που καταθέσατε υπέρ των εφοπλιστών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ