Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επισπεύδονται οι εκβιαστικές εκθέσεις αξιολόγησης

Με ανακατατάξεις στο προσωπικό των ΔΟΥ και των τελωνείων προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την υστέρηση των κρατικών εσόδων

Την επίσπευση των αντιδραστικού χαρακτήρα διαδικασιών για την αποστολή Εκθέσεων Αξιολόγησης των εφοριακών υπαλλήλων, ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Οικονομικών, με σχετικό έγγραφο που στάλθηκε στις 13 Μάη. Στο συγκεκριμένο έγγραφο υπενθυμίζεται η υποχρέωση αποστολής εκθέσεων αξιολόγησης των ετών 1994, 1995 και 1996 των εφοριακών υπαλλήλων, που μέχρι σήμερα δεν έχουν περιέλθει στην υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Λόγος γίνεται για τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, να αντιμετωπίσει το θέμα της σημαντικής υστέρησης που σημειώθηκε στα δημόσια έσοδα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, με ανοιχτές απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των υπαλλήλων των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών. Στην ουσία επιχειρεί, μ' αυτόν τον τρόπο, να μεταθέσει στους υπαλλήλους το βάρος της ευθύνης που φέρει η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και κατ' επέκταση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την πορεία των εσόδων, με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, όπως ανέφερε πρόσφατα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε αρκετές ΔΟΥ και τελωνεία παρουσιάζεται σημαντική υστέρηση στις εισπράξεις σε σχέση με τους στόχους που πρέπει να καλύπτουν. Το γεγονός αυτό είχε αποδοθεί σε διαρθρωτικού λόγους και προσδοκάται να αντιμετωπιστεί με τις κρίσεις, που θα γίνουν στη διάρκεια του Μάη και του Ιούνη στους προϊσταμένους όλων αυτών των υπηρεσιών. Διαδικασία κατά την οποία αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις στο προσωπικό των υπηρεσιών αυτών.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η κυβέρνηση, αντί να εκπονήσει και να εφαρμόσει μια πολιτική που πραγματικά θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της τεράστιας φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιεί μέτρα που στην ουσία τους συνιστούν ασφυκτικό έλεγχο των προϊσταμένων των εφοριών, μέσω της τοποθέτησης εποπτών σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ). Σε σχετική εγκύκλιο που είχε δοθεί παλαιότερα στη δημοσιότητα για το ίδιο θέμα προβλεπόταν μεταξύ άλλων:

  • Η τοποθέτηση σε κάθε ΔΟΥ υπεύθυνου - επόπτη με συγκεκριμένα καθήκοντα - οδηγίες στην κατεύθυνση της "πάταξης" της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ. Κάθε ΔΟΥ θα έχει κάθε μήνα ποσοτικό στόχο είσπραξης, ο οποίος θα είναι διαφορετικός, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε εφορίας.
  • Ο προϊστάμενος κάθε ΔΟΥ θα συγκροτεί καθημερινά ένα ή περισσότερα διμελή συνεργεία, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και τον αριθμό των επιχειρήσεων, που υπάγονται στη ΔΟΥ, για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου.
  • Θα γίνεται από δω και στο εξής κρίση από τους επόπτες όλων των προϊσταμένων των ΔΟΥ, με βάση τους στόχους είσπραξης που έχει αναλάβει ο καθένας.

Στο μεταξύ, χτες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου παρουσιάστηκε πρόγραμμα ενημέρωσης σχετικά με το σύστημα υποστήριξης φορολογικού ελέγχου ESKORT. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,μιλώντας στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα το Μάη, είναι να εισπράξει περίπου 850 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ