Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Γαλλικές... τρικλοποδιές

Αν οι Τουρκοκύπριοι δεν εκπροσωπούνται στις ενταξιακές συνομιλίες, η Γαλλία αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να εξασκήσει βέτο στην έναρξή τους, που τοποθετείται στους πρώτους μήνες του 1998.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει με δηλώσεις του στον "Φιλελεύθερο" ο Γάλλος πρέσβης στην Κύπρο Ανρί Ζακολέν.

Ο "Φιλελεύθερος" ζήτησε από το Γάλλο διπλωμάτη να διευκρινίσει ορισμένες θέσεις της κυβέρνησής του στο Κυπριακό και στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, αλλά και να σχολιάσει δημοσιεύματα και πληροφορίες που τον φέρουν να τηρεί καθόλου θετική στάση έναντι των Ελληνοκυπρίων. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο κ. Ζακολέν είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει ισχυρισμούς ανωνύμων.

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Γάλλος πρέσβης υποστήριξε ότι η αναφορά, στην απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995, ότι η έναρξη πρέπει να ωφελήσει και τις δυο κοινότητες, σημαίνει ότι όλοι οι Κύπριοι πρέπει να εκπροσωπούνται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οσον αφορά το Κυπριακό, η Γαλλία φαίνεται να αναλαμβάνει συγκεκριμένο ρόλο στο παρασκήνιο των διεργασιών για εξεύρεση λύσης. Ο κ. Ζακολέν αποκάλυψε ότι η χώρα του επεξεργάζεται και θα υποβάλει ιδέες ώστε η λύση να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου διπλωμάτη, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, υποστήριξε πως "πολλές φορές διατυπώνονται θέσεις για κεντρικά ή επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό". Ο υπουργός Τύπου υποστήριξε επίσης πως υπάρχει "δέσμευση της ΕΕ να ξεκινήσει η συζήτηση για την ' ένταξη της Κύπρου στην ένωση μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής". Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ελληνας υπουργός "η δέσμευση αυτή είναι ισχυρή και ουδείς μπορεί να την ανατρέψει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ