Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η "ανθρωπιστική επιχείρηση" των τανκς συνεχίζεται...

Για τρίτη μέρα, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις καταδιώκουν με κάθε μέσο και όπλο τους Κούρδους στο έδαφος του Βορείου Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Για άλλη μια χρονιά, ο τουρκικός στρατός "τα δίνει όλα" στην εαρινή του εξόρμηση για να εκμηδενίσει το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Αυτή τη φορά, όμως, έχει την ευνοϊκότερη δυνατή κάλυψη από πλευράς Τύπου στην "επιχείρηση - σκούπα", από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Δηλαδή, καμία κάλυψη.

Αρματα μάχης, αμερικανικής τεχνολογίας επιθετικά ελικόπτερα και απροσδιόριστος αριθμός στρατιωτών (μια πηγή εκτιμούσε ότι εμπλέκονται 30.000 άνδρες) συνέχισαν να προωθούνται σε ιρακινό έδαφος, και όπως μετέδωσαν το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενα το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, οι τουρκικές δυνάμεις περικύκλωσαν περισσότερους από 2.000 αυτονομιστές αντάρτες στην περιοχή Σινάντ.

Παράλληλα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία επέδραμε εναντίον βάσεων του ΡΚΚ, προκαλώντας μεγάλες απώλειες "μεταξύ των αυτονομιστών τρομοκρατών", σύμφωνα με τη διατύπωση του πρακτορείου "Ανατολή". Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι μαχητές του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί υποστηρίζουν την τουρκική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ.

Δεν υπήρξαν σαφείς πληροφορίες για τις απώλειες των αντιμαχομένων. Στην Αγκυρα, στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για 87 νεκρούς αντάρτες του ΡΚΚ. Οσον αφορά το "στόχο" του τουρκικού στρατού, ένας αξιωματούχος υποστήριξε ότι περίπου 3.000 κούρδοι αντάρτες βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, ενώ χαρακτήρισε "υπερβολικές" τις πληροφορίες περί συμμετοχής 25.000 - 50.000 ανδρών στην επιχείρηση.

Στην τελευταία μαζική τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, πριν από δύο χρόνια, έλαβαν μέρος 35.000 στρατιώτες. Τουρκικές δυνάμεις είχαν εισβάλει και πέρυσι στο Ιράκ, χωρίς όμως η επιχείρηση να προσλάβει τότε "μαζικό" χαρακτήρα.

Οσον αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος, ισχύει πάντα η "απαγόρευση" προσέλευσης στην περιοχή. Ούτως ή άλλως, καμία δυτική πρωτεύουσα δεν αντέδρασε επί της ουσίας όσον αφορά τα συμβαίνοντα στο βόρειο Ιράκ, ενώ η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ήταν ίσως χαρακτηριστική...

Αλλωστε, καλά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι business όμως προέχουν: ο διευθυντής της ρωσικής "Gasprom" ανακοίνωσε χτες μιλώντας στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Moscow Tribune" ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία αναμένεται να φθάσουν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον τα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, καθιστώντας τη δεύτερη καταναλώτρια ρωσικού φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά τη Γερμανία.

Στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, κυριάρχησε ακόμη μία - η πέμπτη φέτος - πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού του "ισλαμικού" Κόμματος Ευημερίας του πρωθυπουργού Ερμπακάν και του Κόμματος Ορθού Δρόμου της υπουργού Εξωτερικών Τσιλέρ. Η πρόταση έγινε με "αιτιολογικό" ότι ο Ερμπακάν και η κυβέρνησή του "έχουν αυξήσει τα προβλήματα της χώρας σε πρωτοφανή βαθμό, κι έχει σπρώξει το λαό σε μια αδελφοκτόνο διένεξη". Βέβαια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τα είχαν πάει καλύτερα στη "διαχείριση" των προβλημάτων, ενώ η ρητορική περί του "ισλαμιστικού κινδύνου" μάλλον προσχηματική ηχεί... Πιθανό συμπέρασμα, ότι οι δυνάμεις της Δεξιάς κρίνουν ότι μπορεί το κόμμα της Τσιλέρ να "φυλλορροήσει" τόσο που η κυβέρνηση να καταρρεύσει, και να αναλάβει ένα πιο "κοσμικό" σχήμα.

Το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

Το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του ανέφερε χθες ότι "τα δύο κόμματα των Ιρακινών Κούρδων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν από τη δικτατορία (σ.σ. του Σαντάμ Χουσεϊν) έχουν επιλέξει να λύσουν τις διαφορές τους με τη βία, αντί για το διάλογο". Αυτή η διαμάχη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προκαλεί δεινά στον κουρδικό πληθυσμό του Ιράκ και προκαλεί απευθείας ανάμειξη "της Τουρκίας και του Ιράκ, δυο χωρών που έχουν σαφές ενδιαφέρον να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια των Κούρδων να επιτύχουν την αναγνώριση των εθνικών τους δικαιωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ