Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Μεταθανάτιες... αποκαλύψεις

"Δε χτυπάς έναν εχθρό γιατί είναι μπάσταρδος, αλλά γιατί σε απειλεί. Και οι Σύροι δε μας απειλούσαν καθόλου... Ξέρω πώς ξεκινούσε τουλάχιστον το 80% των συγκρούσεων εκεί. Στέλναμε ένα τρακτέρ για να οργώσει μια περιοχή στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και ξέραμε εκ των προτέρων ότι οι Σύροι θα άρχιζαν να πυροβολούν. Αν δεν το έκαναν, του λέγαμε να προχωρήσει κι άλλο, μέχρι που οι Σύροι πυροβολούσαν. Τότε κι εμείς χρησιμοποιούσαμε το πυροβολικό μας και μετά και την αεροπορία μας... ".

Ποιος τα λέει αυτά; Ο από χρόνια, πλέον, μακαρίτης Μοσέ Νταγιάν. Ο στρατηγός του Ισραήλ και αρχιτέκτονας του "πολέμου των έξι ημερών" το 1968. Και τα έχει πει από το 1976 - πέντε ολόκληρα χρόνια πριν πεθάνει - αλλά ο δημοσιογράφος, που κατείχε τις εκμυστηρεύσεις του, μόνο τώρα αποφάσισε να τις δημοσιοποιήσει.

Οπως, ίσως, καταλάβατε ο στρατηγός αναφέρεται στα στρατηγικής σημασίας υψώματα του Γκολάν και ανατρέπει με κατηγορηματικότητα τους επίσημους τότε ισχυρισμούς του Ισραήλ και της δυτικής προπαγάνδας, πως η επίθεση και η κατάληψή τους, εκ μέρους των Ισραηλινών, έγινε επειδή η Συρία προκαλούσε, απειλούσε και βομβάρδιζε τους ισραηλινούς οικισμούς. Το αντίθετο, μάλιστα, επιβεβαιώνει σαφώς την προβοκατόρικη τότε δράση της ηγεσίας του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ