Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συσπείρωση, δράση και αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του

συμβιβασμού, της συναίνεσης και ενσωμάτωσης

Σήμερα έχει υπερωριμάσει η ανάγκη να οξυνθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η γραμμή της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων από την επιρροή τους και την ενίσχυση της γραμμής συσπείρωσης και ανάπτυξης της πάλης. Η αντιπαράθεση και συσπείρωση αποτελούν αναπόσπαστες πλευρές ενός ενιαίου καθήκοντος, να αναπτυχθεί ένα ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, τέτοιο που να είναι ικανό να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων και που να διευκολύνει και τη γενικότερη συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων, οι οποίες υποφέρουν από τα μονοπώλια και τις επιλογές του ιμπεριαλισμού.

Από την ικανότητα του Κόμματος και του ταξικού ρεύματος να απεγκλωβίζει δυνάμεις που επηρεάζονται από το ρεφορμισμό και την πολιτική της ταξικής συνεργασίας, θα εξαρτηθεί η ισχύς, το εύρος, η αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η γραμμή της συσπείρωσης και αντιπαράθεσης, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να υλοποιείται σ' όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες και την αντικειμενική διαβάθμιση του ρόλου και των ευθυνών που έχουν οι άλλες δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να έχουν καθαρό, ότι για μεγάλο διάστημα θα δρουν σε συνθήκες που μέσα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος θα έχουν πλειοψηφία οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης. Από τη σταθερότητα στην πάλη και στις θέσεις τους, από τη συνέπεια και την αγωνιστικότητά τους, θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα κερδίζουν την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η κατεύθυνση αυτή συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού των συνδικάτων, με γενικότερης σημασίας προεκτάσεις για το λαό, καθώς τα ταξικά συνδικάτα θα αποτελούν και το εργατικό βάθρο του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Ο ρόλος της παράταξης στη συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων,

στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος

Η σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο αρνητικός συσχετισμός και η αδράνεια πολλών σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, θέτει επί τάπητος το ερώτημα μέσα από ποιο δρόμο μπορεί να επιτευχθεί ο συντονισμός και η κοινή δράση κομμουνιστών και άλλων εργατικών δυνάμεων, που θέλουν να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρούμε ότι σημαντικός μπορεί να αποβεί ο ρόλος της παράταξης που στηρίζουν οι κομμουνιστές. Είναι ο μοχλός, που θα δώσει γερή ώθηση στη συσπείρωση αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων, είναι η συνδικαλιστική παράταξη στην οποία δουλεύουμε.

Η συνδικαλιστική παράταξη δεν πρέπει να περιορίζει την παρέμβασή της μόνο μέσα στα διοικητικά συμβούλια των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά να την αναπτύσσει, παράλληλα, και στη βάση, στα μέλη των σωματείων και των άλλων συνδικαλιστικών οργάνων, στους τόπους δουλιάς. Να παίρνει πρωτοβουλίες, να κάνει διαφώτιση, προπαγάνδα. Η άνοδος του ρόλου της παράταξης υπαγορεύεται και για έναν πρόσθετο λόγο, που σχετίζεται με την κακή κατάσταση των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος. Να εξελίσσεται σε πόλο συσπείρωσης των πρωτοπόρων δυνάμεων, που βρίσκονται δίπλα μας, να δρα και αυτοτελώς, δηλαδή όχι μόνο στα όργανα. Βεβαίως, όσο και αν δυναμώσει ο ρόλος της παράταξης, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, δεδομένου ότι η παράταξη δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη δράση του συνδικαλιστικού οργάνου, που είναι μαζική οργάνωση. Η ενεργοποίηση της παράταξης έχει ως στόχο και βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας και δράσης των σωματείων.

Σήμερα υπάρχει δυνατότητα η συνδικαλιστική παράταξη να τραβήξει και άλλους αγωνιστές με διάφορους τρόπους και μορφές. Αν δεν έχει γίνει ως τώρα, είναι γιατί δεν έχει στηριχτεί από το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Δεν έχει γίνει πεποίθηση και πρακτικός προσανατολισμός ότι είναι ρεαλιστικό να αξιοποιηθούν φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και αυτοί με τη σειρά τους να ανοίξουν ευρύτερους δρόμους επικοινωνίας.

Να καταπολεμηθούν συνήθειες και απόψεις που τελικά μετατρέπουν την παράταξη σε ένα κομματικό συνδικαλιστικό μηχανισμό.

Η βασική κατεύθυνση και ο προσανατολισμός της παράταξης είναι η οργάνωση της δουλιάς κατά κλάδο, με πυρήνα τον τόπο δουλιάς. Απαιτείται συγκέντρωση δυνάμεων και ενίσχυση των κλαδικών οργάνων της παράταξης, ώστε να ενοποιεί τη δράση, να συντονίζει, να έχει επιτελικό χαρακτήρα.

Ενοποίηση των παρατάξεων σε μια ενιαία παράταξη πανελλαδικά

Εχει ωριμάσει η ανάγκη για διαμόρφωση ενιαίας παράταξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σκοπός της ενοποίησης είναι η διευκόλυνση της ενιαίας καθοδήγησης και δράσης, στη βάση των κοινών προβλημάτων των εργατοϋπαλλήλων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η ενοποίηση πρέπει να γίνει σωστά και να κατανοηθεί ολόπλευρα, ώστε να μην υπάρξει ισοπέδωση, υποτίμηση ή παραγνώριση των ιδιομορφιών του κάθε χώρου. Διευκρινίζεται επίσης ότι αυτή η θέση για ενοποίηση των παρατάξεων δε σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτή η θέση για την ενοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που προβάλλεται από συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θεωρούμε ότι τα όργανα των δύο παρατάξεων μπορεί να μελετήσουν τη διαδικασία και τους τρόπους ενοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ