Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Ενα "μαύρο" καλωσόρισμα

"Ηταν ένα "μαύρο" καλωσόρισμα" αυτό που επιφύλαξαν οι άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας Αλλοδαπών, στον Αμπα Κουάμαν,ηθοποιό, συγγραφέα, ποιητή και δημοσιογράφο, από τις Φιλιππίνες. Ετσι, προσδιόρισε ο ίδιος, την παράνομη κράτησή του από τους αστυνομικούς της παραπάνω υπηρεσίας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της χώρας μας, τη Δευτέρα 5 Μάη, σε μία προσπάθεια, προφανώς, να διακωμωδήσει το γεγονός, εκ των υστέρων... Γιατί, κατά τη διάρκεια της αναίτιας κράτησής του, αυτό που βίωσε ήταν "αγένεια, απάνθρωπη συμπεριφορά, ρατσισμό". Οχι μόνο επειδή η κράτησή του δε στηριζόταν πουθενά - καθώς είχε όλα τα απαραίτητα χαρτιά - αλλά και γιατί την ίδια στιγμή που ο ίδιος αντιμετώπιζε τη διαδικασία της εξαντλητικής ανάκρισης και υβριστικής συμπεριφοράς, άλλοι αλλοδαποί τουρίστες, Αμερικανοί, Ιάπωνες, Γερμανοί, δεν ενοχλούνταν καν. Η διαφορά μεταξύ τους ήταν ότι το δικό του διαβατήριο είχε φιλιππινέζικη προέλευση.

"Αυτό που βίωσα κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου περιστατικού ήταν μια απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε κάποιον που προέρχεται από χώρα του Τρίτου Κόσμου. Ηταν μια ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων μου, που είχε να κάνει με την εθνικότητά μου", θα μας πει ο Αμπα Κουάμαν, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας ως προσκεκλημένος της οργάνωσης των Φιλιππινέζων μεταναστών στην Ελλάδα, "Κασάπι", για να δώσει θεατρικές παραστάσεις. "Επέμεναν πως σχεδιάζω να εργαστώ στην Ελλάδα. Με ανέκριναν για 14 συνεχείς ώρες, τη στιγμή που είχα σε πλήρη τάξη τα χαρτιά μου, συμπεριλαμβανομένης και της θεώρησης Σένγκεν, το εισιτήριο επιστροφής μου, τις προσκλήσεις από διάφορες οργανώσεις άλλων πόλεων, όπου θα παρουσιάσω το έργο μου", μας είπε ο Αμπα Κουάμαν. Για να συμπληρώσει πως τους εξήγησε ότι "δεν ήρθα εδώ για να κάνω τουρισμό, αλλά για δουλιά". Μια δουλιά που παρουσίασε την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ, στους συμπατριώτες του που ζουν στη χώρα μας, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η "Κασάπι" στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Για να σημειώσει στη συνέχεια πως το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα ίσης αντιμετώπισης των αλλοδαπών που έρχονται στη χώρα μας και των μεταναστών.

"Καλό θα ήταν να υπάρχει μια εκπαίδευση των ατόμων που στελεχώνουν την ανάλογη υπηρεσία της Αστυνομίας, ώστε να είναι ευγενικά και να μεταχειρίζονται ίσα όλους τους ξένους", θα μας πει ο Αμπα Κουάμαν μετά το πικρό περιστατικό. Η εμπειρία του από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, αλλά και τις συζητήσεις του με τους μετανάστες Φιλιππινέζους που ζουν στη χώρα μας, είναι πως "η πολιτεία έχει μια ρατσιστική αντιμετώπιση απέναντι στους μετανάστες και τουρίστες που προέρχονται κυρίως από χώρες του Τρίτου Κόσμου, αυτή όμως συναντάται λιγότερο στο λαό".

Εργο για έναν...

Η θεατρική πορεία του Αμπα Κουάμαν - όχι τυχαία - "μιλά" για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους, το ρατσισμό, τη μαύρη εργασία, τα ανθρώπινα και γυναικεία δικαιώματα, την πολιτισμική ταυτότητα. Μια θεατρική πορεία που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη δική του αποκλειστική δουλιά, αλλά και παρουσία στη σκηνή, καθώς "όταν προέρχεσαι από μια φτωχή χώρα, δεν υπάρχει οικονομική υποστήριξη και τα ανάλογα μέσα". Ετσι, επέλεξε το δρόμο του "περιπλανώμενου" καλλιτέχνη, "παίζοντας" ως προσκεκλημένος αντιρατσιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε διάφορες χώρες του κόσμου, κυρίως της Ευρώπης. Για το έργο που παρουσίασε την Κυριακή στους μετανάστες συμπατριώτες του, σημειώνει ότι "είναι μια πολιτική σάτιρα, ένα έργο για τους μετανάστες, την καταπάτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, αλλά και τη δικαιοσύνη και δημοκρατία γενικότερα. Το έγραψα και το πρωτόπαιξα το 1984. Από τότε μέχρι και σήμερα έχω κάνει περισσότερες από 300 παραστάσεις σ' αυτό". "Χαίρομαι που ένα φιλιππινέζικο ταλέντο αναγνωρίζεται", θα μας πει ο Αμπα Κουάμαν, που συνεχίζει την περιοδεία του στην Ιταλία, την Αυστραλία και έπεται συνέχεια. Εμείς ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα έρθει στη χώρα μας, η Αστυνομία Αλλοδαπών να έχει αλλάξει τακτική...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ