Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Θα γιορτάζουμε πάντα

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ,ΚΟ Κυψέλης. Η Εργατική Πρωτομαγιά που βάφτηκε με πολύ αίμα στο Σικάγο το '18, γιορτάζεται και στην Ελλάδα από τους κομμουνιστές.

Ετυχα το 1930 σε μια παράνομη Πρωτομαγιά στην Αγία Ελεούσα στην Καλλιθέα, αργότερα στο Ρέντη και συνεχίστηκε και σ' άλλες γειτονιές της Αθήνας πάντα με ξύλο, κυνηγητό, διώξεις. Ετσι λοιπόν, πότε με παράνομους, πότε με νόμιμους γιορτασμούς, φτάσαμε στο μεγαλύτερο, που έγινε το 1945 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με πρωτοπόρο πάλι το ΚΚΕ και τον αείμνηστο Νίκο Ζαχαριάδη. Το πρόγραμμα έκλεινε πάντα με τη Γ Διεθνή.

Φέτος η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε από τους εργαζόμενους στο Σύνταγμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΣΑΚ και ήταν πάλι οι κομμουνιστές πρωτοπόροι, με την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα επικεφαλής. Γέμισε το Σύνταγμα κόκκινες σημαίες.Τη γιόρτασε και η ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως, χωρίς εργαζόμενους, αλλά με Γιαννόπουλο, Παπαϊωάννου και Πρωτόπαππα, όλοι του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τον Ζαφειρόπουλο της ΝΔ και τον Κωνσταντόπουλο του ΣΥΝ, όπως μας πληροφόρησαν τα ΜΜΕ. Ολη αυτή η παρέα δεν παρέλειψε να πάει και στην Καισαριανή να καταθέσει στεφάνια στους 200 κομμουνιστές που τους εκτέλεσαν οι Γερμανοί την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο.

Οι Ελληνες κομμουνιστές και όλου του κόσμου θα συνεχίζουν να γιορτάζουν την επέτειο της Πρωτομαγιάς πάντα, είτε νόμιμα είτε παράνομα.

Να βγω ψεύτης

ΝΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ,συν/χος γεωπόνος, Λιβαδειά. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τ. Νάιλς, με τη δήλωσή (απειλή) του - σε συνέντευξη που έδωσε σε αθηναϊκή εφημερίδα - φαίνεται να δέχεται σαν πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Νάιλς χωρίς περιστροφές δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα παρέμβουν για να το σταματήσουν...

Και ρωτώ: Πρώτα με ποιο δικαίωμα, ποιος το υπαγορεύει; Αλλά αφού η Ουάσιγκτον διατείνεται πως νοιάζεται (τάχα) για την ησυχία και σταθερότητα στην περιοχή, γιατί δεν επεμβαίνει τώρα να προλάβει αυτή τη σύγκρουση; Ανασταλτικά και όχι κατασταλτικά. Μια ρηματική - αυστηρή διακοίνωση σε Τουρκία - Ελλάδα, ότι ο πρώτος που θα επιτεθεί θα είναι ο ένοχος! Τι το απλούστερο; Και βέβαια όλα αυτά χωρίς πόλεμο. Φαίνεται όμως ότι τέτοιες διπλωματικές ενέργειες δεν ταιριάζουν "στους μεγάλους φίλους μας" και ταιριάζει καλύτερα ένας μίνι πόλεμος 3 - 4, άντε και 7 ημερών, και μετά, καθίστε κάτω τώρα να τα βρούμε! Παλιά, δοκιμασμένη τακτική.

Φοβάμαι πως αυτή η λύση θα επιλεγεί από τη "σύμμαχο" και "φίλη" χώρα για εμάς. Μακάρι να βγω ψεύτης.

Συμπληρωματικά στοιχεία

Ο ΣΤ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ και η ΝΤΟΥΝΙΑ ΚΟΥΣΙΔΟΥ με γράμμα τους δίνουν συμπληρωματικά στοιχεία για το βιογραφικό του Ανδρέα Λεντάκη που παραλείπαμε στο δημοσίευμα στις 21 - 3 - 97. Συγκεκριμένα: Εξελέγη γραμματέας στο Α Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1957, ήταν μέλος της τριμελούς καθοδήγησης της παράνομης ΕΠΟΝ, στον τομέα της Σπουδάζουσας Αθήνας.

Επί ΕΔΑ, ανέλαβε το Οργανωτικό Γραφείο της Σπουδάζουσας και μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ίδρυσε μαζί με τους Μ. Θεοδωράκη, Θ. Πάγκαλο, Γ. Γιάνναρο, Δ. Καραχάλιο, τη Δημοκρατική Κίνηση Νέων "Γρ. Λαμπράκης", προπομπό της μετέπειτα ηρωικής οργάνωσης της Αριστεράς, "Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη", που μετείχε στο 5μελές Γραφείο της.

Στη δικτατορία, μετέχει στην ίδρυση του Πατριωτικού Μετώπου (ΠΑΜ), συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη χούντα.

Δεν εξυπηρετούν μαθήτριες!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΗΣ,μαθηματικός, Κορυδαλλός - Πειραιάς. Στις 29 Απρίλη βρέθηκα στην Εθνική Βιβλιοθήκη αναζητώντας κάποια βιβλία. Πριν από εμένα στη σειρά εισόδου βρίσκονταν δυο κορίτσια. Στην ερώτηση της υπαλλήλου: "Επάγγελμα;", τα κορίτσια απάντησαν "μαθήτριες", για να εισπράξουν την απάντηση: "Μα δεν εξυπηρετούμε μαθήτριες εδώ". Τα κορίτσια φύγανε. Προσπάθησα για αρκετή ώρα να συνειδητοποιήσω αν πρόκειται για ένα εφιαλτικό όνειρο ή αν η ελληνική πραγματικότητα είναι εφιαλτική. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει το δεύτερο, στέλνω αυτή την επιστολή με το ερώτημα: Ως πότε;

Εφ' ο ετάχθη";!

Ε. Κ. Μια παρατήρηση: Γράφετε στη στήλη "Από μέρα σε μέρα" στις 3 - 5 - 97, και συγκεκριμένα στο σχόλιο με τον τίτλο "Αποκαλυπτικές εικόνες", το εξής: "Ο καθείς εφ' ο ετάχθη", όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Συγνώμη, αλλά αυτό βγάζει μάτι. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν έλεγαν "εφ' ο ετάχθη", αλλά "εφ' ω ετάχθη" (βέβαια με τις ψιλές, τις δασείες τους, τις περισπωμένες τους). Η έκφραση πέρασε στη δημοτική, στο γραφτό και προφορικό μας λόγο, με το "ω". Γιατί το κάνετε ο (όμικρον);

Σύνταξη στα 65

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ,Ερυθρές Βοιωτίας. Καταγγέλλω σ' όλο τον εργαζόμενο λαό, αυτή τη μεγάλη απάτη και κοροϊδία του νόμου για το ασφαλιστικό, που θέλει σύνταξη στα... 65 χρόνια. Αν βάλεις τώρα και τα χασομέρια και τη γραφειοκρατία ώσπου να την πάρεις, μας κάνουν... έναν "καλό Παράδεισο".

Εχω καταθέσει στο ΤΕΒΕ τα χαρτιά μου για σύνταξη εδώ και 18 μήνες, αλλά αυτοί ούτε μια απάντηση δε μου 'στειλαν και περιμένω. Καταγγέλλω τους αρμόδιους του Ταμείου. Εχω παιδιά, ένα στο στρατό, άλλο στο πανεπιστήμιο και εισοδήματα μηδέν, χρέος στο χρέος. Τέλος πάντων, οι "σοσιαλιστές" κυβερνώντες μας δεν προβληματίζονται καθόλου;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ