Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Δε θα γίνουμε ορμητήριο του ΝΑΤΟ

Το φιλειρηνικό κίνημα της Κρήτης είπε το δικό του ΟΧΙ στη μετατροπή του νησιού σε προωθημένο ορμητήριο της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού. Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το παγκρήτιο καραβάνι ειρήνης και ο συμβολικός αποκλεισμός της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας.Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τις Επιτροπές Ειρήνης και των τεσσάρων νομών της Κρήτης.

Εκατοντάδες φιλειρηνιστές από όλη την Κρήτη, με κεντρικό σύνθημα "Κρήτη, νησί ειρήνης και όχι ορμητήριο του ιμπεριαλισμού" πορεύτηκαν προς το Ακρωτήρι Χανίων, όπου πραγματοποιήθηκε μαχητική διαδήλωση με κατάληξη την 7είσοδο της Βάσης της Σούδας. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας, αλλά και της γενιάς της Αντίστασης και των γυναικών. Την εκδήλωση που έγινε έξω από τη βάση άνοιξε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Ζίνα Κακναβάτου,ενώ χαιρέτισαν δεκάδες φορείς, ανάμεσά τους ο Δήμος Χανίων, ο Σύλλογος Γυναικών της πόλης, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, η ΠΕΑΕΑ και πολλοί άλλοι.

Οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά έξω από τη βάση έναν πύραυλο και την αμερικανική σημαία, βροντοφωνάζοντας συνεχώς αντιιμπεριαλιστικά, αντινατοϊκά και φιλειρηνικά συνθήματα. Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο και παραδόθηκε στον διοικητή της 115 ΠΜ. Στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή ειρήνης κατευθύνθηκε προς τα Χανιά. Οι ειρηνιστές διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο παλιό λιμάνι των Χανίων, όπου και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με ομιλητή τον Τάσο Χιώτη,μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ενώ ακολούθησε συναυλία με τον τραγουδοποιό Μίλτο Πασχαλίδη και μουσικό συγκρότημα από τα Χανιά.

Οι φίλοι της ειρήνης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο, δίνοντας υπόσχεση να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη ενός πλατιού, μαζικού φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στο νησί και όλη τη χώρα.

Με το ψήφισμα που ενέκριναν οι διαδηλωτές, αφού καταγγέλλουν την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ιδιαίτερα για την Κρήτη τονίζουν: "Η Κρήτη "αναλαμβάνει" έναν επικίνδυνο ρόλο με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ήδη στημένων αμερικανονατοϊκών εγκαταστάσεων. Σε ΝΑΤΟικό μετατρέπεται το αεροδρόμιο του Καστελλίου Ηρακλείου με την εγκατάσταση F-16. Σχέδια υπάρχουν για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων στη Γαύδο και Γαυδοπούλα, την αναβάθμιση του αεροδρομίου Τυμπακίου για την εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟ. Ενώ η εγκατάσταση Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Κρήτη βρίσκεται στα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για τη Μεγαλόνησο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ