Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΚΑΚΗ
Πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά

Νέα τροπή πήρε χτες η υπόθεση του θανάτου του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη καθώς ο βασικός ύποπτος για την ανθρωποκτονία, αστυφύλακας Δημήτριος Τζαβέλας, όχι μόνο δεν παραδέχεται την πράξη του, αλλά φέρεται να υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει πώς πυροβολήθηκε ο συνάδελφός του.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, βρέθηκε στη δυσχερή θέση, ακόμα και χτες, να μην μπορεί να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τι ακριβώς συνέβη μέσα στο προξενείο, επικαλούμενος ότι διενεργείται προανάκριση. Είναι άξιον απορίας γιατί δεν τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο προξενείο του Αργυροκάστρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της δολοφονίας του Μαρκάκη από άγνωστο πρόσωπο, ενώ όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε ολιγωρία των προανακριτικών υπαλλήλων και προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών περιστατικών, ο υπουργός είπε ότι εστάλη στο Αργυρόκαστρο ο ταξίαρχος Κροκίδης για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ενώ πρόσθεσε ότι είναι υπό εξέταση το αν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο προξενείο βοήθησαν ή όχι τους προανακριτικούς υπαλλήλους.

Στην αρχή, όπως είναι γνωστό, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έλεγαν ότι ο υπαστυνόμος Μαρκάκης είχε δολοφονηθεί έξω από το προξενείο. Στη συνέχεια ειπώθηκε ότι βρέθηκε νεκρός μέσα στο προξενείο και ότι είχε πυροβοληθεί είτε από κάποιο ελεύθερο σκοπευτή, είτε είχε αυτοπυροβοληθεί με το ατομικό του όπλο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε χτες ότι η πρώτη εκδοχή αποκλείστηκε όταν βρέθηκε ένας κάλυκας κοντά στο σημείο που είχε πέσει νεκρός ο Μαρκάκης, ενώ η δεύτερη εκδοχή, αυτή του αυτοτραυματισμού, αποκλείστηκε, όταν έγινε γνωστό το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Και ενώ τελικά ήταν αυτονόητο, ότι ο Μαρκάκης πυροβολήθηκε από κάποιο πρόσωπο που εργαζόταν μέσα στην πρεσβεία, ακόμα κι όταν βρέθηκε το όπλο με το οποίο έγινε το φονικό, η αστυνομία δεν ήταν σε θέση, ούτε χτες, να ανακοινώσει ποιος είναι ο δράστης και ποια ήταν τα κίνητρά του.

Από προχτές το βράδυ ήταν γνωστό ότι το φονικό πιστόλι ανήκει στον αστυφύλακα των ΕΚΑΜ Δημήτρη Τζαβέλα, ο οποίος όμως, ενώ είχε δοθεί η εντύπωση ότι είχε ομολογήσει, τελικά φέρεται να δηλώνει άγνοια. Λόγω αυτής της εξέλιξης, αποφασίστηκε να γίνει κατ' αντιπαράσταση εξέταση του Τζαβέλα με τον φύλακα του προξενείου Βορειοηπειρώτη Οδυσσέα Μήτση, ο οποίος απ' ό,τι φαίνεται ήταν ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, αλλά αρχικά είχε ανακριθεί ως ύποπτος! Η κατ' αντιπαράσταση εξέταση τελικά δεν έγινε, επειδή δε βρέθηκε στο Αργυρόκαστρο ο Βορειοηπειρώτης.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από προχτές το βράδυ, ο αστυφύλακας Τζαβέλας είχε επικοινωνήσει με φίλο του αξιωματικό εδώ στην Αθήνα και του είχε εκμυστηρευτεί το πρόβλημά του. Φαίνεται ότι ο ίδιος ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη αστυφύλακα, επικοινώνησε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για να του πει ότι φοβάται για τη ζωή του γιου του.

Πρέπει να επισημάνουμε επίσης, ότι ο Τζαβέλας είχε συνοδεύσει το νεκρό συνάδελφό του στα Γιάννενα τη Δευτέρα και την Τρίτη είχε συνοδεύσει τον Ελληνα πρόξενο στην κηδεία του άτυχου αστυνομικού.

Πρόσωπο - κλειδί είναι ο Βορειοηπειρώτης φύλακας Οδυσσέας Μήτσης, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει ότι ήταν άοπλος με τον Μαρκάκη στον πάνω όροφο του προξενείου. Ξαφνικά, απ' ό,τι φαίνεται, μπήκε μέσα ο Τζαβέλας, είπε κάτι που ο Βορειοηπειρώτης δεν κατάλαβε και στη συνέχεια πυροβόλησε με αποτέλεσμα η σφαίρα να πετύχει στο μέτωπο τον Μαρκάκη. Εκείνος κατέβηκε γρήγορα στο ισόγειο, ενώ για τον αστυφύλακα λέει, ότι δεν ξέρει τι έκανε στη συνέχεια, επειδή επικράτησε μεγάλος πανικός.

Ο υπουργός Τύπου

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σε χτεσινές του δηλώσεις επέμεινε πως η κυβέρνηση δεν απέκρυψε τίποτε από το τραγικό περιστατικό στο ελληνικό προξενείο. Ο Δ. Ρέππας "ανέλαβε πλήρως την ευθύνη" για τις δηλώσεις του την ημέρα του φονικού, υποστηρίζοντας πως "αυτό το οποίο είπα εγώ ήταν αυτό το οποίο εξέφραζε τη θέση μας, εκείνη τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας".

  • Ο Δημ. Τζαβέλας οδηγήθηκε χτες στις 10 το βράδυ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Με βάση τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν κατά την προανάκριση, ο εισαγγελέας Κ. Παρασκευαϊδης άσκησε εναντίον του, ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία. Ακολούθως ο 28χρονος αστυνομικός παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον 23ο τακτικό ανακριτή Παντ. Παντελίδη, από τον οποίο ζήτησε προθεσμία.

Στους δημοσιογράφους αρνήθηκε να πει οτιδήποτε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα υποστήριξε ότι δε σκότωσε αυτός τον υπαστυνόμο Ν. Μαρκάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δίκη για το φόνο στο Αργυρόκαστρο (1997-10-31 00:00:00.0)
Ανθρωποκτονία και... αμέλειες (1997-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ