Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
Αποφάσεις ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Με ευθύνη των αιρετών που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ

Η αντιλαϊκή τροχιά που ακολουθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με ευθύνη των αιρετών που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ,φάνηκε ξεκάθαρα στο τακτικό συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Με την ψήφο τους, το συνέδριο κατέληξε σε απόφαση, που δεν καταγγέλλει την ασφυκτική κυβερνητική πολιτική σε βάρος του θεσμού. Ψήφισμα, που δεν κατακρίνει το γεγονός ότι ο θεσμός μεταβάλλεται σε όργανο του διορισμένου από την κυβέρνηση περιφερειάρχη, με σκοπό να εφαρμόζει τις αντιλαϊκές εντολές που δίνονται από τις Βρυξέλλες. Που δεν καταδικάζει τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις του θεσμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να λειτουργήσει και τον ωθούν στο επιπρόσθετο χαράτσωμα του λαού. Ψήφισμα, που θέτει τις βάσεις για την άγρια και επιπλέον φορολόγηση των εργαζομένων, αυτή τη φορά από τις νομαρχίες.

Η πλειοψηφία των συνέδρων τονίζει, με το ψήφισμα, πως πρέπει μέχρι τον Ιούνη φέτος η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει κεντρικούς αυτοτελείς πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), για να λειτουργήσουν οι νομαρχίες από τον επόμενο χρόνο με δικούς τους προϋπολογισμούς. Η ΝΑ διεκδικεί την απόδοση σ' αυτήν εσόδων μιας σειράς από φόρους που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα και την ακίνητη περιουσία και ένα ποσοστό από τα έσοδα του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Ομως, τονίζει ταυτόχρονα ότι η ΝΑ πρέπει να προχωρήσει στην "αξιοποίηση τοπικών πόρων ανταποδοτικού χαρακτήρα". Με άλλα λόγια, να στραφεί στο χαράτσωμα των εργαζομένων, που θα κληθούν να πληρώσουν και στις νομαρχίες για υπηρεσίες που ήδη έχουν πληρώσει στην κεντρική διοίκηση.

Το ψήφισμα έρχεται σε αντίθεση και με τα όσα έλεγε η πλειοψηφία των συνέδρων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Η πλειοψηφία, που έστω και μέσα στο πλαίσιο λήψης και εφαρμογής αντιλαϊκών αποφάσεων διαμαρτυρόταν επειδή η κυβέρνηση δε θεσμοθετεί πόρους της ΝΑ και δεν της μεταβιβάζει αρμοδιότητες που επιθυμεί. Το γεγονός αυτό τονίστηκε από τον Αντ. Παππά,σύνεδρο και κομμουνιστή νομαρχιακό σύμβουλο Μαγνησίας, που μόνος καταψήφισε την απόφαση του συνεδρίου, επισημαίνοντας: "Το σύνολο, σχεδόν, νομαρχών και νομαρχιακών συμβούλων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εξέφραζε την πίκρα και την αγανάκτησή του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη ΝΑ. Και όμως, στο ψήφισμα δεν αναφέρεται τίποτα περί καταγγελίας της κεντρικής διοίκησης ή αγωνιστικής κινητοποίησης του θεσμού".

Νωρίτερα, οι κομμουνιστές αιρετοί είχαν προσπαθήσει να αναστρέψουν την πορεία σύμπλευσης των αιρετών με την κεντρική διοίκηση και να τους οδηγήσουν σε αποφάσεις που θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κομμουνιστή νομαρχιακού συμβούλου Δυτικής Αττικής Αντ. Χοροζάνη,που μετείχε στο συνέδριο ως παρατηρητής. Σε παρέμβασή του υπογράμμισε πως η ΝΑ απομακρύνεται από το λαό, καθώς δεν αναφέρεται στους αγώνες του για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν αναφέρεται στις βιομηχανίες και επιχειρήσεις που κλείνουν. Συμπλήρωσε πως σκοπός των αιρετών είναι να μην αναλώνονται σε εισηγήσεις και ψηφίσματα, που αποσκοπούν στην αναπαραγωγή μιας συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες.

Ακόμη τόνισε πως οι αιρετοί πρέπει να γίνουν διεκδικητικοί απέναντι στην κεντρική εξουσία και να στηριχτούν στο λαό. Να παράγουν πολιτική, σύμφωνα με τα όσα έχει ανάγκη ο εργαζόμενος. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη εφαρμογής της απλής αναλογικής στην εκλογή των αιρετών, προκειμένου να σταματήσει ο θεσμός να βρίσκεται σε λήθαργο και να αναδειχτούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, που θα του δώσουν τη δυναμική που χρειάζεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικυρώνεται η κατάργηση του θεσμού (2003-12-05 00:00:00.0)
Αύριο η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων για Νομαρχίες Αθήνα - Πειραιά (2002-05-08 00:00:00.0)
Προέκταση του κρατικού μηχανισμού η Αυτοδιοίκηση... (2001-07-19 00:00:00.0)
Δε χρειαζόμαστε άσφαιρα πυρά (1999-09-03 00:00:00.0)
Ενας είναι ο δρόμος: Αγώνας! (1996-11-12 00:00:00.0)
Δικομματικές "ευχές" για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (1996-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ