Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιούνται κατά του "διαλόγου" - απάτης

ΠΑΤΡΑ.-

Την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές - όπως αυτές εκφράζονται με τον ψευδεπίγραφο "κοινωνικό διάλογο", τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τον κατακερματισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης - διατύπωσαν εργαζόμενοι της Πάτρας σε σύσκεψη που διοργάνωσαν τα Σωματεία της "Αλουκάνκο", της "Κόκα - Κόλα" και του Μετάλλου. Πήραν μέρος εργαζόμενοι της "Φριγκορέξ", του Αραξου, της "Χαρτελλάς", των Θερμαστών, του κλαδικού Ιματισμού, των εργοστασίων "Κρητικός", "Ελλάς" και "Δούρος", οικοδόμοι, συνταξιούχοι και τσαγκαράδες.Στις τοποθετήσεις τους οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν ειδικότερα σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους κλάδους τους εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Η πρόεδρος του Σωματείου Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - ΔέρματοςΣία Ψωμιάδη,ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ΕΕ ορίζει ότι το 55% της εγχώριας παραγωγής πρέπει να μεταφερθεί έξω από τη χώρα, κάτι που θα σημάνει αυτόματα νέες απολύσεις, ανεργία, υποαπασχόληση και ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Ανδρέας Αντωνόπουλος,τόνισε πως οι κατακτήσεις του κλάδου επιτεύχθηκαν μόνο μέσα από σκληρούς και επίπονους αγώνες, προσθέτοντας πως ο δρόμος της διεκδίκησης είναι ο μόνος που φέρνει αποτελέσματα. Ανάλογη ήταν και η διαπίστωση του προέδρου του Σωματείου της "3Ε" ("Κόκα - Κόλα") Φώτη Κατσικαρώνη,ο οποίος εξήρε την αγωνιστική στάση των συνταξιούχων, σημειώνοντας πως όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει "να πάρουν διδάγματα". Ο πρόεδρος του Σωματείου της "Αλουκάνκο", Ανδρέας Μασακός,τόνισε πως η κατάσταση για τους εργαζόμενους βρίσκεται στο "μη παρέκει" και πως τώρα πρέπει το εργατικό κίνημα να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

Ομόθυμη ήταν η απόφαση της σύσκεψης για συντονισμό της δράσης των εργαζόμενων. Πρώτο βήμα αυτής της κοινής προσπάθειας θα είναι η πραγματοποίηση παμπατραϊκού συλλαλητηρίου, την Πέμπτη 12 Ιούνη,στις 7.30 μ.μ. για να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζόμενων στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και τις γενικότερες αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης.

Στην Αρκαδία

Σε αντίσταση και πάλη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καλεί τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνδικαλιστών Νομού Αρκαδίας,η οποία πραγματοποιεί συγκέντρωση ενάντια στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", την Τρίτη, 3 Ιούνη, στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγ. Βασιλείου στην Τρίπολη.

"Ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος" που έφεραν μαζί η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι βιομήχανοι για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, είναι μια απάτη", τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία επισημαίνει ότι "τα μέτρα που υποτίθεται ότι θέλει να συζητήσει η κυβέρνηση, ήδη έχει δώσει το πράσινο φως και εφαρμόζονται από τους βιομηχάνους", ενώ καθημερινά παραβιάζονται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η Συντονιστική Επιτροπή,καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να "αντιπαλέψουν στην πράξη τα μέτρα που προωθούν και πλήττουν το 8ωρο, τη μονιμότητα στη δουλιά, τις συλλογικές συμβάσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα". Καλεί επίσης τα συνδικάτα να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων, να πυκνώσουν οι διαμαρτυρίες και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να καταγγελθούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν με τη συμμετοχή τους την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

- Ομόφωνα καταδίκασε τον "κοινωνικό διάλογο" απάτη το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου,το οποίο τονίζει ότι "η κυβέρνηση με τα 19 σημεία του κοινωνικού διαλόγου αποκαλύπτει ανοιχτά τις προθέσεις της για νομιμοποίηση της άρσης των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ