Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Αύριο, Κυριακή, 1η Ιούνη, στις 11.00 π.μ., στο Νεκροταφείο του Κόκκινου

Μύλου, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Αγία Θέκλη, επαρχίας Πάλης Κεφαλονιάς. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και κτηνοτρόφος. Η μητέρα του πέθανε πολύ νέα και άφησε ορφανά τον Γεράσιμο και τρία μικρότερα αδέρφια του, γι' αυτό πέρασαν πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια και ο Γεράσιμος υποχρεώθηκε να δουλέψει σε οινοποιία στο Ληξούρι, από τα 15 του χρόνια. Ολη η οικογένειά του στην Kατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ.

Η κομματική δραστηριότητα του Γ. Στεφανάτου αρχίζει από το 1935, που συνδέθηκε με τις οργανώσεις στην περιοχή του Ληξουρίου. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1938, στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά. Ηταν γραμματέας της παράνομης οργάνωσης του ΚΚΕ στο Ληξούρι και το 1941 γραμματέας της ΚΟ στην επαρχία Πάλης. Εκλέχτηκε γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής και το 1944 αναδείχτηκε σε γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής του Nομού Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Δούλεψε με το ψευδώνυμο"Κριμπάς" και μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του κεφαλονίτικου λαού στις αντιστασιακές οργανώσεις. Οπως γράφει ο ίδιος, "μέσα από αυτές τις οργανώσεις ο λαός των νησιών, αντιμετωπίζοντας κάθε βαρβαρότητα του εχθρού, αγωνίστηκε θαρραλέα, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση της πατρίδας".

Μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε από τις αστυνομικές αρχές και φυλακίστηκε στο Αργοστόλι και στην Πάτρα. Το 1946 εκτοπίστηκε για ένα χρόνο στην Ικαρία.

Δραπέτευσε, δούλεψε παράνομα ως γραμματέας ΑΕ στην Αθήνα και τον Οκτώβρη του 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ στη Ρούμελη και Θεσσαλία. Χρησιμοποιήθηκε ως αξιωματικός του Επιτελείου της 2ης Μεραρχίας και αργότερα στο Κλιμάκιο του ΓΑ στη Νότια Ελλάδα.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ πέρασε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Γ. Στεφανάτος, αν και αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο στην Τρίτη Γυμνασίου, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για παραπέρα μόρφωση. Στα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς, με αυτομόρφωση, συμπλήρωσε τις γνώσεις του και τελείωσε Κοινωνικοπολιτική Σχολή, πανεπιστημιακού επιπέδου, στη Μόσχα. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με ελληνόφωνα περιοδικά, εφημερίδες και ραδιοσταθμούς. Ηταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Νέος Κόσμος" και για πέντε χρόνια εκδότης του πολιτικού και θεωρητικού περιοδικού "Προβλήματα της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού".

Δούλεψε, επίσης, ως γραμματέας των ΚΟ του ΚΚΕ στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Από το 1968 ως το 1972 ήταν γραμματέας του Γραφείου της ΚΕ στις οργανώσεις της Δ. Ευρώπης και δούλεψε ανάμεσα στους μετανάστες. Στο 8ο Συνέδριο, το 1961, εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ. Το 1968 εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ και στο 9ο, 10ο και 11ο Συνέδριο εκλέχτηκε και πάλι μέλος της ΚΕ. Συνολικά, ήταν μέλος της ΚΕ 27 χρόνια και μέλος του ΠΓ 6 χρόνια.

Επαναπατρίστηκε το 1976. Το 1978 ήταν γραμματέας των ΚΟ Δ. Πελοποννήσου, Δ. Στερεάς, Κεφαλονιάς, και Ζακύνθου. Από το 1979 και για 12 χρόνια ήταν διευθυντής της Κεντρικής Κομματικής Σχολής και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής, του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ και του "Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944".

Στη μνήμη του Γεράσιμου Στεφανάτου, πρόσφεραν: Η σύζυγός του Δέσπω, τα παιδιά του Διονύσης και Ελένη και τα τέσσερα εγγόνια του 50.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το "Ριζοσπάστη". Η οικογένεια του αδελφού του Βαγγέλη Στεφανάτου 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ και η οικογένεια Βασίλη Τζούλη 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στις 12 Ιούνη κλείνει ένας χρόνος από τον άδικο χαμό του ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΚΙΔΗ.Γεννήθηκε το 1951. Τελείωσε το Πολυτεχνείο και εργάστηκε για 12 χρόνια στη ΔΕΗ. Μέλος του ΚΚΕ από το 1975, στήριξε με ζήλο τα οράματα του Κόμματος ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Υπήρξε υπόδειγμα οικογενειάρχη και επιστήμονα. Αρχές της ζωής του ήταν η τιμιότητα, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός για τους συνανθρώπους του. Η ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας και μία μάχη για το καλύτερο. Τις μάχες της ζωής του τις κέρδιζε. Μόνο μία μάχη δεν μπόρεσε να κερδίσει. Η απουσία του είναι όλο και μεγαλύτερη με το πέρασμα του χρόνου για όσους τον γνώρισαν.

Το μνημόσυνο θα γίνει το επόμενο Σάββατο, 7 Ιούνη, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια, στις 10.00 π.μ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

λ9

Στις 30 Μάη, συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Φωτούλα Κατσαρού και τα παιδιά του Φιλίτσα και Γιάννης προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 20.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 2 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΚΟΥΡΔΑ,μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, οι Κωνσταντίνος Παπασαράντος και Δημήτριος Μπότσης πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που ήταν ο καθημερινός της σύντροφος.

* * *

λ9

Στις 6 Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η μητέρα μας ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΛΟΤΥΧΟΥ.Γεννήθηκε το 1919 στην Κάρπη Κιλκίς. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε στην παραγωγή. Ηταν πρωτοπόρα εργάτρια και τιμήθηκε επανειλημμένα με βραβεία.

Επαναπατρίστηκε το 1977 και ζούσε στην Αθήνα.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά της

* * *

λ9

Πέρασαν κιόλας 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ,μέλος του ΚΚΕ ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, 40.000 δρχ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

λ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΧΤΑΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας πριν από 2 μήνες, γεννήθηκε το 1912. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ και πολέμησε τους κατακτητές στην Κοκκινιά. Κυνηγήθηκε από τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες, κατέφυγε στην Κατερίνη, όπου και συνέχισε τη δράση του.

Στη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Κοκκινιάς, της οποίας ήταν μέλος.

Η σύζυγός του Λαμπρινή Μουχτάρη

* * *

λ9

Αύριο, 1η Ιούνη, κλείνουν 40 μέρες από τότε που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ.Γεννήθηκε το 1924 στο Γαρδίκι Φθιώτιδας. Καταγόταν από πολυμελή αγροτική οικογένεια, γι' αυτό μεγάλωσε με πολλές στερήσεις. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, μετά την Απελευθέρωση, διωκόμενος, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι. Τραυματίστηκε δυο φορές. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, από το τέλος του Εμφύλιου, δημιούργησε εκεί οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1977 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, φίλοι και σύντροφοί του συγχωριανοί του, πρόσφεραν 12.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Αύριο, 1η Ιούνη, στα Παρισσάτα Κεφαλονιάς θα γίνει το μνημόσυνο του αγωνιστή ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΠΥΡΑΤΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και τέως προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς.

Στη μνήμη του, η κόρη του Σοφία προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

  • Ο αδελφός του Παναγιώτης Σπυράτος πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη του πατέρα του ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΣΠΥΡΑΤΟΥ,που εκτελέστηκε στο Αργοστόλι το 1949, της μάνας του ΣΟΦΙΑΣ ΣΠΥΡΑΤΟΥ, που πέθανε υπόδικη στις φυλακές Μεσολογγίου το 1949 και του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΠΥΡΑΤΟΥ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ