Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάτη το "αριστερό" Μάαστριχτ

"Το αριστερό Μάαστριχτ είμαστε εμείς. Είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη" (!). Αυτή είναι η "απάντηση" της κυβερνητικής προπαγάνδας στο μήνυμα των γαλλικών εκλογών - μήνυμα αποδοκιμασίας, δυσαρέσκειας, καταδίκης και αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του Μάαστριχτ - και ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία της ΕΕ προς την ΟΝΕ.

Από μόνη της, η κυβερνητική αυτή στάση είναι αρκετή για να απογυμνωθεί πλήρως η φιλολογία, που αναπτύχθηκε από ένα τμήμα των ΜΜΕ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, σύμφωνα με την οποία η πορεία προς την ΟΝΕ θα αποκτήσει πλέον "κοινωνική ευαισθησία" και "ανθρώπινο πρόσωπο". Είναι αρκετή η παραπάνω δήλωση, για να αντιληφθεί και ο τελευταίος αφελής πολίτης ότι όταν γίνεται λόγος για "αριστερό" Μάαστριχτ εννοείται η συνέχιση και ένταση της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Με λίγα λόγια, είναι αρκετή για να αποδειχθεί ότι το "αριστερό" Μάαστριχτ είναι μια συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης και εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές.

Από την άλλη, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Σημίτη "αξιοποιεί" την ψήφο των Γάλλων, αφ' ενός, για να "δικαιώσει" την πολιτική της, εμφανίζοντάς τη μάλιστα ως τη μόνη "αριστερή" που ακολουθείται στην Ευρώπη και, ταυτόχρονα, να δώσει ώθηση στην αντιλαϊκή επέλασή της, αφού πλέον αυτή είναι η γραμμή όλης της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς.

Αξίζει να παρατεθεί το πώς η κυβέρνηση τεκμηριώνει ότι η πολιτική της ενσαρκώνει το "αριστερό" Μάαστριχτ! Επικαλείται δύο αστήρικτα και ψευδή στοιχεία: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση Σημίτη, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, "έχει δώσει πραγματικές αυξήσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους" (!) και, δεύτερον, ότι έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ανεργίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να μην έχει εκτοξευτεί στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (!). Δεν είναι απαραίτητο να απαντηθούν επί της ουσίας τα παραπάνω σαθρά επιχειρήματα. Απλούστατα, γιατί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι λαϊκές μάζες, γνωρίζουν πολύ καλά κατά πόσο "ευσταθούν".

Ομως υπάρχει μία σημαντική παράμετρος, η οποία δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής. Στη σκιά του θορύβου περί "αριστερού" Μάαστριχτ, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για να επιβάλει τη νέα αντιλαϊκή επέλαση και την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, βάζοντας στο στόχαστρο τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. Από αυτή την επιχείρηση, η κυβέρνηση δεν έχει, βέβαια, παραιτηθεί λόγω του "αριστερού" Μάαστριχτ. Αντίθετα, στο όνομα του "αριστερού" Μάαστριχτ - αλλά και για να μη μείνει η χώρα μας τελευταία στην ΕΕ - θα προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στο, ένα και μοναδικό, Μάαστριχτ και αυτό αποτελεί τον οδηγό της. Αν υπάρξουν κάποιες επουσιώδεις τροποποιήσεις στα κριτήρια του Μάαστριχτ, του τύπου το 3% του ελλείμματος να γίνει 3,2% (!), απλά θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση Σημίτη για να παρουσιάσει το νέο "όραμα": Να μπει η χώρα από την αρχή στην ΟΝΕ!!!

Και για να τελειώνει το παραμύθι με το "αριστερό" Μάαστριχτ, η αλήθεια είναι αυτή που ειπώθηκε προχτές στη συνέντευξη Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ; "Οσο αριστερός μπορεί να γίνει ο ΣΕΒ, η "Ζήμενς" και ο Κρουπ, ο Κολ, κλπ., άλλο τόσο αριστερό θα γίνει το Μάαστριχτ"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ