Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε πορεία συρρίκνωσης

Καμία δέσμευση για τα προβλήματα της ΠΥΡΚΑΛ από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας, μαζικές απολύσεις και δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησής της, προανάγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,σε χτεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους των σωματείων της ΠΥΡΚΑΛ,μέσω της δημιουργίας "holding company" (εταιρίας χαρτοφυλακίου) στην οποία θα υπαχθούν όλες οι δημόσιες αμυντικές βιομηχανίες, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, αλλά και τα "Ναυπηγεία Σκαραμαγκά"!Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του σωματείου Υμηττού της ΠΥΡΚΑΛ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του, ενώ από Γενική Συνέλευση έχει εξουσιοδοτηθεί να προχωρήσει σε 4ωρες στάσεις εργασίας και πορείες σε υπουργείο, Βουλή και μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός ανέφερε αόριστα ότι η νέα μητρική εταιρία που θα δημιουργηθεί και στην οποία θα ενταχθούν όλες οι αμυντικές βιομηχανίες, θα ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, χωρίς να διευκρινίζει αν θα ανήκει ολοκληρωτικά ή κάποιο ποσοστό μετοχών. Σε προηγούμενες δηλώσεις του στον Τύπο, είχε κάνει λόγο για εισαγωγή μετοχών της "holding company" στο Χρηματιστήριο!

Αναφερόμενος μάλιστα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είπε ότι "υπάρχει μια δυσκολία λόγω του ότι συμμετέχουν στις μετοχές και οι εργαζόμενοι, αλλά θα το λύσουμε...".

Επισήμανε δε ότι βασική αρχή της νέας εταιρίας θα είναι η "εξυγίανση των θυγατρικών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια". Αποκαλύπτοντας το τι εννοεί η κυβέρνηση ως "εξυγίανση", είπε ότι "θα υπάρξει ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού"! Απέκλεισε την περίπτωση η μείωση του προσωπικού να γίνει με μετατάξεις και "φωτογράφισε" την εφαρμογή και εδώ των διαβόητων μέτρων "κοινωνικής προστασίας".

Ειδικότερα για την ΠΥΡΚΑΛ,η οποία παραπαίει οικονομικά και βρίσκεται σε οριακό σημείο, ο υπουργός αρνήθηκε να κάνει την παραμικρή δέσμευση. Στο αίτημα να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις για τις παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων για το '97, ο υπουργός απάντησε ότι "έδωσα εντολή στα Επιτελεία να συντομεύσουν"... Οσον αφορά τη ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης και την άμεση χρηματοδότησή της παρέπεμψε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Επίσης είπε ότι "στις προθέσεις του υπουργείου είναι να υπάρξει προγραμματική συμφωνία τρίχρονης διάρκειας με την ΠΥΡΚΑΛ, με ετήσιο ύψος συμβάσεων τα 12 δισ. δραχμές". Ακόμα όμως και να γίνει πράξη η "πρόθεση", η εταιρία θα "βουλιάξει" οικονομικά, αφού για να υπάρξει απλώς οικονομική ισορροπία, απαιτούνται ετήσια έσοδα, ύψους 25 δισ. δραχμών.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ο Θ. Κοτρώνης,γραμματέας του σωματείου Υμηττού, επισήμανε πως "εγκαταλείπεται η θέση για ενιαίο κρατικό φορέα αμυντικής βιομηχανίας, που είναι η μόνη λύση για την εξυγίανση, ανάπτυξη και συντονισμό των αμυντικών βιομηχανιών, στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής στον τομέα της εθνικής άμυνας της χώρας". Και τόνισε ότι "παράλληλα, οι εγχώριες αμυντικές προμήθειες παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά, περί το 4%, ενώ υπάρχει δυνατότητα υπερτριπλασιασμού τους. Αποτέλεσμα, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία να συρρικνώνεται, ενώ η εξάρτηση από αμερικανικές, γερμανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές να μεγαλώνει. Ολα αυτά όταν ο καβγάς για τα εξοπλιστικά προγράμματα -"μαμούθ" συνεχίζει να υπάρχει".

Ερώτηση του ΚΚΕ

Το θέμα της συγκρότησης διυπουργικής επιτροπής από τα υπουργεία Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με τις μετατάξεις στην ΠΥΡΚΑΛ, όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Αμυνας, σε απάντησή του σε προηγούμενη Ερώτηση του ΚΚΕ, θέτουν με καινούρια Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους παραπάνω υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας.

"Στην ερώτησή μας, τονίζουν, με αριθμ. πρωτ. 2268/7-2-1997, σχετικά με τις μετατάξεις στην ΠΥΡΚΑΛ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε απαντήσει ότι στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας συγκροτήθηκε διυπουργική επιτροπή από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία θα εξέταζε το θέμα και θα έκανε συγκεκριμένες προτάσεις". Οι υπουργοί ερωτώνται από τους βουλευτές του ΚΚΕ "αν η συγκεκριμένη επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και αν ναι, ποιο είναι το πόρισμα της και οι συγκεκριμένες προτάσεις της;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευθύνονται για τα χάλια της αμυντικής βιομηχανίας (2010-11-27 00:00:00.0)
Αρχίζει η λεηλασία της αμυντικής βιομηχανίας (1998-04-15 00:00:00.0)
Ιδιώτες και στην αμυντική βιομηχανία! (1997-09-18 00:00:00.0)
Μεταβολή και όπισθεν... (1997-06-05 00:00:00.0)
Σε οριακό σημείο η ΠΥΡΚΑΛ (1997-05-29 00:00:00.0)
Ο "κόμπος έχει φτάσει στο χτένι" (1996-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ