Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο υγείας

Η κυβέρνηση υλοποιεί και μέσα απ' το νομοσχέδιο τις βασικές προτάσεις του ΟΟΣΑ, είπε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το βράδυ το νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, την οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών και ρυθμίσεις για το φάρμακο".

Σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του κράτους η ετήσια δαπάνη θα είναι 18,5 δισ. δραχμές, ενώ προβλέπει και μια εφάπαξ ενίσχυση με 11,2 δισ. δραχμές. Τελικά τα περιβόητα έσοδα απ' τους ποιοτικούς ελέγχους προβλέπονται πολύ πενιχρά, καθώς ανέρχονται σε 500 εκατ. δραχμές.

Συνάδει με τον ΟΟΣΑ

Το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας, Κ. Γείτονας, σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ για το ΕΣΥ παραδέχτηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων καλύπτονται ουσιαστικά απ' την εφαρμοζόμενη πολιτική υγείας, καθώς και απ' το νομοσχέδιο που, τελικά, κατατέθηκε στη Βουλή.

Αν και δεν ήταν εύκολο να ελεγχθεί το νομοσχέδιο - καθώς αποτελούνταν από 147 σελίδες - παρέμειναν οι βασικές διατάξεις ως είχαν. Ο υπουργός χτες το μεσημέρι εκδήλωσε τη διαφωνία του με την εισαγωγή της ελεγχόμενης εσωτερικής αγοράς, όπως την αντιλαμβάνεται ο ΟΟΣΑ, επικαλούμενος και τα αποτελέσματα της θατσερικής πολιτικής στην Αγγλία. Βέβαια, η απόρριψη της "εσωτερικής αγοράς" απ' τον υπουργό είναι μόνο στα λόγια, καθώς ακόμα και το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας, αναφερόμενο στο σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε έβλεπε - και θεωρούσε ως ορθό - το διαχωρισμό του πωλητή και του αγοραστή: Απ' τη μια, έλεγε σε έγγραφό του, υπάρχει ο πωλητής - δηλαδή τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Δίκτυα πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι οικογενειακοί γιατροί - και απ' την άλλη υπάρχει ο αγοραστής των υπηρεσιών - δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία και βασικά το ΙΚΑ.

Επιπλέον χτες ο υπουργός επέμενε στην εφαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού.

Κατά τα άλλα ο υπουργός υποστήριξε ότι η οριστικοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ θα γίνει τον Αύγουστο και οι διαπιστώσεις του για το ΕΣΥ είναι κοινότοπες και σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα από σχηματοποιημένες αναφορές δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ