Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Εμπορικές εταιρίες με "ιατρική ευθύνη"

Το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος νομιμοποιεί την υπάρχουσα ασύδοτη κατάσταση

Τελικά με το προσχέδιο για τα Διαγνωστικά Κέντρα, που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, απλώς νομιμοποιείται η ανεξέλεγκτη κατάσταση και παραδίδεται και με τη βούλα του κράτους πια στην ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η κυβέρνηση διατηρεί τον εμπορικό χαρακτήρα των Διαγνωστικών Κέντρων και στο νέο ΠΔ, που υπήρξε η βασική αιτία για την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Το ίδιο το υπουργείο υπολογίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 750 Διαγνωστικά Κέντρα χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Θα μπορούν να υπάρξουν εταιρίες οποιασδήποτε μορφής στις οποίες θα υπάρχει η "ιατρική ευθύνη", κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα. Το προσχέδιο του ΠΔ προβλέπει τη λειτουργία Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης στο χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι μετοχές θα είναι ονομαστικές, ενώ προβλέπει ότι τη θέση του προέδρου και την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των "Ιατρικών Εταιριών" θα την έχουν μόνο οι ειδικοί γιατροί. Θα εξακολουθήσει, δηλαδή, να υπάρχει η κοινή εμπορική δραστηριότητα επιχειρηματιών και γιατρών. Οι γιατροί θα έχουν τουλάχιστον το 51% των μετοχών και οι επιχειρηματίες δε θα μπορούν να έχουν παραπάνω από το 49%, όπως είπε ο Μ. Σκουλάκης.

Αυτή όμως η ρύθμιση, όπως έχουν υπογραμμίσει προκαταβολικά οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ) αλλοιώνει τη βασική ιατρική νομοθεσία (νόμος 1565/1939), που απαγορεύει το συνεταιρισμό των γιατρών με άλλους που δεν έχουν την ιατρική ιδιότητα. Γι' αυτό - όπως υποστηρίζει η ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ - χρειάζεται η νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας των Διαγνωστικών Κέντρων,η οποία θα προβλέπει τη λειτουργία αμιγώς ιατρικών εταιριών, διαμέσου των οποίων θα ασκείται ομαδικά η ιατρική. Αλλιώς, όπως υποστηρίζει η ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ, το προσχέδιο θα επιστραφεί πίσω.

Το προσχέδιο αυτό - είναι το τέταρτο που δίνεται στη δημοσιότητα μετά την πρόβλεψη του σχετικού ΠΔ από το νόμο 2071/1992 - προβλέπει τη διεξαγωγή ποιοτικού ελέγχου και τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας στα εργαστήρια απεικόνισης και στα άλλα εργαστήρια υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας (π. χ. αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι).

Ομως ο έλεγχος αυτός εξαρτάται από τη σύσταση του Ινστιτούτου Ερευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (ΙΕΕΠΥΥ), που προβλέπει το νομοσχέδιο για την υγεία και έχει ως μια από τις κύριες αποστολές του τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων διασφάλισης της ποιότητας σε όλες τις βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Οσον αφορά τις άδειες σκοπιμότητας το Προσχέδιο προβλέπει ότι θα δίνονται "σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις", ενώ η αρχική σκέψη, που καταγράφτηκε και σε ένα άλλο, τελευταίο σχέδιο, ήταν να δίνονται από υπουργείο Υγείας μετά από πρόταση του ΚΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ