Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Β' ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Γιατροί και υγειονομικό προσωπικό διαμαρτύρονται, γιατί δεν πληρώνονται τις εφημερίες

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες η 5ήμερη απεργία στο Β Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή που άγγιξε σχεδόν το 100%, ενώ τα σοβαρά και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από το προσωπικό ασφαλείας. Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό δεν αμείβονται για τις δεδουλευμένες εφημερίες, επειδή οι εγκριθείσες ώρες καλύπτουν μόνο 2 από τους 12 μήνες του '97, αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξαιρεί ως τώρα τους εφημερεύοντες του Νοσοκομείου του ΙΚΑ από το πλαφόν του Ν.2470/97, όπως έκανε με τους εφημερεύοντες στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η πολιτεία, με την αδιαφορία της και την ανευθυνότητά της, οδηγεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σε περιπέτειες με αρνητικές επιπτώσεις για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και Θράκης γενικότερα. Τους απεργούς επισκέφτηκε χτες ο Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και είχε συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Β. Καυκιάς,το Β Νοσοκομείο του ΙΚΑ έχει τη γενική αναγνώριση για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Ο μέσος όρος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις 4 μέρες, η πληρότητά του φτάνει στο 110% και διαθέτει ξενοδοχειακή υποδομή. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στα τρία τελευταία χρόνια από τη λειτουργία του τμήματος λιθοτριψίας που καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων στη Μακεδονία και τη Θράκη, το ΙΚΑ εξοικονόμησε 1,5 δισ. δραχμές, χρήματα που προηγούμενα δίνονταν σε ιδιωτικά ιατρεία. Ωστόσο, για την πλήρη λειτουργία αυτού του τμήματος, απαιτείται ο εφοδιασμός με ένα ουροτηλεσκόπιο, κόστους μόλις 5 εκατ., το οποίο όμως η διοίκηση του ΙΚΑ αρνείται να το προμηθευτεί.

Επίσης τα μέλη του Σωματείου κατήγγειλαν τη διοίκηση του ΙΚΑ και το υπουργείο Εργασίας για αδιαφορία - ο κ. Σολομός αρνείται ακόμη και να τους συναντήσει - αφού από την Πρωτοχρονιά δεν έχει προβεί στην έκδοση αποφάσεων για την αμοιβή των εφημεριών τους.

Ο Γ. Κατσαρός διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους για τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους και τους ανακοίνωσε ότι ήδη το ΚΚΕ καταθέτει στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση για το πρόβλημα στην οποία τονίζονται τα παρακάτω: "Σήμερα η μη καταβολή των δεδουλευμένων, χτες οι εκκρεμότητες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι διαπλοκές με τον ιδιώτη Δανιηλίδη, κρατούν διαρκώς σε αναστάτωση το προσωπικό του Β Νοσοκομείου και τους νοσηλευόμενους. Οι κ. κ. Υπουργοί ερωτώνται:

- Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, πώς και πότε θα ξεπεραστεί η έλλειψη πρόβλεψης για την αποζημίωση των εφημεριών του '97;

- Με ποιο τρόπο και πότε θα λυθεί το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα υπουργεία, ώστε να μην παρουσιαστεί στο μέλλον παρόμοιο πρόβλημα στα νοσοκομεία του ΙΚΑ;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ