Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
Σβήνουν από το χάρτη και νομούς

Δεκαπέντε χιλιάδες ετεροδημότες από τα Γρεβενά δηλώνουν ότι μεταφέρουν τα εκλογικά δικαιώματά τους, αν καταργηθούν τα χωριά από τα οποία κατάγονται

Δεκαπέντε χιλιάδες ετεροδημότες του Νομού Γρεβενών εκδήλωσαν την αντίθεσή τους με τις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντας καθαρή την πρόθεσή τους να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο κατοικίας τους, έξω από το νομό. Αυτό απλά σημαίνει ουσιαστική και μη αναστρέψιμη πορεία για την κατάργηση του νομού, την πολιτική του αποδυνάμωση και την οικονομική του καταστροφή.

Τα παραπάνω τονίζουν, μεταξύ άλλων, 54 από τους 68 κοινοτάρχες του Νομού Γρεβενών, σε επιστολή τους, που προσυπογράφει και ο δήμαρχος Γρεβενών, προς τον υπουργό Εσωτερικών. Επιστολή, με την οποία διατυπώνουν την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές, χωρίς κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των χωριών τους.

Οι αιρετοί διαπιστώνουν ότι με την επιχειρούμενη αναγκαστική συνένωση, "ο τόπος μας θα καταστραφεί, ο πληθυσμός θα συρρικνωθεί, ο νομός θα καταργηθεί και η ελπίδα για το μέλλον της ζωής των παιδιών μας στον τόπο τους θα τελειώσει εδώ". Υπογραμμίζουν, ακόμα, πως η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση του νομού.

Εύβοια

Την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις διατύπωσαν, για άλλη μια φορά, οι κάτοικοι της Παραλίας Αυλίδας, σε λαϊκή τους συνέλευση. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν την αντιδημοτική πολιτική της κυβέρνησης, που αποβλέπει στη δημιουργία δήμων - υποχείριων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή με σκοπό τη δημιουργία μετώπου ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις - εφόσον το 80% των ΟΤΑ του νησιού είναι αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια - αλλά και για τη συμμετοχή σε ένα πανελλαδικό κίνημα αντίστασης.

Χαιρετίζοντας τη λαϊκή συνέλευση, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ Β. Παπασταματίου,επισήμανε το αντιδραστικό περιεχόμενο των κυβερνητικών σχεδιασμών, που βρίσκονται στην κατεύθυνση για πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών, ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

Αναίσθητη

Από την πλευρά της, η κεντρική διοίκηση επιμένει στο σβήσιμο χιλιάδων ΟΤΑ από το χάρτη, με τα διοικητικά και αντιδημοκρατικά μέτρα της. Παραβλέποντας τη θύελλα διαμαρτυριών που έχουν ξεσηκώσει τα αντιαναπτυξιακά σχέδιά της, δηλώνει, διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα,ότι σε δυο βδομάδες θα "κλείσει" η υπόθεση της χωροθέτησης των νέων ΟΤΑ που σχεδιάζει. Αυτοί οι ΟΤΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα είναι "αρκετά λιγότεροι από χίλιοι". Σύμφωνα, πάντα, με την κυβέρνηση, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των γραμματέων που υπηρετούν στις υπό κατάργηση κοινότητες. Μια από τις σκέψεις της κεντρικής διοίκησης είναι να τους δοθεί η δυνατότητα μετάταξης στις νομαρχίες ή τις περιφέρειες, αν οι νέοι δήμοι δεν μπορέσουν να τους απορροφήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ