Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
Θα γίνει όπως θέλουν οι οικοπεδοφάγοι

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην επιτρέψουν την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους του Υμηττού από την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου με επιφανειακή χάραξη, δήλωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου σύλλογοι, περιβαλλοντικοί φορείς της Αγίας Παρασκευής και ο δήμαρχος της πόλης Στ. Κώτσης.Παράλληλα και σε αντίθεση με τις προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, πρότειναν το κομμάτι της λεωφόρου που περνά μέσα από την Αγία Παρασκευή να κατασκευαστεί σε σήραγγα.

Ωστόσο, η επιλογή του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στην επιφανειακή χάραξη της λεωφόρου φαίνεται πως είναι απόλυτα ταυτισμένη με το συμφέρον των εργολάβων και των οικοπεδοφάγων. Αλλωστε, η αρχή για την τσιμεντοποίηση της Β' Ζώνης του Υμηττού έγινε με την κοινή υπουργική απόφαση (17.9.96) των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,με την οποία τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανοικοδόμηση 31 στρεμμάτων δασικής έκτασης με πρόσχημα τη στέγαση των υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας "Δημόκριτος". Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο είχαν προσφύγει οι κάτοικοι για να ακυρώσουν την υπουργική απόφαση.

"Αν τελικά κατασκευαστεί η λεωφόρος με επιφανειακή χάραξη ανοίγεται ο δρόμος για την καταστροφή του Υμηττού. Η λύση που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ βολεύει τεχνικά τους εργολάβους", επισήμανε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, ενώ τόνισε ότι η λύση της σήραγγας είναι τεχνικά εύκολη, προστατεύει το περιβάλλον και η διαφορά στο οικονομικό κόστος είναι μικρή, σε σχέση με το περιβαλλοντικό όφελος. Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Γ. Δημαράς,τόνισε ότι: "το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την περιοχή μας αλλά ολόκληρη της Αττική, αφού η απειλούμενη οικολογική καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη".

Υπενθυμίζεται ότι μελέτη του Πολυτεχνείου που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής, απορρίπτει τη μέθοδο της επιφανειακής χάραξης και τη χαρακτηρίζει επιστημονικά "απαράδεκτη". Εκτός από τα τεράστια τεχνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, στη μελέτη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η επιφανειακή χάραξη θα αποφέρει περισσότερα έσοδα σε κάποιους, σε αντίθεση με την κατασκευή σήραγγας...

Αύριο στις 8 το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τις εγκαταστάσεις του "Δημόκριτου", σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ την ίδια μέρα στις 7 το απόγευμα και στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ