Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
66Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
Αντεπίθεση με τη ΔΕΕ για αντίσταση και νέες κατακτήσεις
  • Καθοριστικής σημασίας οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων από τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, που γίνονται αυτές τις μέρες
  • Με συγκεκριμένες θέσεις και στόχους πάλης για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα καλεί δασκάλους και νηπιαγωγούς να την υπερψηφίσουν, απορρίπτοντας το "μονόδρομο" του εκπαιδευτικού, μισθολογικού και εργασιακού μεσαίωνα και τους εκφραστές του

Με θέσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και των εκπαιδευτικών και ολοκληρωμένο πρόγραμμα πάλης για το επόμενο διάστημα, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά προς την 66η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που θα γίνει από 23-26 Ιούνη.Στη διάρκεια της συνέλευσης, ο κλάδος θα αποφασίσει για την πορεία του και θα εκλέξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αλλά και τους αντιπροσώπους για το επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Τις μέρες αυτές γίνονται οι εκλογές αντιπροσώπων από τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους και η συμμετοχή των δασκάλων και νηπιαγωγών σ' αυτές, αλλά και ο συσχετισμός δυνάμεων, που θα προκύψει, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία της ΔΟΕ.

"Θα αδιαφορήσεις για τις εκλογές και θα αφήσεις πάλι τους άλλους να αποφασίσουν για σένα; Θα ψηφίσεις τους ίδιους που σε πρόδωσαν στους μικρούς και μεγάλους αγώνες της διετίας; θα συναινέσεις με την ψήφο σου στην υποταγή; Η θα διαλέξεις το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα;". Με αυτά τα ερωτήματα η ΔΕΕ απευθύνεται με τη διακήρυξή της στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς και τους καλεί να της δώσουν δύναμη για να αξιοποιήσει τις αγωνιστικές παρακαταθήκες και διαθέσεις του κλάδου, προς όφελος της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού.

Στο μονόδρομο της ελπίδας

Στη διακήρυξή της η ΔΕΕ παρουσιάζει τις θέσεις της για το μεγάλο αγώνα των δασκάλων και νηπιαγωγών, για τη στάση των άλλων παρατάξεων και για τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος από την εφαρμογή της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ είναι σαφής ως προς το ποιος είναι ο υπεύθυνος για τα προβλήματα της παιδείας και των λειτουργών της: "Η ευρωενωσιακή και εκ του Μάαστριχτ εκπορευόμενη κυβερνητική πολιτική". Η ΔΕΕ καλεί τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς να συνταχθούν "με τη ΔΕΕ στο μονόδρομο της ελπίδας" απέναντι στο "μονόδρομο εκπαιδευτικού, μισθολογικού, εργασιακού κοινωνικού μεσαίωνα κυβέρνησης - ΣΕΒ, ΕΕ, ΟΟΣΑ, Μάαστριχτ, "Λευκής Βίβλου"".

Αναφερόμενη στον πολυήμερο αγώνα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΔΕΕ τονίζει: "Μέσα από αυτόν τον αγώνα αποκαλύφτηκαν τα βαθύτερα πολιτικά αίτια των προβλημάτων μας και έγινε συνείδηση ότι αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι άκρως επικίνδυνη και γι' αυτό πρέπει να ανατραπεί. Αυτές οι διεργασίες στις συνειδήσεις των συναδέλφων τρόμαξαν την κυβέρνηση και γι' αυτό ενεργοποίησε τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΔΟΕ για να σπάσει τον αγώνα. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Η ΠΑΣΚ, ως Πέμπτη Φάλαγγα, έδρασε σε βάρος του κλάδου την πιο κρίσιμη στιγμή. Αμοιροι ευθυνών όμως δεν είναι ούτε οι ηγεσίες της ΔΑΚΕ και της "Πρωτοβουλίας", που με ηττοπάθεια και ως αναγκαίο κακό έβλεπαν την απεργία, αλλά ούτε και οι ανομοιογενείς "παρεμβάσεις" που, μετά από πολύχρονη χειμερία νάρκη, δρούσαν με παρορμητισμό, σφυρίζοντας και πετώντας αυγά", τονίζεται.

Ειδικότερα για ρόλο της ηγεσίας της ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΔΟΕ, η ΔΕΕ σημειώνει ότι είναι "φιλοκυβερνητικότερη της κυβέρνησης και ανάχωμα των αγώνων" και αναφέρει: "Μετά το συνδικαλιστικό της έγκλημα, η ηγεσία της ΠΑΣΚ, φιλοκυβερνητικότερη της κυβέρνησης, προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο -μαύρο, προβάλλοντας το μισθολόγιο - φτωχολόγιο ως παροχολόγιο. Αποκρύβει τη σύνδεση μισθού - αυταρχικής αξιολόγησης και εντατικοποίησης. Δε λέει κουβέντα για το ότι τα οικογενειακά επιδόματα είναι δραχμικά παγωμένα ποσά και ότι κόβονται από τον ένα σύζυγο. Αποσιωπά το γεγονός ότι κάποιες μελλοντικές εισοδηματικές αυξήσεις θα είναι δραχμικές, δε θα ενσωματώνονται στο βασικό μισθό και ότι δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα. Και όλα αυτά βέβαια για να μας ξανακλέψει την ψήφο και να μας συνδέσει στο αντεργατικό κυβερνητικό άρμα".

"Διεκδικούμε και θα κατακτήσουμε"

"Λέμε όχι στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη" τονίζει η ΔΕΕ, σημειώνοντας ότι οι κοινωνικοί "εταίροι" κυβέρνηση, ΣΕΒ, αλλά και ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΣΥΝ) κάνουν αυτόν το διάλογο για την άρση της μονιμότητας και τη χειροτέρευση της συνταξιοδότησης. Υπογραμμίζει δε ότι ο κλάδος πρέπει να διεκδικήσει και να κατακτήσει:

  • Για τα οικονομικά:

Ουσιαστικές αυξήσεις για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών - κάλυψη των απωλειών που έχουν οι μισθοί των εκπαιδευτικών από τη συνεχή λιτότητα. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού. Θεσμοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ. Αφορολόγητο όριο το όριο φτώχειας και τιμαριθμοποίησή του. Αμεση και εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών του 18χίλιαρου. Χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους. Κατάργηση του μισθολογίου - φτωχολογίου.

  • Για ασφάλιση και σύνταξη:

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Συντάξεις με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι το όριο ηλικίας. Οι συντάξιμες αποδοχές να είναι στο 80% του τελευταίου μισθού και η σύνταξη να υπολογίζεται με τα τριακοστά και όχι τα πεντηκοστά. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες τις ανάγκες. Οχι στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Οχι στη μείωση του εφάπαξ. Το εφάπαξ να υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό και όχι με βάση την τελευταία πενταετία. Αυτοδιοίκηση των ταμείων από τους εργαζόμενους.

  • Για τα εκπαιδευτικά:

Οχι στην αντιμεταρρύθμιση της εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Να μην εφαρμοστεί η "Λευκή Βίβλος" για την παιδεία. Δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο - ενιαίο εννιάχρονο βασικό σχολείο - ενιαίο λύκειο με επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 12 χρόνια - ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Εξω οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία και την εκπαίδευση. Καθολική ετήσια και ανά πενταετία επιμόρφωση. Αριθμός μαθητών ανά τμήμα μέχρι 15 για νηπιαγωγείο, α και β τάξεις και 20 μαθητές για τις υπόλοιπες. Επιλογή διευθυντών με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. Απόσυρση του ΠΔ 398. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και φροντιστηρίων. Ενισχυτική διδασκαλία με νέους διορισμούς. Εξίσωση ωραρίου εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ.

  • Για τα εργασιακά:

Οχι άρση της μονιμότητας. Αμεση θεσμοθέτηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλα τα θέματα και σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος. Οχι στην αξιολόγηση - φρονηματισμό και στη σύνδεση μισθού - αξιολόγησης. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, συνταξιοδοτικά και προαγώγιμα, χωρίς καμία επιβάρυνση. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα.

  • Για την επετηρίδα:

Μαζικοί διορισμοί μόνο από τη μία και ενιαία επετηρίδα, που είναι το μόνο αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα πρόσληψης. Κατάργηση του νόμου 2233.

  • Για την αποκέντρωση:

Οχι στην "αποκέντρωση" με το δήθεν ολοήμερο σχολείο, τη μεταφορά των κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας που ιδρύουν δήμοι. Οχι στην παράκαμψη - παραβίαση του Συντάγματος με υπερενίσχυση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που ιδιωτικοποιεί τα ΑΕΙ. Οχι στο νόμο 2413, που παραχωρεί την εκπαίδευση Ελληνοπαίδων εξωτερικού στους ιδιώτες, στην εκκλησία και ιδρύει το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που είναι ιδιωτικού δικαίου. Να εξαιρεθούν η παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια από τους νόμους 2218 και 2240.

  • Για αναπληρωτές, νεοδιόριστους, αποσπάσεις:

Οι αναπληρωτές να καλύπτουν θέσεις που προκύπτουν έκτακτα. Πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές για όλους τους μήνες του χρόνου. Η προϋπηρεσία τους να λαμβάνεται υπόψη. Τοποθέτηση του νεοδιόριστου σε οργανική θέση. Μοριοποίηση αποσπάσεων. Οσοι αποσπώνται για ανάγκες υπηρεσίας να μοριοδοτούνται με βάση τα μόρια της περιοχής που αποσπάστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ