Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ρύπανση των ακτών μας είναι... οφθαλμαπάτη!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, βρίσκει ότι έχουμε τις καθαρότερες ακτές της Ευρώπης, εξαγγέλλοντας πρόγραμμα 14 δισ. δρχ. για τον καθαρισμό και την ανάδειξή τους

Αν πιστέψουμε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, η χώρα μας διαθέτει τις καθαρότερες ακτές της Ευρώπης. Ετσι, φαινόμενα όπως η ρύπανση από πετρελαιοειδή ή οι αμμουδιές σκουπιδότοποι ή τα αυθαίρετα πάνω στο κύμα που συναντά κανείς όλο και συχνότερα το καλοκαίρι, αποτελούν προφανώς... οφθαλμαπάτη!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, πάντως, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος προτίμησε να παρουσιάσει μια δουλιά ρουτίνας που γίνεται έτσι κι αλλιώς από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον καθαρισμό και την ανάδειξη ορισμένων ακτών της χώρας μας, ως... μακρόπνοο πρόγραμμα προκειμένου να πείσει ότι η γνωστή αντιπεριβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης είναι κι αυτή συνολικά μια οφθαλμαπάτη...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να στοιχειοθετήσει τα επιχειρήματά του, επικαλέστηκε το γεγονός ότι φέτος στην Ελλάδα απονεμήθηκαν 311 Γαλάζιες Σημαίες για αντίστοιχες οργανωμένες, όμως, παραλίες. Επίσης ανέφερε ότι το 1996 καθαρίστηκαν 391 ακτές της χώρας συνολικής έκτασης 9.000 στρεμμάτων και απομακρύνθηκαν από αυτές 90.000 τόνοι σκουπιδιών. Ακόμη ανέφερε ότι το ίδιο έτος έγιναν 1.258 ποιοτικοί έλεγχοι των νερών σε αντίστοιχες παραλίες και πως αυτοί έδειξαν ότι το 98% των παρακολουθούμενων παραλιών της χώρας έχει ποιότητα νερών σύμφωνη με τα διεθνή επιτρεπτά όρια. (Δεν εξήγησε όμως τι γίνεται με αρκετές εκατοντάδες άλλες παραλίες που δεν ελέγχεται η ποιότητα των νερών τους ούτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε από κανέναν άλλον φορέα). Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι για την περίοδο 1994 - 1998 θα διατεθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία των ακτών 14 δισ. δρχ., ποσό φυσικά που είναι αδύνατο να καλύψει ολόκληρη την παράκτια ζώνη της χώρας που εκτείνεται σε μήκος 15.000 χιλιομέτρων. Μέχρι σήμερα, πάντως - όπως υποστήριξε ο υπουργός - έχουν διατεθεί: 7,3 δισ. δρχ. για την ανάπλαση και προστασία των ακτών, 3,3 δισ. δρχ. για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού, 2,4 δισ. δρχ. για επιχορηγήσεις για καθαρισμό ακτών και θαλασσών και 0,5 δισ. δρχ. για μετρήσεις ποιότητας νερών κολύμβησης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας του υπουργού, μάλλον χάλασαν ορισμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων αφού αναγκάστηκε να παραδεχτεί ουσιαστικά ότι προχωρά με βήματα χελώνας - αν δεν έχει ξεχαστεί κιόλας - η κατάρτιση του... μεγαλόπνοου νομοσχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ακτών και των νησιών, το οποίο έχει κριθεί απαραίτητο για τον περιορισμό της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης στις ακτές και τα νησιά μας. Το πιο ωραίο όμως είναι ότι όταν ρωτήθηκε για τις καταπατήσεις και τα αυθαίρετα που ανθούν στις ακτές κλείνοντας τις προσβάσεις από τους λουόμενους, ο υπουργός "ένιψε τας χείρας" ρίχνοντας όλη την ευθύνη για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών στους νομάρχες!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ