Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμφισβητείται ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων

Ο κίνδυνος να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων, που τους δίνει το δικαίωμα να ασκούν έλεγχο στις πράξεις της διοίκησης, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από συμβούλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), με αφορμή την αυριανή συζήτηση στο ΣτΕ προσφυγών κατά του διορισμού του Στ. Ψυχάρη, ως διοικητή του Αγίου Ορους.

Οπως είναι γνωστό, αύριο στο ΣτΕ συζητούνται οι προσφυγές κατά του διορισμού Ψυχάρη. Ο εισηγητής της υπόθεσης Δ. Μπριόλας δέχτηκε ότι ο Στ. Ψυχάρης παράνομα διορίστηκε, αφού δεν είχε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά τάχτηκε κατά της προσφυγής του δικηγόρου Σ. Αναστασάκου,με το σκεπτικό ότι δεν έχει έννομο συμφέρον.

Η άποψη αυτή δημιούργησε αντιδράσεις στο δικηγορικό κόσμο. Μάλιστα, μετά από απόφαση του ΔΣΑ, ορίστηκε τριμελής επιτροπή του Συλλόγου που θα θέσει αυτό το θέμα στο ΣτΕ. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι από το 1945 που τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, που ανέφερε ότι οι δικηγόροι έχουν έννομο συμφέρον να ασκούν έλεγχο στις πράξεις της διοίκησης.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Σ. Αναστασάκος ανέφερε ότι ο διορισμός του Ψυχάρη είναι παράνομος και ζήτησε από τον διευθυντή του "Βήματος" να παραιτηθεί: "Ολοι μας αναμένουμε, είπε, την ευαισθησία του διορισθέντος να παραιτηθεί". Επίσης, προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο να προχωρήσει στην ανάκληση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο διόριζε τον Στ. Ψυχάρη διοικητή του Αγίου Ορους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ